Parahyba Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Hej, na warsztat biorę Mercedesa SLS AMG od Revella. Większość elementów będę malował farbami Vallejo Model Color, kastę pomaluje sprayem Tamiya Bright Mica Red Ferreri (TS-85). Pod farby podkład Mr Surfacer 1200, na farby lakier Vallejo Acrylic Varnish. Zapraszam do oglądania i komentowania Edytowane 16 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Rama i pierwsze części silnika pomalowane Edytowane 16 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 27 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Silnik skończony Edytowane 16 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 2 Lutego 2018 Autor Share Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Są i koła Edytowane 16 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Lutego 2018 Share Napisano 2 Lutego 2018 Póki czas zmień plany co do lakieru końcowego. Valejo się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 2 Lutego 2018 Autor Share Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Póki czas zmień plany co do lakieru końcowego. Valejo się nie nadaje. Jaki lakier końcowy byś proponował? Przetestowałem Vallejo na łyżeczce i jestem zadowolony z efektu. Mr Surfacer 1200 -> papier ścieny 1000 -> papier ścierny 2000 -> 2 warstwy Tamiya TS-85 -> Vallejo Acrylic Gloss Varnish Edytowane 16 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Lutego 2018 Share Napisano 2 Lutego 2018 Wygląda ładnie ale to nie jest twardy lakier. Zrób teraz na nim test szlifowania papierem na mokro a potem polerka pastą. Z jednoskładnikowych lakierów mogę polecić GX100 od Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Z jednoskładnikowych lakierów mogę polecić GX100 od Gunze. Niestety, ale jeszcze nie mam aero. Jakiś lakier w sprayu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 Używam ostatnio tego http://allegro.pl/lakier-bezbarwny-2k-polysk-spray-0-2l-colormatic-i7046950607.html Bardzo fajnie się kładzie, jest bardzo twardy i przyjemnie się obrabia. Przy odrobinie cierpliwości wychodzi lusterko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 25 Lutego 2018 Autor Share Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Dzięki Trojan, wypróbuje przy kolejnym modelu. Póki co mam już ten od Vallejo, więc zobaczę co z niego wyjdzie. Edytowane 16 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 4 Marca 2018 Autor Share Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Ehh, mimo że jest to mój pierwszy model postanowiłem, że pogłębię linie podziału i wyszło to tragicznie... Robiłem to dedykowanym narzędziem - Tamiya 74091 Plastic Scriber II. Co ja mam teraz zrobić? Szpachla i gładzić, czy kłaść podkład i liczyć na to, że zapełni te zarysowania? Edytowane 16 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 Najłatwiej to chyba klejem CA uzupełnić te rysy i po wyschnięciu szlifowac. Spokojnie trochę pracy Cię czeka ale dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 Najłatwiej to chyba klejem CA uzupełnić te rysy i po wyschnięciu szlifowac. Spokojnie trochę pracy Cię czeka ale dasz radę Na to, że podkładem to zalejesz, to raczej nie licz. Ja wszystkie dziury zaklejam tak jak pisze kolega Browarek klejem CA (rzadkim lub czasem średnim), ale do tego stosuję przyśpieszacz (aktywator) do kleju CA. Technologia jest więc taka. Nakładam klej CA, pryskam przyśpieszaczem, czekam max ok. 10 sek. przy ubytkach takich jak u Ciebie i szlifuję na mokro. Przyśpieszacz powoduje, że klej nie jest taki twardy jak po naturalnym wysychaniu (o przyśpieszeniu prac nie wspomnę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 A z jaką siłą Ty to narzędzie dociskałeś??? To trzeba delikatnie, żeby ostrze się samo prowadziło po istniejącej już linii. Kilka przeciągnięć, żeby stopniowo pogłebiać, a nie z całej siły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 4 Marca 2018 Autor Share Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) CA tylko taki mam. Nada się? https://www.mojehobby.pl/products/Tamiya-CA-cement-Gel-Type.html A z jaką siłą Ty to narzędzie dociskałeś??? To trzeba delikatnie, żeby ostrze się samo prowadziło po istniejącej już linii. Kilka przeciągnięć, żeby stopniowo pogłebiać, a nie z całej siły... Chciałem raz, a dobrze To chyba podręcznikowy błąd początkującego, któremu nie chce się malować 4 cienkich warstw, tylko jedną grubą... Przy kolejnym modelu będę robił delikatnie Edytowane 5 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 No niestety, po CA już na tym modelu będziesz musiał się ponownie wykazać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 5 Marca 2018 Autor Share Napisano 5 Marca 2018 (edytowane) Masz rację, zobaczymy co z tego będzie Tymczasem udało mi się dokończyć wnętrze - oto efekty Edytowane 16 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 7 Marca 2018 Share Napisano 7 Marca 2018 Tu takie przykładowe użycie CA jako szpachli przy usuwaniu widocznego połączenia połówek baku w motocyklu. Najpierw wykałaczką nakładam CA Potem szlifowanie, podkład i ewentualne poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 (edytowane) Dziękuję bardzo za zdjęcia - dużo wyjaśniły. Pokleiłem, zeszlifowałem, położyłem podkład, kolor i wash. Został lakier do położenia. Edytowane 16 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Marca 2018 Super Moderator Share Napisano 13 Marca 2018 Pokombinuj coś z liniami, wyglądają jak by były wyryte gwoździem. Po zapuszczeniu, tym chyba czarnym kolorem słabo to wygląda. Jak możesz, to linie zapuść Tamiya smoke. Sto razy lepiej to wygląda. Edit: Linie zalewaj po lakierze a nie przed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAND Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Parahyba - malujesz farbami Vallejo? Ładnie to wygląda. Ja niebawem będę miał do pomalowania Trabanta, kupiłem farby Vallejo oraz Surface Primer L - Gray Spray, jestem ciekawy co z tego u mnie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Marca 2018 Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2018 Parahyba emalie Ci śmierdzą, a malowałeś sprayem Tamiya one są bezwonne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 14 Marca 2018 Autor Share Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) Pokombinuj coś z liniami, wyglądają jak by były wyryte gwoździem. Po zapuszczeniu, tym chyba czarnym kolorem słabo to wygląda. Jak możesz, to linie zapuść Tamiya smoke. Sto razy lepiej to wygląda. Edit: Linie zalewaj po lakierze a nie przed. Zgadzam się, że słabo to wygląda Linie robiłem dedykowanym narzędziem Tamiya, a wyszło jak wyszło... Przy następnym modelu spróbuję użyć mniej siły albo w ogóle zrezygnuje z pogłębiania tych linii. Jedyne co zrobię przy tym modelu to spróbuję jakoś przyciemnić te linie, żeby tak się nie rzucały w oczy... Parahyba - malujesz farbami Vallejo? Ładnie to wygląda. Ja niebawem będę miał do pomalowania Trabanta, kupiłem farby Vallejo oraz Surface Primer L - Gray Spray, jestem ciekawy co z tego u mnie wyjdzie. Zgadza się, tak jak pisałem na początku warsztatu używam Vallejo Model Color na podkładzie Mr Surfacer 1200. Jedynie kastę pomalowałem sprayem Tamiya, bo nie umiem pędzlem namalować tak gładkiej powierzchni Parahyba emalie Ci śmierdzą, a malowałeś sprayem Tamiya one są bezwonne? Dużo przyjemniej maluje mi się bezwonnymi Vallejo w porównaniu do emalii Revella, które kupiłem na początku przygody z modelarstwem. Spray przy tym modelu używam tylko do kasty i zdecydowanie nie jest on bezwonny, więc malowałem na dworze jak była ładna pogoda Postępy: Edytowane 16 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 15 Marca 2018 Share Napisano 15 Marca 2018 Co tam się zadziało na spoilerze z tyłu? Jakim papierem szlifowałeś to miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 16 Marca 2018 Autor Share Napisano 16 Marca 2018 Co tam się zadziało na spoilerze z tyłu? Jakim papierem szlifowałeś to miejsce? Szlifowałem 6 częściowym pilnikiem z Rossmanna Chyba zabrakło mi cierpliwości do tych zadrapań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi