Skocz do zawartości

Tiger I Initial - Tamiya 1:35

Seb

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ najwcześniejsze Tygrysy Dragona są trudno osiągalne i do tego osiągają ceny z kosmosu postanowiłem zbudować "wcześniaka" z zestawu Tamiya. W dodatku mam na razie dość męczarni z modelami Dragona.

W tym celu zaopatrzyłem się po raz trzeci w ten zestaw:

DSC00121.jpg

Trochę sobie utrudniłem sprawę, ponieważ do takiej przeróbki najlepiej nadaje się "Afrykańczyk" Tamiya, ale co tam, lubię takie zabawy.

Sprawę mam trochę ułatwioną, bo zostało mi dużo części DML-a właśnie do wersji "Initial, które znalazły się na ramkach do późniejszych Tygrysów.

Z literatury mam bardzo dobrą książkę rosyjską "Pierwyj Tigr", gdzie znalazło się od groma zdjęć i bardzo dobre plany.

I właśnie przeglądając rzeczoną knigę zauważyłem, że "wcześniaki" na tylnej płycie miały coś takiego (zaznaczone w kółku) :

ff.jpg

Co to było i do czego służyło ?

Pzdr

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Faktycznie z jednej strony miały taki element. Szczerze mówiąc nie wiem co to jest jako element do holowania raczej odpada, może jakaś podstawa pod antenę ? W tym elemencie w środku wycięte jest koło a nie za głębokie.

Chodzi Wam o "121":

121.jpg

Rzeczywiście efektowne malowanie i nie takie trudne do wykonania.

Musiałbym skombinować zasobnik od "trójki".

Można zawsze zrobić bez kamo:

1212.jpg

Zastanawiam się też nad "112", ale co tam się dzieje na tylnej płycie ?

112.jpg

Na pewno jest tam klocek pod lewarek i chyba sam lewarek, ale co jeszcze ?

Pzdr

Seb, na 112 z tylu jest tam jeszcze siekiera i młotek - gdzieś mi się już obiła o oczy fotka 112-stki z tyłu. Aha ona ma jeszcze gąski transportowe - przynajmniej na tej fotce - fajna sprawa

Jednak przerobienie wczesnego Tygrysa Tamiya na "Initiala" okazało się trudniejsze niż myślałem, więc trzeba było kupić "afrykańczyka":

DSC00535.jpg

Dzięki temu przeróbek będzie o wiele mniej, przede wszystkim odpada zaślepianie dużego włazu po prawej stronie wieży i kombinowania jak zrobić otwory wizjera kierowcy.

Pzdr

kurde, jednak sie wyrazilem nieprecyzyjnie, poprawiam sie

migtiger11.jpg w650.png

to są jakies przepychacze? bo widzialem rozne wersje malowania i sam sie zastanawiam jak to potraktowac.

Co do warsztatu to dzielnie kibicuje, podziwiam warsztat i wiedze w temacie ;)

masz tigera pancer 4 lub 3 to obruć wieże i powiec jak to się nazywa to z drugiej strony lufy

Pisownia, interpunkcja, ortografia - kolejne posty w tym stylu będą wycinane. Popracuj nad tym.

Moderator

masz tigera pancer 4 lub 3 to obruć wieże i powiec jak to się nazywa to z drugiej strony lufy

To się nazywa "zasobnik wieżowy", służył do przechowywania róznych rzeczy, części zamiennych, wyposażenia załogi itd.

Padr