Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio popełniłem takie samobieżne działo. Zestaw Academy, całkiem miły zresztą. Ma parę błędów, głównie wynikających z tego, że przedstawia jako model późny wygląd, a w służbie afrykańskiej były pojazdy wczesne. Stąd trzeba było dorobić na tylnej płycie kominki wentylacyjne i drobiazgi małe przerobić. Duży plus zestawu, że ma wreszcie w miarę poprawne wczesne wózki. Niestety idiotyzm producentów modeli wyraża sie w tym, że w wydanym chwilę później Grancie znów są koszmarki rodem z M3 Lee.

Malowanie pudełkowe - 11th Regiment Royal Horse Artillery, 1st Armored Division pod El Alamein 1942r. Zapraszam do oglądania i znęcania się (nie mogę się jakoś zmusić żeby skorygować jeszcze pobłyskiwanie szmatek z tyłu, wolę robić nowe tematy )

29042008_001.jpg

th_29042008_026.jpgth_29042008_003.jpgth_29042008_012.jpgth_29042008_011.jpg

th_29042008_008.jpgth_29042008_023.jpgth_29042008_006.jpgth_29042008_016.jpg

th_29042008_015.jpgth_29042008_014.jpgth_29042008_013.jpgth_29042008_017.jpg

th_29042008_021.jpgth_29042008_020.jpgth_29042008_019.jpgth_29042008_018.jpg

Napisano

M7 bardzo mi się podoba, szczególnie kamuflaż... Na 7 zdjęciu na wieżyczce z Brownigiem widać mały zaciek farby (chyba że tak ma być), a tak po za tym super wygląda Mam pytanie, jakim kolorem i jaką farbą robiłeś zacieki rdzy na pancerzu?

Napisano

Ładna rzecz, miałem takiego w 1/72/ Udanie wyszło Ci wnętrze, chociaż jakieś takie wyczyszczone z gratów, załogi zazwyczaj jakieś trofea woziły ze sobą. Może coś byś tam dołożył. I te tuleje do pocisków wyglądają trochę jak z innego kompletu.

Napisano

Ciekawe, nietypowe, pustynne kamo. "Ambonka" daje mu smaczku. Fajnie wyszła plama od paliwa przy wlewie na tle koloru piaskowego - można wiedzieć, czym ją malowałeś?

Jedna mała "czepialska" uwaga - z tył po prawej jest przytroczona jakaś tam skrzynka amunicyjna, jej drewniana powierzchnia wydaje się być przetarta metalizerem...

Napisano

Duży plus za ciekawe kamo. Model fajnie zrobiony , wyeksploatowane wnętrze , nie bez przesadne kurzenie bryły pojazdu. Wszytsko jak powinno być.

Jedyne co razi to lina na tyle pojazdu , w całości z modelem sprawia wrażenie zbyt czystej , i nie zużytej. Jednak troche rdzy i kurzenia na niej by się przydało. I jak na pojazd działający na afrykańskim teatrze działań , zdecydowanie za czyste gąsienice. Na Twoim miejscu bym przykurzył troche.

Pzd|2

Napisano

Niezły "ksiądz" Z ciekawym kamuflażem, co zauwazyli przedmówcy.

Napisano

W kolejności

- ten mały zaciek na ambonie celowy nie był. To zaciek z white spirita po pigmencie. Niewiele go było ale jakoś nerwowo zareagował z farbą olejną pod spodem i się wykrystalizował w postaci takiej smużki. Zostawiłem go bo ewentualne próby naprawy mogły sprawę tylko pogorszyć, a w sumie i prawdziwe zacieki mogą się tak wytworzyć.

- zacieki i większość brudzenia wykonywałem zwykłymi tzw. artystycznymi olejnymi farbkami. Komplet takich podstawowych barw czystych i paru odmian umbr i sien daje dużą swobodę. Parę punktowych zacieków robiłem takimi flamastrami dwustronnymi. Do kupienia w sklepach dla plastyków. Z jednej strony mają końcówkę jak flamaster, a z drugiej pędzel. Te co ja mam są wodne (pewnie akrylowe) ale ładnie się trzymają. Kupiłem 2 najbardziej przydatne kolory, odcienie brązów. Poza tym część brudzeń robiłem pisakami Tamiyi, błoto, piasek.

- skrzynka z tyłu na pewno nie jest przetarta metalizerem ale całość tych bambetli na zdjęciach dostaje połysku. Gołym okiem wygląda prawie ok, ale i tak wymagają jeszcze psiknięcia matem.