MCzarnowicz Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Hej, nie znalazłem więc pisze. Z czego modelujecie podstawkę? Glina, gips? i jak to dokładnie robicie. Za wszystkie podpowiedzi serdecznie dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Kolego tutaj masz fajną relacje jak zrobić podstawkę pod model. http://www.plastikowe.pl/technika/porady/tania-podstawka-pod-model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Bartini Dla mnie ten sposób jest kiepski, i to bardzo. Znacznie lepszym rozwiązaniem są ramki na zdjęcia ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Mi też raczej nie odpowiada sposób Bartiniego, ktoś może podać lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Ja moje winietki to tak robię: Kupuje listewki jakie mi odpowiadają w Castoramie czy innych marketach budowlanych. Gdy już mam w miarę gotowy model, że widać gabaryty biorę linijkę i wymierzam winietkę. Tnę listewki na wymiar i sklejam z nich ramkę. Od dołu przybijam arkusz balsy żeby było dno. Następnie wkładam wycięty kawałek regipsu a resztę można zalać gipsem, fugą czy klejem do płytek. jeśli chcemy mieć bardziej grudkowate podłoże można wsypać do masy piasku, kamyczków itp. Czekam aż stężeje lekko i robię odciski kół, gąsienic i innych rzeczy co się na drogach gruntowych spotyka. Czekam aż wyschnie całkiem masa i sadze roślinność i reszta malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 A ja mam dwa pytania: Chodzi Ci o podstawkę jako taką czy też o imitację terenu na dioramę/winietkę? Czy znasz angielski bądź znasz kogoś kto zna? Jak tak, to daj znać na PW, podeślę coś ciekawego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Jak tak, to daj znać na PW, podeślę coś ciekawego. Jak można to tez bym prosił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Armia ja też bym był chętyny.Jak możesz to proszę wyślij mi na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Roobert ale tego regipsu wkładasz tyle żeby całą ramkę zajmowało tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Roobert ale tego regipsu wkładasz tyle żeby całą ramkę zajmowało tak Tak, wkładam taki kawałek, żeby całe dno zakrywał. A grubość to już dopasowuje się indywidualnie. Zależy czy ma wystawać teren ponad ramkę, czy na równi, czy niżej. Jest pokazane w mojej relacji Demaga jak robiłem winietkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 na imitacje gruntu dobra jest zaprawa klejowa atlasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 ArmiAJak już wszyscy proszą o ten materiał, to Ja też się skuszę :P . Ja mam tylko jedno pytanieRoobert, czy później ta diorama, nie jest za ciężka?, bo tak sobie myślę, regips, jakieś piaski zaprawy itp. to trochę waży, a jeszcze figurki, pojazdy, budynki itp. Ja wolę konstrukcję sytropianowo-papierową, ale ostatnio przekonuję się również do robienia rzeźby terenu przy pomocy pianki montażowe (tak tej żółtej do montowania okien). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 [/b]ArmiA Jak coś to mi też wyślij na wp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Ja mam tylko jedno pytanieRoobert, czy później ta diorama, nie jest za ciężka?, bo tak sobie myślę, regips, jakieś piaski zaprawy itp. to trochę waży, a jeszcze figurki, pojazdy, budynki itp. . Ja robię niewielkie podstawki więc nie mam z tym problemu. Pewnie gdybym robił duże to sprawa wyglądałaby inaczej i zamiast regipsu dawałbym styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Roobert czy twoją metodą można robić podstawki do 1:35 ?? Nie chcę żeby mi się zawaliła więc pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Ja robię je w 35. Nie wiem jak dużą chcesz mieć tą podstawkę. U mnie bez problemu sprawdza się w rozmiarach na jeden pojazd + jakieś figurki. Myślę, że można i większe ale zamiast balsy jako denko to dać mocniejszą płytę. Cyba, że dasz w środek styropian to będzie w miarę lekkie. Co do "zawalenia" to nie wiem o co dokładnie chodzi? Jeśli chodzi o to czy się nie zapadnie do środka pod ciężarem elementów na powierzchni to nie sądzę. A jeśli o złamanie się w pół całej podstawki i "wypadnięcie dołem całej zawartości" to radzę wzmocnić jakąś płyta czy czymś a ramki też dać grubsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Co do "zawalenia" to nie wiem o co dokładnie chodzi? Jeśli chodzi o to czy się nie zapadnie do środka pod ciężarem elementów na powierzchni to nie sądzę. A jeśli o złamanie się w pół całej podstawki i "wypadnięcie dołem całej zawartości" to radzę wzmocnić jakąś płyta czy czymś a ramki też dać grubsze. Chodziło mi ozapadnięcie się właśnie, ale skoro to raczej mało możliwe to ok dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Firma PADREBOOKS robi fajne podstawki z pełnego drewna.ŁADNE I ESTETYCZNE.POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 (edytowane) Potrzebuję jakiegoś pomysłu na podstawkę do samolotu , zwanej potocznie "w locie". Podstawka powinna utrzymać w równowadze Airbus'a A380. PS: Taka podstawka wydaje się ok. Z drewnianą częścią nie będzie problemu ale nie wiem jak stworzyć "rączkę". Edytowane 11 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 W pierwszej kolejności potrzebujesz pomocy w poprawnym pisaniu w języku polskim. Przeczytaj to co napisałeś, żart jakiś czy co? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Poprawiłem. Może teraz będzie ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 W pierwszej kolejności potrzebujesz pomocy w poprawnym pisaniu w języku polskim. Przeczytaj to co napisałeś, żart jakiś czy co? Poprawiłem. Może teraz będzie ok?? wyjdę na złośliwego ale, że to nie pierwszy raz w wykonaniu Konrada takie lekceważenie innych czytających to co mi tam... dalej nie wiem co to jest "Podstawja" która wciąż widnieje w temacie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Boże... Naprawdę przepraszam. Tego nie zauważyłem. Myślałem że to chodzi o post wiec go zmieniłem i nie zauważyłem błędu w temacie. Naprawdę przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 nie ma co przepraszać tylko na spokojnie i z głową pisać do takiej podstawki jak pokazałeś w pierwszym poście poza drewnianą częścią wystarczy np. skołować aluminiowy płaskownik i odpowiednio go wygiąć, jeśli to problem to rozejrzyj się po kuchni... może fragment chochli będzie dobry do wygięcia, może jakiś szeroki a cienki (by dał się wygiąć) uchwyt da się zaadoptować itd. zamiast aluminium możesz też postarać się o pleksę i z niej wyciąć to co będzie potrzebne (wtedy niekoniecznie w takim kształcie) może też jakiś pojedynczy wieszak (deseczka i fajny hak) da się zaadoptować do zamocowania modelu (zamiast wieszać na ścianie kładziesz na stole i do haka mocujesz model) pomysłów nawet przy braku porządnego zaplecza warsztatowego jest więc sporo Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 OK , wszystko już wiem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi