karambolis8 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Witam. Kolejny latawiec do kolekcji. Tym razem coś ze wschodu. Model bez dodatków i modyfikacji. Z ciekawostek - wash wykonałem kolorem burnt umber z benzyną ekstrakcyjną. Podejrzewam, że przez szybkie parowanie rozcieńczalnika jest taki jasny, przed zmywaniem cały model był pokryty wyschniętym bladym pigmentem - jakby kurzem. Zastanawiałem się, czy tak nie zostawić, ale wtedy musiałbym dorobić jakąś pustynną podstawkę ;) Kalek nie ma zbyt dużo, ale bardzo ładnie siadały. Pięknie układały się już samym SETem. Powierzchnia wykończona lakierem satynowym, a potem matem po liniach podziału, ale słabo to widać, bo matowy Model Mastera trochę się jednak błyszczy :/ Cytuj
Mikele Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Bardzo ładnie wykonany, podoba mi się pomysł z dwoma różnymi lakierami bezbarwnymi na koniec. Mam taką poradę co do wykonania głowic naprowadzania pocisków (podwieszone masz, jeśli się nie mylę H-28, tak?). pomaluj, jeszcze w ramce, od wewnętrznej strony wewnątrz ciemnym, niekoniecznie czarnym lakierem, a całą resztę jakimś metalizerem - drobnostka, a bardzo fajnie imituje głowicę naprowadzającą. Podobny patent też nieźle sprawdza się przy wszelkej maści reflektorach, tylko wtedy po środku wystarczy dać odrobinę białej tarny do imitowania żarówki. ps. promiennik mikrofal u nasady statecznika pionowego pomalowany różnokolorowo wyglądałby lepiej, ale ja wiem, ile to męczarni jest z taką robotą w 72ce ;) pps. pamietam, jak rosjanie oferowali Su-39 siłom powietrznycm WP w ramach przetargu na wielozadaniowy - kosmos Cytuj
karambolis8 Napisano 3 Maja 2011 Autor Napisano 3 Maja 2011 Największe pociski to X-29 AS-14 Kedge. Nie wiem czy to to samo? Patentu ze szkiełkami na pewno spróbuję. Dotychczas malowałem od wewnątrz metalizerem, a potem białym, ale niespecjalnie to wyglądało. promiennik mikrofal u nasady statecznika pionowego pomalowany różnokolorowo wyglądałby lepiej Co to jest? Chodzi o to? Nie zauważyłem, da się to naprawić Do przetargu na wielozadaniowy? W sensie, że zamiast migów czy f-16? Cytuj
Mikele Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 H-29, oczywiście to miałem na myśli, literówka (a może raczej cyfrówka ;) ) A anglojęzyczny zapis z literą "X" w oznaczeniu wynika z podobieństwa tej litery do "H" pisanego cyrylicą, ale to na marginesie. Sam promiennik to własnie ten duży, okrągły element na zdjęciu. I z tą ofertą dla Polski - tak właśnie było. OKB Suhoja zaproponowało właśnie Su-39 argumentując, że "dobrze wyposażony samolot poddźwiękowy z radarem i stacją laserową może być równie dobrym wielozadaniowcem, co samolot naddźwiękowy". Chciałbym zobaczyć Su-39 z kompletem podwieszeń w walce powietrze-powietrze z którymkolwiek, równie objuczonym, samolotem naddźwiękowym i wówczas posłuchać oficjalnych komentarzy OKB Cytuj
karambolis8 Napisano 3 Maja 2011 Autor Napisano 3 Maja 2011 Mieli na zbyciu i chcieli wepchnąć tumanom. Mielibyśmy pierwszy pułk lotnictwa myśliwskiego na krowach :P Cytuj
kazama Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Good job on the beautiful bird! I'm going to convert a academy su-25 to a su-39. And thank you for your pics. Cytuj
Mare_K Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Mieli na zbyciu i chcieli wepchnąć tumanom. Mielibyśmy pierwszy pułk lotnictwa myśliwskiego na krowach :P No wiesz, nie bylibyśmy pierwsi... Cytuj
maslav Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Nie bardzo wiem o co chodzi że brakuje jednej anteny na dziobie, czy jest to jakaś odmiana SU39, model bardzo ładnie zrobiony tym bardziej dziwi mnie ten brak. Cytuj
kornik_69 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Całkiem miły dla oka i oryginalny model Gratuluję i pozdrawiam Kornik Cytuj
karambolis8 Napisano 11 Maja 2011 Autor Napisano 11 Maja 2011 Dzięki za komentarze Chyba rzeczywiście ta maszyna to pewne urozmaicenie - niezbyt popularny temat miniatur. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi