reggy Napisano 18 Lipca 2008 Share Napisano 18 Lipca 2008 Witajcie! Skleiłem wczoraj modelik-nagrodę z Zimowego Konkursu MW... Poszło szybko, miło i przyjemnie. Żeby było ciekawie, zdecydowałem się na czterobarwne kamo (jasnozielony-zielony-piaskowy-czerń). In-boxik tutaj: viewtopic.php?t=7418&highlight=strv Z bajerów próbuję tylko odpryski w gumie na bandażach kół. Może lekkie błotko - chcę wyeksponować najbardziej kolory kamuflażu priorytetowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 18 Lipca 2008 Share Napisano 18 Lipca 2008 Fajny pojazd - dajesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Lipca 2008 Share Napisano 18 Lipca 2008 Dokładnie,jedyny z procesorów na kółkach..wart uwagi ;) "szwedzki stug" byłeś szybszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 19 Lipca 2008 Autor Share Napisano 19 Lipca 2008 byłeś szybszy... Będziesz lepszy "szwedzki stug" Chciałem to napisać w tytule posta, autentycznie, ale dla dobra funkcji "SZUKAJ" zostałem przy normalnej nazwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 19 Lipca 2008 Share Napisano 19 Lipca 2008 Piękny pojazd Powiedz mi, jak się go lepiło? Są jakieś 'miny'? No bo właśnie go zakupiłem wraz z metalowa lufą z Jadara - przesyłka w drodze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Lipca 2008 Share Napisano 19 Lipca 2008 Będziesz lepszy Very Happy Wystarczy po prostu bedziesz..i juz mam radoche Dokładnie, łącze prośbę,jak sie praca nad nim ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 19 Lipca 2008 Autor Share Napisano 19 Lipca 2008 Hej! Model już od wczoraj zagruntowany czarną farbą Revella. Ogólnie jestem zadowolony. A jak się lepiło? Po pierwsze - Rafał się ucieszy, bo nie trzeba szlifować szwów na kołach - tylko wyciąć i obrobić miejsca po łączeniach z ramką. No i kół jest bardzo mało Sama buda pięknie pasuje. Nie próbujcie tylko pasować i szpachlować tyłu na równo - tam ma być przeskok. Wszystkie duperelki trzeba obrobić ze szwów, standardowo z lufą jest trochę zabawy i z tym karbowanym wężem wydechowym. Wydawało mi się, że go ładnie zaszpachlowałem i odtworzyłem rowki, a po malowaniu wyszła szczelina Gąski ładnie pasują.Wypychaczy prawie nie trzeba szpachlować bo ich nie widać - jedynie przy zaczepach na pętle do holowania można spróbować. Ciekawa konstrukcja - przyznam - fajnie się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 19 Lipca 2008 Share Napisano 19 Lipca 2008 reggy, czołg sam w sobie jest bardzo sexy I konstrukcja nietypowa. Numerek 2 na mojej liście czołgów (po Merkavie). Widać dużo szczegółów na modelu. Będzie efektowna rzecz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 19 Lipca 2008 Autor Share Napisano 19 Lipca 2008 Widać dużo szczegółów na modelu. No fakt - wypukłości i detali ma co nie miara, nawet bez dodatkowych zestawów blaszek. Ciekawe tylko jak mi wyjdzie maskowanie taśmą na tych nierównych elementach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 19 Lipca 2008 Share Napisano 19 Lipca 2008 / moze maskowanie maskolem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 19 Lipca 2008 Share Napisano 19 Lipca 2008 / moze maskowanie maskolem ? To jest myśl!!! Ale nie samym maskolem. Krawędzie/kontury plam najlepiej 'zaznaczyć' jednak taśmą. Ale taką bardzo cieniusieńką - Aizu chyba będzie odpowiednia (0,2 do 1,5 mm chyba robią, więc pełny 'wachlarz' cienkich paseczków). A wnętrze to faktycznie maskol - ale grubaśna warstwa, bo gdy będzie zbyt cienka, to będzie problem z zerwaniem tego. Polecam maskol Talensa (do kupienie w sklepach dla plastyków pod nazwą Liquid Masking Fluid) lub maskol Valejjo (błyskawicznie schnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Dokładnie tak planuję zrobić - pociąć taśmę Tamiyi na cienkie paseczki a środek maskolem Talensa. Dzisiaj zaczynam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Nie wiem jak teraz przez parę dni będzie z tym maskowaniem, bo dzisiaj w nocy na grillu poparzyłem sobie prawicę, a eksplodujące bąble jednak przeszkadzają w modelarstwie No ale chociaż jeden kolorek położyłem, ten jaskrawy zielony - swoją drogą bardzo ładny kolor - LIME GREEN z Vallejo (827). Koła i spód będą na ciemniejszy zielony, toteż ich jeszcze nie malowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Ładnie położony - dodałbym jeszcze trochę mocniejszych kontrastów na wystających elementach - filtry potem i tak to stonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Fajny ten kolorek... Współczucia przy klejeniu taśmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 hehe wygląda trochę kosmicznie ta zieleń, ale rozumiem, że to półprodukt. Widziałem kilka dni temu, na discovery, jak rozjeżdżali takim szwedzkie lasy - niezła maszynka. Rzuciło mi się w oczy trochę malowanie - ten jaskrawy zielony. Oto zdjęcia wozu z sieci: Tu pozwoliłem sobie na małe porównanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Zdolność przewidywania zmiany koloru wraz z kolejnymi zabiegami jest nieoceniona i pozwala uniknięcia robienia nieziemsko ciemnych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Witam, Kiedyś popełniłem podobnego szwedzkiego bezwieżowca http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=4388&highlight=strv i miło go wspominam (nawet zastanawiałem się nad wersją którą robisz Reggy), a przy budowie zaglądałem tu http://www.primeportal.net/tanks/strv_103.htm. Na pewno się przyda pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Hej Zamir, wielokrotnie przeglądałem fotki z Twojej galerii (podziwiam malowanie pędzlem) i rozważałem robienie siatek. Ale patrząc na zdjęcia z primeportal.net (co prawda tam są wersje 103C) odpuściłem sobie siatki i wybrałem malowanie właśnie z tej strony. miło go wspominam Mam nadzieję, że ja swojego po malowaniu też będę miło wspominał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Lipca 2008 Autor Share Napisano 22 Lipca 2008 Hej! Większość bazowej "malarki" już zrobione. Położyłem 3 z 4 kolorów - został czarny. Maskowania co nie miara Mam nadzieję, że moja wyobraźnia mnie nie zawiodła i nie zamaskowałem czegoś na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 To jest zwykły maskol humbrola czy jakiś zamiennik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Lipca 2008 Autor Share Napisano 22 Lipca 2008 To jest zwykły maskol humbrola czy jakiś zamiennik ? To jest napisane wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 No reggy, patrzę na to malowanie i zwracam honor jeśli chodzi o malunki. Jestem pod wrażeniem, już fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 O kurcze, reggy podziwiam twoją cierpliwość! Ja bym wymiękł... Nie lubię współcześniaków, ale ten jest wprost uroczy! Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzemoch Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Witam Mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi