MikeP Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Niestety to kaszana prosto z pudła (wywaliłem radio i dodałem jakieś pasy). Robiony bez napinki bo punktem wyjścia był zestaw z pękniętym oszkleniem. Od siebie dodałem jeszcze kilka baboli z jego przyklejeniem (szpachla odeszła miejscami razem z maskowaniem. Kalkomanie zestawowe chciałem zamienić na jakieś o lepszych kolorach, ale niestety te, które zaaplikowałem mają koszmarne przesunięcia. Malowany farbami mieszanymi na oko z tego co było pod ręką. Przepraszam za fatalną jakość zdjęć i brak pitotki, która ułamała się przy fotografowaniu. Postaram się jeszcze kiedyś poprawić zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Co do zdjęć,to ja też jestem cienki...ale model naprawdę fajnie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Cześć MikeP! Jeśli jesteś z Łodzi to zapraszam dzisiaj do Piwoteki o godz. 17.00 na 100 spotkanie Łódzkiej Sjesty Modelarskiej. Będzie tort, szampan i grupa pozytywnie zakręconych oszołomów P.S:model możesz zabrać do pomacania na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Cześć MikeP!Jeśli jesteś z Łodzi to zapraszam dzisiaj do Piwoteki o godz. 17.00 na 100 spotkanie Łódzkiej Sjesty Modelarskiej. Będzie tort, szampan i grupa pozytywnie zakręconych oszołomów P.S:model możesz zabrać do pomacania na żywo ale macie fajnie...ja w swojej miejscowości...choć to Karpacz,jestem chyba jedyny który bawi się w klejenie samolotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Jeżeli to jest jak piszesz - "kaszana", to ja chciałbym takie kaszany robić cały czas... Dla mnie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Zdjęcia faktycznie wyjątkowo kiepskie, do tego w ogóle nie pokazuja spodu... W sumie nie wiem czy ich publikowanie w tej formie nie ociera się o kpinę z oglądających, ale mają ten plus że dzieki małemu kontrastowi widać świetnie zrobione przebarwienia i ogólne podniszczenie powierzchni płatowca. Ten element wykonania wygląda naprawdę realistycznie i robi wrażenie. Dla odmiany dobre wrażenie psuje przesunięcie białego na gwieździe kadłubowej... Doświadczony modelarz nie powinien zostawiać takiego babola! Wydechy też wyglądają dziwnie, jakby były pomalowane farbą. Tyle czepialstwa. Nie zmienia to faktu, że model jest zdecydowanie na plus i bardzo mi sie podoba. PS Określenie "kaszana" to taka skromność autora, krygowanie się albo też oczekiwanie, że napiszemy że nie jest taki zły? Bo jeśli faktycznie autor tak postrzega model, to po co w ogóle go prezentować publicznie??? Z utęsknieniem czekam na jakiś "udany" produkt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 Banny, Twoje opinie, może odrobinę nazbyt mentorskie w tonie, są jak zwykle celne - jeśli idzie o stronę merytoryczną. Te przesunięte kalkomanie to tragedia. Jak piszę, że "kaszana", to nie jest ani fałszywa skromność ani krygowanie się. Jakby miał dobre kalki, dobre szkło, dobre wydechy, lepsze detale a ja miałbym świadomość, że sprawdziłem wszystko i niczego nie zaniedbałem od strony historycznej, to powstrzymałbym się od samokrytyki. Ale skoro wiem, że popełniłem błędy, to nic mnie nie powstrzyma żeby trochę ponarzekać. A jeśli miałoby być tak, że pokazujemy tylko te modele, które uważamy za doskonałe, to myślę, że i Ty nie wszystkie swoje dałbyś do galerii. PS. jak zrobię kiedyś "udany" to obiecuję, że będzie to mój ostatni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Hehe, Mike jak sam zauważyłeś nie jest łatwo o wykonanie modelu perfekcyjnego, wszyscy to rozumiemy także asekuranctwo ("kaszana", "bez napinki", "różne problemy" itd) jest po prostu zbędne, bo oprócz tego że próbuje narzucać zdanie komentującemu to wzbudza pewien dyskomfort wyrażenia opinii pozytywnej. W każdym razie ja czuję się jak idota kiedy autor twierdzi że model jest do bani, a mnie się... podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Ładny jest. Mam w niedalekich planach P-39 z profipacka, ciekawe czy te przesunięcia na kalkach to standard we wszystkich zestawach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 Nie, kalki są nieoryginalne, po F2A-3. Te Eduarda mają bardzo dziwny kolor niebieski - o wiele za jasny. W Aircobrze szczególnie to widać, ale w Hellcacie też jest coś nie tak. Może w Profi-packu dali lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 14 Maja 2013 Autor Share Napisano 14 Maja 2013 Pożyczyłem lepszy aparat i pogoda ładna więc będą nowe zdjęcia, ale muszę jeszcze poprawić parę drobiazgów w samym modelu, mała próbka (niestety znowu na "szybkim kartoflisku"). Mocno przerobione w edytorze Photobucketa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 15 Maja 2013 Autor Share Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) Zrobiłem parę nowych zdjęć. Też nie są najlepsze, ale może na nich będzie lepiej widać dlaczego napisałem, że kaszana. Starałem się poprawić gwiazdę - trochę widać ingerencję, ale chyba mniej daje po oczach niż wcześniejsze białe przesunięcie. Dokleiłem też brakującą rurkę Pitota. Jeszcze małe porównanie oryginału z modelem. Niestety pokazuje, że tym razem lekcji nie odrobiłem - układ plam kamuflażu i przebieg linii podziału góra/dół. To właśnie "brak napinki" - oczywiście teraz pluje sobie w brodę, bo zdjęcia miałem pod ręką. Edytowane 16 Maja 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Lekcji może nie odrobiłeś ale model jest bardzo ładny i zdjęcia też lepsze więc nie ma co narzekać, co kolejne na warsztat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 15 Maja 2013 Autor Share Napisano 15 Maja 2013 Dłubię powolutku (bardzo powolutku, bo rzadko i z doskoku) wczesnego Hellcata F6F-3. Ma być w ciekawym - zupełnie nieoklepanym malowaniu. Dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi