Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zrobiony jakiś czas temu, ale nie miałem okazji go przedstawić.

Kiedyś wyglądał tak:

th_IMG_0063.jpg

Po oglądnięciu po raz "n-ty" serialu "Czterej pancerni i pies" postanowiłem zrobić swojego Rudego.

Tak więc "zvezdowy" teciak poszedł do kreta. Następnie dorobiłem lampę, oraz jej okablowanie, zmieniłem pełne koła na te z otworami ulgowymi (Maquette), zmieniłem "gumofilca" na magic-track'i, poprawiłem kształt wierzy, oraz kształt po formie odlewniczej na niej.

Wszystkie oznaczenia (prócz orzełka) malowane ręcznie.

I w zasadzie tyle.

Nie za bardzo wyszło mi malowanie gąsienic. Tzn. zrobiłem je takie, jakich sam nie lubię - ostro pordzewiałe. Zapuściłem za mocnego wash'a.

Zapraszam do oglądania:

th_czog-7.jpgth_czog-8.jpgth_czog-9.jpgth_czog-4.jpg

th_czog-5.jpgth_czog-6.jpgth_czog-1.jpgth_czog-2.jpg

th_czog-3.jpg

Kilka zbliżeń:

th_czog-13.jpgth_czog-10.jpgth_czog-11.jpgth_czog-12.jpg

Na koniec szybka zabawa z PS'em:

th_Rudy-102.jpg

Napisano

Witam!

Modelik czad i wymiatanie. Tylko Szarika brakuje.....

Jednak dałeś chyba lekko ciała z napisem na podstawce. Rudy to czołg z 1 Warszawskiej Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte.

http://pl.wikipedia.org/wiki/1_Warszawska_Brygada_Pancerna_im._Bohater%C3%B3w_Westerplatte

patrz dział "ciekawostki"

No i wkradła się literówka "boheterów"

Poza tym to naprawdę kapitalny modelik i bardzo mi się podoba. Fajny pomysł i malowanie.

viewtopic.php?t=19918

Napisano

Ja mam tego z Dragona i siedzę teraz i ogladam odcinek za odcinkiem " Czterech pancernych... " po to by sie zdecydować na jakąś konkretna wersje Rudego. Zauważyliście że nieraz nawet w jednym odcinku, Rudego grało kilka róznych czołgów??

Napisano
Tylko Szarika brakuje.....

Chcecie Szarika?? proszę bardzo

TAM35128pic1m.jpg

Tu jest Szarik ja prawdziwy

Napisano

Model zacny.

A co do Szarika. Jego role odgrywały trzy psy, najczęściej występował Trymer..

Teraz stoi wypchany w Sułkowicach w jednostce szkolenia psów policyjnych.

Napisano

Dzięki za komentarze.

Jednak dałeś chyba lekko ciała z napisem na podstawce. Rudy to czołg z 1 Warszawskiej Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte.(...)No i wkradła się literówka "boheterów".

Holender, ale wtopa z tą tabliczką. Oczywiście, że powinno być Bohaterów Westerplatte. Czemu napisałem Września? Nie mam pojęcia. No i jeszcze ten błąd w napisie "bohaterów" Tabliczka do wymiany.

Ja mam tego z Dragona i siedzę teraz i ogladam odcinek za odcinkiem " Czterech pancernych... " po to by sie zdecydować na jakąś konkretna wersje Rudego. Zauważyliście że nieraz nawet w jednym odcinku, Rudego grało kilka róznych czołgów??

Nie ma sensu wybierać konkretnego egzemplarza. Rudego grało kilkanaście, jak nie więcej czołgów. Ekipa filmowców korzystała z pojazdów jednostek wojskowych, które były najbliżej miejsca kręcenia zdjęć. A że odcinki kręcili praktycznie po całej Polsce...

Chcecie Szarika?? proszę bardzo

Szarki też może kiedyś będzie. I to z całą załogą. Ale to odległa przyszłość, jak już nauczę się malować figurki.

Napisano

Ale nie wypchali go chyba ZA ŻYCIA???!!!

Z tego co wiem dopiero jak dopełnił żywota na zasłużonej emeryturze w jednostce, w której był szkolony.

Napisano

Musisz wziasc tez pod uwagę to ze były to czołgi produkcji Polskiej. A różniły się tylko odlewanymi numerami na wieży Zdarzały się tez o ile pamiętam w wersji M-1. O ile wiem to wersji polskiej nikt nie produkuje.A i jeszcze ciekawostka: w koszarach po 1 Warszawskim Pulku Czołgów im. Bohaterów Westerplatte stoi na cokole czołg który pasuje do modelu MaguetteTo jest z wieżą z oddzielnymi wentylatorami , przez długi czas nosił wszystkie insygnia RUDEGO. Po przyjściu demokracji jako wyjątkowo niesłuszne napisy i numer 102 poszły się...... . To jeszcze nic . Po zamianie 1 Pulku w 100 pułk czołgów a później w 14 brygadę zmechanizowana , jeden z batalionów za godło miał psa SZARIKA.I to tez rozpieprzono. Tak ze nazwa Pulku z piękna tradycja bojowa zniknęła z listy jednostek WP.