marcinw49 Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Witam Szanownych Forumowiczów po dość bardzo długiej przerwie . Nie tak dawno wszedłem na stronkę forum i ku mojemu zaskoczeniu i oczywiście uciesze ruszył Zimowy konkurs . Myślałem przez dobry tydzień z jakim modelem wystartować i w końcu zdecydowałem że będzie to niemiecki kotek, czyli późny tygrysek . Model zawiera ponad 660 części, w tym dwie gumowe gąski, dwie ramki z częściami przezroczystymi, dwie stalowe linki oraz blaszkę z częściami fototrawionymi . Od siebie jak dotychczas dokupiłem jedynie aluminiową lufę firmy RBmodel. Mam zamiar dodatkowo dokupić zimmerit Atak, gdyż niestety Dragon nie uraczył takowego odwzorować na modelu , dodatkowo planuje jeszcze dokupić do niego friulki . Oto regulaminowy inbox(części jeszcze zafoliowane ): Pudło: Zawartość zaraz po otwarciu: Wypraski + dodatki: Instrukcja: Z budową ruszę dopiero za jakieś 2-3 tygodnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 Witam Szanowną Brać Modelarską ! Z projektem jednak ruszam trochę wcześniej ze względu na większą ilość wolnego czasu . Dziś wieczorkiem zabrałem się za kociaka i jak na razie praca idzie zadziwiająco szybko (pierwszy raz mam w rączkach produkt Dragona ). Oto co dzisiaj zrobiłem: zrobiłem zawieszenie, przykleiłem tylną oraz boczne płyty pancerza i pomajstrowałem przy chłodnicach silnika. Dopiero na tej fotce zauważyłem, że prawe kolanko odchodzące od chłodnicy jest przyklejone nie w tą stronę , ale jutro się tym zajmę Ślady po wypychaczach są niezaszpachlowane ponieważ kratki ochronne wentylatorów będą zamknięte i owych śladów nie będzie widać. Zimmeritu jeszcze nie robię bo w przyszłym tygodniu dojdzie do mnie zimm ataka. Zachęcam do komentowania oraz krytykowania Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilot Pirx Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Sam się od wieków zbieram do swego Tygryska...Więc będę zaglądał tutaj co chwilka...Powodzenia kolego...)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Odnośnie sklejania to na razie nie będę komentował bo nie ma za dużo co krytykować Jedynie na co warto zwrócić uwagę to fabryczne babole zestawu, bez których poprawy nie da się w ogóle zbudować poprawnego modelu. Szpachlowania trochę będzie również. Przechodząc do meritum przyłóż na sucho górną część płyty pancernej do kadłuba. Zobaczysz że z przodu kadłub jest za wąski względem górnej płyty, natomiast tylna część płyty wystaje ponad tylną część płyty pancernej. Rozwiązanie błędów to wstawienie kawałka wyciętej ramki w poprzek kadłuba co pozwoli na poprawienie szerokości i dopasowanie do górnej płyty, natomiast tylną część należy pod szlifować na tyle żeby była na równo z płytą tylną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 To o czym napisał Ritter to niestety prawda. Może Ci się przyda: viewtopic.php?t=11478&highlight= Pzdr i powodzenia. Ps. Możesz mieć kłopot z zakupem zimmeritu Atak ponoć jest już nie produkowany. Spróbuj bezpośrednio u producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 Dzięki koledzy . Jeszcze wczoraj widziałem na martoli zimmerit do modelu DRAGON 6253. I teraz zastanawiam się czy go kupować . Możecie mi doradzić czy będzie pasował do tego modelu? Jeśli okaże się, że się nie nadaje to postaram się go wykonać samemu i zobaczymy jak mi to wyjdzie . Ps. Seb - dzięki za linka, będę się wzorował na Twoim Tygrysku . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Dzięki koledzy . Jeszcze wczoraj widziałem na martoli zimmerit do modelu DRAGON 6253. I teraz zastanawiam się czy go kupować . Możecie mi doradzić czy będzie pasował do tego modelu? Będzie pasował, bo to praktycznie ten sam model tylko zubożony o dodatki. Zanim coś zamówisz w Martoli upewnij się czy rzeczywiście jest na stanie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 19 Listopada 2009 Autor Share Napisano 19 Listopada 2009 Witam po krótkiej przerwie spowodowanej nawałem pracy, szkołą, oraz chorobą . Także jednym z powodów było kończenie hanomaga, którego... i tak jeszcze nie skończyłem . Tak więc za model zabrałem się dopiero 2 dni temu i sklepałem zimmerit, który wykonałem z... poxiliny . Materiał dość dobrze nadaje się do obróbki, zasycha w 10 minut, a miejsca w których sam się odklejał od powierzchni modelu są nawet fajną imitacją uszkodzonego zimmeritu. Także poeksperymentowałem ze szpachlówką lecz niezbyt dobrze mi z niej wyszedł. Ale ogólnie zależało mi na efekcie szybko nakładanego zimmeritu ale i to mi średnio wyszło. Ale jest to mój pierwszy zimmerit w życiu i to jeszcze z własnych materiałów . Oto owa poxilina z którą się męczyłem Powoli nakładający się zimmerit... Zimmerit na przednim pancerzu nałozony ze szpachlówki Tamiya...: Oraz z Poxiliny: Zacząłem też powoli majstrować (po raz pierwszy z resztą) zamki na kosze i jak narazie to idzie mi z tym ciężko. Wczoraj zrobiłem jeden (a dzisiaj drugi, którego zdjęcia już nie mam): Zimmerit na wierzy... Dorobiłem także jeden styrany błotnik błotnik . Wyszedł jak wyszedł, ale o to mi chodziło. Jeszcze muszę dorobić do niego zawiasy, które łączą go z pancerzem: A tak mniej więcej będzie sie prezentować całość (jeszcze bez zimmeritu na tylnej płycie pancerza): A tutaj tylny pancerz wraz z zimmeritem: A teraz oceńcie moje postępy pracy nad Tygryskiem, mam nadzieję że mi jeszcze coś poradzicie co by tu dorobić . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 W kazdym temacie zadaję to samo pytanie... aż mi głupio lecz nie mogę sie powstrzymac Jakie malowanie wybrałeś? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 19 Listopada 2009 Autor Share Napisano 19 Listopada 2009 9./s.Pz.Rgt.3, 3.Pz.Div."Totenkopf", Polond 1944 Drugie od dołu pokazane w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 A masz jakieś oryginalne zdjęcia pojazdu? Ja szczerze wybrałbym "nowe koszary" z 505 pz. abt. On też walczył w Polsce 1944 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Witaj na wstępie gratuluje ci dobrego wyboru modelu :-). Z mojej strony mogę ci doradzić żebyś nie brał metalowych gąsek i zimmeritu. Co do gąsek to te z zestawu tak super się kształtują że nie ma potrzeby kupowania metalowych, co do zimma to warto go zrobić z masy dwuskładnikowej tamiya lub milliput. Sam kończę tego kota bo w niedziele biorę go na wystawę do Katowic i na co nieco po cichu liczę. Jakbyś miał jakieś pytania to wal tu albo na GG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Witaj na wstępie gratuluje ci dobrego wyboru modelu :-). Z mojej strony mogę ci doradzić żebyś nie brał metalowych gąsek i zimmeritu. Co do gąsek to te z zestawu tak super się kształtują że nie ma potrzeby kupowania metalowych, co do zimma to warto go zrobić z masy dwuskładnikowej tamiya lub milliput. Sam kończę tego kota bo w niedziele biorę go na wystawę do Katowic i na co nieco po cichu liczę. Jakbyś miał jakieś pytania to wal tu albo na GG Kolega chyba zbytnio nie doczytał tematu skoro mówi o robieniu zimmeritu a ten już jak widać na załączonych zdjęciach został zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Twoje zdjęcia są tak prześwietlone, ze wstyd z nimi do KONKURSU moim zdaniem. Zimmerit na przednim pancerzu nałozony ze szpachlówki Tamiya...: Czy ktoś widzi na tym zdjęciu zimmerit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Czy ktoś widzi na tym zdjęciu zimmerit? Na ukośnej dolnej płycie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Zobaczyłem dopiero po przyciemnieniu monitora. Faktycznie. Ale zdjęcia słaabe, rób przy nie tak ostrym świetle, i przyciemniaj w irfanview or something... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi