Aphar Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Zapraszam do galerii prezentującej tytułowy samolot. Jest to zestaw Tamiyi wzbogacony wieloma drucikami, pręcikami i tym podobny materiałem, którego większość została upakowana w kabinie (kabinach), we wnękach kół i silnikach. Do całości dołożyłem jeszcze zrobione od nowa tylne koło - zestawowy gniot wyglądał paskudnie. Model w wersji Otsu+Hei - wyposażony w zamontowane w tylnej kabinie 37mm działko strzelające pod kątem do góry - pomalowany został w barwy 17. Dokuritsu Hikotai. Do malowania wykorzystałem maski Montexu. Warsztat znajduje się pod tym linkiem. Wszelkie komentarze mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Dla mnie odbiór całego modelu psuje to że się niemiłosiernie błyszczy:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Witam Kolega Timi ma zupełną rację, ten połysk bardziej pasuje nowych aut z salonu lub amerykańskich celebrytek niż do Twojego modelu. Na pierwszy rzut oka Twój Japończyk prezentuje się całkiem do rzeczy. Czyste i schludne wykonanie, ładna powierzchnia lakiernicza, starannie wykonane samoróbki. Brakuje jednak tej wisienki na torcie. Modelowi stanowczo przydałby się wyrazistszy wash, bez którego wygląda trochę płasko i plastikowo oraz ślady eksploatacji. Wykonałeś delikatne obicia, ale odpuściłeś sobie okopcenia, które dodałyby mu wyrazu. Koniec końców efekt końcowy oceniam na szkolne 4. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Mnie akurat pobłysk nie przeszkadza, jest w granicach normy, szczególnie przy japońskich maszynach, ale odwrotnie wklejone golenie podwozia wołają o pomstę do nieba... Nie zmienia to faktu że ogólnie model bardzo mi się podoba, wykonany ze starannością i sporym wkładem pracy. Gratulacje! Mam nadzieję zobaczyć także inne "japończyki" w twoim wydaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 12 Marca 2012 Autor Share Napisano 12 Marca 2012 Wash na modelu oczywiście jest, może jedynie na tyle delikatny, że na zdjęciach nie jest zbyt widoczny. To samo dotyczy okopceń przy wydechach. Założyłem, że lepiej nie przesadzać. Koła to niestety porażka I niestety nic z tym już nie zrobię, bo aby je poprawić należałoby rozkleić skrzydła i przełożyć komory podwozia. Co do innych, to następna miała być Betty, ale ktoś mi ją sprzątnął. Teraz w kolejce czekają Ki-43 oraz Ki-45. Wybór trudny szczególnie, że kilka czołgów macha do mnie z półki i krzyczy "teraz ja, teraz ja". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Piękny model, gratuluję Malowane oznaczenia, delikatne odpryski bardzo fajnie się prezentują. Szkoda tylko, ze pomyliłeś przy wklejaniu gondole i szkoda, że nie zauważyłem wcześniej tego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 aby je poprawić należałoby rozkleić skrzydła i przełożyć komory podwozia. Ciekawe jak ci sie udało to zrobić, bo zazwyczaj w swoich modelach Tamiya rozwiązuje to tak, że nie sposób pomylić elementów lewej/prawej strony (po prostu inaczej nie pasują). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 12 Marca 2012 Autor Share Napisano 12 Marca 2012 Ciekawe jak ci sie udało to zrobić[...] Cóż, zdolny jestem ;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Co do innych, to następna miała być Betty, ale ktoś mi ją sprzątnął. Teraz w kolejce czekają Ki-43 oraz Ki-45. Nie żebym do czegoś namawiał, ale...chcesz skleić Ki-45. Zawsze chciałeś skleić Ki-45 i teraz przyszła na niego pora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 17 Marca 2012 Autor Share Napisano 17 Marca 2012 Przekonaliście mnie. Początkowo chciałem zostawić koła tak jak są. Ale im dłużej na niego patrzyłem z tą świadomością, że koła są źle, tym mocniej zastanawiałem się jak z tego wybrnąć nie czyniąc modelowi szkody, zbyt dużej szkody. A jak już wymyśliłem, to zabrałem się do roboty. Zapraszam więc do warsztatu, tam pewnie coś pokarzę, a tymczasem zdjątko rodzinne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Mi się podoba, teraz wydaje się zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Zdecydowanie lepiej Tak myślałem, że będziesz próbował wyciąć golenie, dobra robota. Piękny samolot to był i model moim zdaniem oddaje w pełni piękną sylwetkę i charakter tego rumaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Tak powinien wyglądać od razu. Śliczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi