Hubert Kendziorek Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Witam Przedstawiam BT-7, model 1935, bitwa o Moskwę, 1. Brygada Pancerna Gwardii (wg producenta). Co mogę powiedzieć o modelu? Jak już pisałem w (mini)wątku warsztatowym, okropne spasowanie, fatalne w obróbce tworzywo, beznadziejne kalkomanie. Do tego beznadziejna "zwinięta plandeka", trudne do złożenia gąsienice - czego chcieć więcej? Maszyna jednak na swój sposób ciekawa i odmienna, w zamyśle uroczo absurdalna (nawet zakładając, że projektowany był przez miłujących pokój ludzi radzieckich w oparciu o imperialistyczny wzorzec i na niemieckie autostrady, to jakoś do nich musiałby przez Polskę i nasze błoto dojechać) - a to dla mnie cechy kluczowe przy wyborze tematu. Zielony (Tamiya) na żywo jest nieco jaśniejszy i bardziej zielony. Rozjaśnienia olejami Abtailung. Pigmenty AK, kredki Tamiya, olejny wash MIG. Werniks Tamiya Flat Clear z puszki. Ponieważ nie zaliczam modelu do udanych, galeria bardzo krótka - miałem już go dość, ale nie chciałem podjętego po latach projektu znowu odłożyć na regał wstydu (mam taki w garażu). Zamiast tego BT zaparkuje gdzieś w głębi gabloty, do czasu gdy zastąpi go młodszy brat od Tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Witaj Hubercie Po raz kolejny pokazałeś ciekawy model. Nie zgodzę się, że jest nieudany, bo udało Ci się sporo z tej Zvezdy wyciągnąć. To co mi się nie podoba to ułożenie części gąsienic oraz kalkomanie, które już na pierwszy rzut oka wyglądają na słabe jakościowo. Reszta modelu naprawdę fajna Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 To co mi się nie podoba to ułożenie części gąsienic oraz kalkomanie, które już na pierwszy rzut oka wyglądają na słabe jakościowo. Cóż, muszę się zgodzić - gorsze gąsienice składane z ogniwek spotkałem tylko dwa razy: Bilka do T-34 i Zvezdy do BMP-1. W ogóle nie chciały się trzymać razem przy nakładaniu na koła. Pewnie można by tu coś jeszcze podziałać, ale bałem się, że jak dłużej je pomęczę, to klej je całkiem rozpuści. Fatalne kalkomanie to chyba wspólna cecha wszystkich starszych modeli Zvezdy. Wyciągnąłem z nich ile się dało w miarę moich ówczesnych umiejętności. Dzisiaj bym je wywalił do kosza i malował od masek albo szukał innych. Dzięki za komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Jak na takie trupy to całkiem nieźle modele robisz. Podoba mi się malowanie, choć faktycznie trochę ciemny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 Jak na takie trupy to całkiem nieźle modele robisz. Takich "trupów" przynajmniej nie szkoda na nauki, a poza tym często są to ciekawe maszyny. Dzięki za komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi