temir 2 Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam! Dawno, dawno temu na ofiarę kolejnej edycji zabawy pt. "Zróbmy sobie czołg" wypatrzyłem sobie tytułowego dragonowskiego Bradley'a: Miała to być w założeniu krótka zabawa ale jak pokazało życie ślimaczyła się niemiłosiernie , nie była to wina modelu tylko poprostu jakoś tak mi nie szło , pojazd lądował co jakiś czas w pudle - potem go wywlekałem, dłubnąłem coś albo i nie i znów nazad do pudła i tak zeszło ... Ostatnio korzystając z kanikuły domęczyłem wreszcie nieszczęśnika Zdjęcia "in box'a" i z wczesnego etapu budowy modelu przepadły wraz z wieloma inymi w trakcie licznych katastrof systemu mego wiekowego PCeta więc przytoczę jedynie opisowe pobierzne i subiektywne spostrzeżenia nt. tytułowego zestawu: Jest to jeden z wczesnych "wypustów" Dragona noszący piętno kompromisu pomiędzy "gotowcem" a zestawem dla tradycyjonalnych modelarzy: dużo drobnych detali odlano w jednym kawałku np. z kadłubem czy wieżą, pozostałe jeszcze nie tak delikatne jak w późnieszych zestawach tego producenta ale całkiem przyzwoite . Jest możliwość wykonania otwartego włazu kierowcy a co bardziej ambitni ogą pokusić się również o zrobienie otwartej rampy przedziału desantowego oraz jego wnętrza - konstrukcja rampy oraz jej odwzorowanie w modelu daje taką możliwość. Gąsienice wykonano z gumy ale bez wypływów tworzywa i z doskonałą rzeżbą ogniw. Dosyć niezwykłym zabiegiem jest wykonanie niektórych elementów mechanizmu podnoszenia lufy oraz przewożonego ekwipunku rówież z gumy pokrytej nawet wstępnie podkładem Producent przewidział tylko jedną wersję malowania i oznakowania: pojazd jednostki 1-41 Innfantry, 1st Armored Div., Bagdad 2003 i w takim też zrobiłem swój model. Budowa modelu "z pudła" nie stanowi problemu nawet dla początkującego modelarza. Osobiście postanowiłem uzupełnić model o blaszki "Parta" dedykowane co prawda do modelu "Revlla", ale bez specjalnych komplikacji idzie je przypasować do modelu "Dragona" zwłaszcza że "podmianki" dokonałem w bardzo niewielkim zakresie - przede wszystkim kosz na wieży (orginał za masywny), osłony świateł i parę innych drobiazgów. Orginalne pojazdy biorące udział w wojnie irackiej 2003 były dość mocno"objuczone" wszekiej maści ekwipunkiem - szczęśliwym trafem na pudełku i w instrukcji zamieszczono bardzo dobrej jakości zdjęcie orginału: - na tej fotografii się lużno wzorowałem jeśli chodzi o owo "objuczenie": do tego celu urzyłem zestawu koreańskiej firmy "Legend" (zestaw do "Bradley'a") i niewielkim stopniu produktu "Verlindena". Oprócz blaszek jedyne zmiany jakich dokonałem w modelu polegały głównie na "uplastycznieniu" pewnych detali poprzez ich "podrzeżbienie" np. łopata czy pocienienie, zmieniłem też położenie wyrzutni TOW na pozycję "spoczynkową" by uwidocznić nazwę własną pojazdu. A oto parę ocalałych fotek z końcowego etapu prac nad modelem: ...i już z przypasowanymi betami (można też dostrzec kilka zmian w stosunku do poprzednich fotek - praktycznie do samego końca coś zmieniałem lub poprawiałem): No i wreszcie finał : Model malowany akrylami Pactry i Vallejo, łosze i filtry MIG, brud - zestaw "pudrów" Tamiji, obicia, otarcia itp. Humbrole i akryle. Pewien zanik kontrastów kolorów występujący na ekwipunku to efekt uboczny ich intensywnego "okurzania" ww. pudrami . Życzę miłego oglądania i zapraszam do komentowania! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 No i masz, znowu szczene zgubiłem. Wygląda i imponująco i pięknie!! Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Coś PIĘKNEGO!!!!! Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Temir akbar! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Śliczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi