Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Wrzucam fotki wyprasek F-15E Academy 1/72. Linie delikatne, wgłębne, osłona kabiny dwuczęściowa w miarę przejrzysta, hamulec aero jako element oddzielny, dysze silników do wykonania w dwóch wariantach, tablice przyżądów jako kalkomanie. Podwieszki:

1. zbiornik podkadłubowy + konforemne

2. 4szt aim-9

3. 4szt aim-7

4. 12 szt Mk.82 bomb

5. 12 szt CBU 87 bomb

6. 2 pojemniki ćwiczebne SUU-20

7. Zasobnik nawigacyjny i celowniczy

Dokupiłem do tego kalki z HDL-a bo zraziłem się do firmowych

100_3293.jpg

100_3294.jpg

100_3295.jpg

100_3296.jpg

100_3297.jpg

100_3298.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Robiłem ten model na poczatku swojej przygody z modelarstwem i jak teraz na niego patrze to zgadzam się z kolegą ze raczej poszukałbym czegoś innego. Strike Eagle mogłby z niego wyjśc po kilku modyfikacjach a bez nich można zrobić raczej F-15D

Napisano

Ja jednak podejmę wyzwanie i coś wystrugam z tego zestawu. A co proponujecie w tym przedziale cenowym (ok.45zł)?

• 1 month later...
Napisano

Mam ten model zrobiony. Z daleka wygląda nieźle, zwłaszcza, że można go obwiesić sporą ilością śmieci Kalki miałem dokładnie te same co Ty, Patyk, i albo to wina wieku tych z HDL albo nie wiem czego, ale i te i zestawowe to zgroza.

Co do wyposażenia to przydałyby się AMRAAMy i drugi zbiornik z paliwem, bo reszta jest znośna. Oczywiście nie mówię o kształcie pylonów itd. Brakuje też dwóch tylnich małych pylonów montowanych na CFT. Kabina to pustynia, silniki średnio pasują, nie mówiąc o podziale technologicznym kadłuba. Plusem za to jest możliwość wykonania wlotów w pozycji podniesionej i opuszczonej. Ładne są też Sparrowy. Przyda się sporo szpachli - ja żałuję, że gdy go robiłem to nie używałem jeszcze szpachli. Uważaj na przednie podwozie - jest bardzo delikatne. A, no i brakuje też wypukłości na drzwiach podwozia głównego, które nawiasem mówiąc też jest do kitu. Myślę, że można coś z niego wykrzesać przy odrobinie pracy i większej odrobinie szpachli. Jeśli chcesz obładowanego bombami i rakietami samolotu do oglądania z daleka to jest w sam raz

pozdrawiam

Napisano

Dorzucę In-boxa pseudo F-15 Eagle od Italeri, a Ciebię Patyk prosze o dodanie do tematu "Italeri"

da95d945d4d778bc.jpg

9061123679a95929.jpg

b7a573f8c1d81d09.jpg

51dc7996f75be279.jpg

Napisano

Ostach AIM-7 można łatwo przerobić na AIM-120 (korekta stateczników). Jeden zbiornik faktycznie mało wolałbym konfigurację z dwoma .Do kokpitu dokupiłem blaszkę Parta, to czego nie ma blaszka dorobię. Bomby nie wchodzą w grę bo wg. mnie psują sylwetkę samolotu. Będzie zbiornik, zasobnik celowniczy i nawigacyjny, 2x AIM9 i 2xAIM-120. Co do kalek z HDL to faktycznie czasami lekko nie kładą się. W planie jeszcze mig-29 i chyba równolegle rozgrzebię i F-15 i mig-29 .

Lucas HS fajnie że podłączyłeś się z Italerką, ta sama skala i typ więc nie ma sensu tworzyć nowego tematu. Pamiętasz o Migu-29 nr 89? Brakuje mi już tylko rysunku, zdjęcia z góry.

Pozdrawiam

Napisano

Szukałem w całych swoich 150mB dokumentacji o MiGu i wszystkich stronach w "ulubionych" i niestety, nie ma...Przepraszam ale jak będziesz miał pytania co do jakichś kabelków, wnętrzności to dawaj bo na to jestem przygotowany

Napisano

Dzięki za chęć pomocy. Na razie F-15E i w trakcie jego budowy będę dalej szukał tego nieszczęsnego nr 89. Uparłem się na niego bo mam kalki z nr 89 z HDL ( zostały po zrobieniu 66). Ostatecznie jak nic nie znajdę skończy się na nr 105 .

POzdr

Napisano
Bomby nie wchodzą w grę bo wg. mnie psują sylwetkę samolotu.

Bombowiec bez bomb? Moim zdaniem właśnie te "grona" pod skrzydłami i CFT to kwintesencja Strike Eagle'a.

A na temat przerobienia F-15D (który znajduje się w kazdym pudełku zatytułowanym "Strike Eagle") na F-15E dobry artykuł jest tutaj.

Mało, mało, mało... do zrobienia jest dużo więcej niż to pokazane na fotkach, nie czytałem ale mogę napisać co brakuje.

Cały komplet kółek w modelu do wymiany (tylko na co ?? :( )

Całe palety "Fastpack"

Pylony na w.w.

Dodatkowe wloty powietrza na w.w.

Anteny w tylniej części płatowca

Zasobniki sys. LANTRIN

Jak mi się coś przypomni jeszcze to napisze

Swoją drogą artykuł nie jest o modelu Academy.

Jak masz zamiar robić model z AIM-120 to musisz jeszcze wyrzutnie wymienić na uniwersalne LAU-128/A

Napisano
nie czytałem ale mogę napisać co brakuje.

Swoją drogą artykuł nie jest o modelu Academy.

Czasem jednak warto przeczytać:

"Correcting details on any F-15E kit"

"I used Hasegawa's early 1/48 scale kit (No. P8), but this detail improvements can be applied to any two-seat Eagle kit."

Ale jesteś Z..... naprawdę jednak tak jak pisałem brakuje tam sporo i dokładnie tego co napisałem.

Napisano

mirage3 dzięki za propozycje ale zostane przy wersji E ze względu na szare malowanie( mało maskowania przy malowaniu ). A potem wracam spowrotem do MiG-ów z szachownicami.

Pozdrawiam

Napisano

No czego mozna sie spodziewać po modelu który jest ,,pelnoletni,,

Mialem go juz w 90tym lub 91wszym roku ubieglego stulecia.Patyk

Tak, tak. Byl pakowany przez polska firme Design . Mam go nadal w oryginalnym pudelku.

Pozdrawiam.

• 3 months later...
Napisano

Skrobnę jeszcze parę słów ku przestrodze, bo własnie mam go rozgrzebanego. W pudełku wyglądał nawet fajnie ale na warsztacie niestety potwierdziły sie wszystkie bolączki wymienione przez was - płacz i zgrzytanie zębów. Idzie masa szpachli, do montażu konforemnych jeszcze nie doszedłem ale po wstępnych przymiarkach widzę że na wysokości komory podwozia będzie szczelina ok. 2 mm. Linie podziału są tak delikatne (płytkie) że lekkie przelecenie papierkiem ściernym i juz znikają. Dolną połówkę kadłuba mam zwichrowaną i prostuję ją na gorąco. Wloty powietrza - porażka co z tego że są kanały dolotowe jak i tak trzeba je robić na nowo bo nie można ich zgrać w jedną całość z wlotami. To na razie tyle. Co będzie z tego dalej - nie wiem, albo on albo ja. Na razie walka trwa. Podsumowująć - jak najdalej od tego zestawu.

Pozdro

Napisano

Nie no żartuje, w 1/32 to bez problemu ale w mojej skali (1/72) nie poradziłem. Szkoda mi złomować go, bo zainwestowałem w blaszkę ( całe 30 PLN ) do kokpitu i coś tam klece z tym blaszanym kokpitem. Tak od czasu do czasu będę doskakiwał do Efa, ale już chciałbym skoncentrować się na moim głównym nurcie czyli- maszyny imperium zła.

Pozdro

Napisano
ale już chciałbym skoncentrować się na moim głównym nurcie czyli- maszyny imperium zła.

I też dobrze... ostatnio jakoś bardziej zainteresowały mnie właśnie SuMigi

Napisano

Będziesz miał poważny problem z tymi kalkami z HDL. To bardzo stary zestaw - obecnie są już (dam sobie rękę obciąć, że tak jest) twarde i elastyczne jak stalowa blacha. Nie zmiękczysz ich żadnymi płynami. Po prostu się zestarzały. Będą się srebrzyć jak diabli. Taka była wtedy technologia druku - komponenty (lakier zewnetrzny) wytrzymywały kilka lat - potem kaputt. Obecny Techmod to już inna bajka (HDL drukuje w Techmodzie) - najnowsze chemikalia, papiery, farby i kleje sprowadzane z dalekich, wysokorozwiniętych krain - poziom światowej I ligi. Ale wtedy.... na początku lat 90tych..... brrrrr

Napisano

jesli faktycznie zrazisz sie do tego academy (sam pamietam jak go robiłem jakies dobre 10 lat temu i polecial niedokonczony przez onko , a cala szpachle poszle chyba na same konforemne) to proponuje Ci zakupic model Revella, który powstawał w kooperacji z Hasegawa, z tym że ma linie podzialu wklęsłe. tu masz in-box

http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=177

pozdrawiam