Skocz do zawartości

MH-47E SOA Chinook/ 1:72 Italeri

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie w mojej najnowszej galerii

Zbudowany przeze mnie Chinook pochodzi z zestawu Italeri o numerze 1218. Zrobiłem go bez żadnych dodatków, prosto z pudła a jego budowa zajęła mi prawie równo 3 miesiące.

Model jest wg. mnie dobrze spasowany, trochę roboty było w rejonie podstawy tylnego wirnika gdzie trzeba było trochę poszpachlować i poszlifować ale dało się to ogarnąć. Początkowo myślałem żeby zainwestować w dedykowane kalki od Werners Wings i pomalować model na czarno ale sobie to odpuściłem i chyba dobrze zrobiłem bo w tym malowaniu bardziej mi się podoba

Malowałem farbami Tamiya i Vallejo Air, jako podkładu użyłem Mr. Finishing Surfacer 1500 od Gunze. Do wykonania śladów eksploatacji użyłem Dark Brown Wash'a od MIG-a, Streaking Grime for dark yellow vehicles od AK a odrapania zrobiłem zwykłym twardym ołówkiem.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z osiągniętego efektu choć jak to zawsze bywa można coś poprawić, dodać czy zrobić inaczej. Ciągle się uczę malowania aerografem czy technik brudzenia i jeszcze pewnie trochę czasu minie aż to opanuję. Do modelu zrobię jeszcze mini pustynną dioramkę ale czekam aż zrobi się podstawka i wtedy dodam jakąś fotkę

Za niedługo pewnie wystartuję z warsztatem kolejnego wiatraka z rodziny MH, tymczasem zapraszam do oglądania i komentowania

132d432612241009.jpg

52c7518a4040eacb.jpg

de801425d20bcb40.jpg

59aabe2bd7607ea4.jpg

6cf2d8d5a06c3691.jpg

5cbd40a935a02768.jpg

c79ce691c7988018.jpg

d85c5307a4c5b4dc.jpg

4a3fb6417b2ec70a.jpg

8168266b7732c738.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Podglądałem warsztat i jestem pełen podziwu dla efektu końcowego. Bardzo mi się podoba, zwłaszcza malowanie i wash. Gratuluję umiejętności

Napisano

Ładny jest , bardzo podoba mi się cieniowanie tylko jedna rzecz do mnie nie przemawia - mianowicie te obicia zrobione ołówkiem, jakoś mi to nie leży

Napisano

...Mówisz, i masz

...cóż, za zielony; za duży; za dużo wirników... itd, itp, etc

A na poważnie, kawał porządnej modelarskiej roboty Waść żeś wykonał,

Dwie rzeczy...

Mnie zawsze drażnią jasne obwódki dookoła szybek (niestety efekt

maskowania i szarego podkładu... właśnie dlatego, próbuje coś z tym zrobić i

kombinuje z czarnym podkładem do LPR-a przy przednim oszkleniu)

...i te zadrapania , technika prosta i stara ale nie umiejętnie (mało subtelnie, nielogicznie)

wykonana daje zgoła odmienny efekt od zamierzonego, i tu się zgodzę z opinia Wojtka

mnie też one jakoś nie leżą...

Na pocieszenie powiem Ci tak, chciałbym tak pomalować swojego

niestety mój aerograf z dolnej półki nie jest w stanie osiągnąć takiego efektu

... i dla tego przymierzam się do rychłej zmiany tego stanu rzeczy

już nawet jest wybranka

Poza tym mój SOA będzie very czarny

Napisano

Bardzo fajny helikopterek (proszę nie bić, w moim słowniku po prostu nie ma słowa "śmigłowiec").

Troszkę mi brakuje śladów zużycia, ale poza tym: bardzo, bardzo fajny.

Napisano

Faktycznie nie do końca przemyślałem sprawę z tymi zadrapaniami i też chyba chciałem na siłę już skończyć ten model. Swoje robi też lampa od aparatu, normalnie nie są aż tak bardzo widoczne. Nastęnym razem obiecuję poprawę w tej kwestii

Napisano

Jest super, ale faktycznie troszeczkę brakuje większych śladów eksploatacji, śmigłowce z reguły brudzą się dość porządnie. Popatrz na galerie Daza, on tam bardzo fajnie przedstawił brudzenie (przynajmniej w moim odczuciu).

Napisano
Jest super, ale faktycznie troszeczkę brakuje większych śladów eksploatacji, śmigłowce z reguły brudzą się dość porządnie. Popatrz na galerie Daza, on tam bardzo fajnie przedstawił brudzenie (przynajmniej w moim odczuciu).

Jeszcze popracuję trochę nad brudzeniem, tylko muszę dokupić odpowiednie specyfiki ;)