krzychu-onisk Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 (edytowane) Dziś przed południem razem z kolegą jachud3 wpadliśmy na pomysł stworzenia porównania dwóch modeli poprzez pokazanie ich in-boxów. Ponieważ obaj mieliśmy po foczce A-8 , bez namysłu zabraliśmy się do roboty. A więc: Fw 190A-8/R-11 Revell Zawartość pudełka: Link do instrukcji -> http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=142606 Fw 190 A-8 Academy Zawartość pudełka: Link do instrukcji -> http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=107478 A teraz porównanie detali: Tutaj plus dla Revella za prawidłowy wygląd skrzydeł. Znów lepszy Revell, delikatniejsze detale. Detale za Revellem, wypukłe nity za Academy. Znów przewaga Revella, kształt bardziej zbliżony do prawdziwego. I znów Revell... Uwaga uwaga, mamy niespodziankę! W kategorii kół wygrywa Academy! Tu znów Revell, 'płaskie' silniki to nie jest to, co tygryski lubią najbardziej Tu widok mówi sam za siebie:) Jeśli z zewnątrz można mieć jakieś wątpliwości, to już strona wewnętrzna nie pozostawia żadnych złudzeń. Pozostawmy ten widok samemu sobie.... Ten rów mariański na zbiorniku Academy tylko podkreśla przewagę Revella. Wg zdjęć oryginału, wygrywa Revell. Oba modele posiadają wgłębne linie podziału blach, małe nadlewki, jak to u tych producentów bywa. Przesunięć form i jamek skurczowych nie zanotowaliśmy. Oszkleń nie porównujemy, gdyż w Revellu poszli na łatwiznę i tylną część szyby przytwierdzili do modelu, uniemożliwiając tym samym otwarcie kabiny. Także grubość i przeźroczystość pozostawia trochę do życzenia... tu górą Academy. Podsumowując, Revell z miażdżącą przewagą wygrywa z Academy, także pod względem ceny. Dane z ww.mojehobby.pl : Fw 190 Revell - 16zł 29gr Fw 190 Academy - 30zł 69gr Należy jednak dodać, iż w zestawie Academy dorzucony jest także Kubelwagen. Mimo to sądzimy, że te 14 zł różnicy lepiej zachować w portfelu. W zestawie Academy są też elementy z których można zrobić kompletną A-6. Pamiętajmy jednak, że żaden model nie jest doskonały, nawet ten Revella Dlatego można rozważyć zakup droższej, ale lepszej Tamiyi. Ale o tym już kiedy indziej Ufff, nareszcie... po 3 godzinach wegetowania przed ekranem jesteśmy wykończeni. Mamy jdenak nadzieję, że komuś się przyda nasza praca :P A teraz idziemy odpocząć... Pzdr. od nas obu! jachud3 i krzychu-onisk Edytowane 26 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Dobra robota panowie. Model Revella miałem już dosyć dawno. W zasadzie jak tylko się pokazał, a były to jak dla mnie jeszcze czasy mocno przed aerografowe i jeszcze nie internetowe. Mimo to miło model wspominam do dziś. Jedyne co mnie intryguje w Revellu to niekonwencjonalne rozegranie kabiny. Dzięki tej "pomysłowości" trudno ją otworzyć, a było by to miłe, biorąc pod uwagę, że wnętrze nie głupio nawet spudła wychodzi. Swoją drogą kibelwagen Academy też nie jest dziełem sztuki, lepszy z pewnością byłby Fujimi. A w zasadzie fajny Focke Wulf z Academy to tylko D9. Tego też miałem dosyć dawno i również miło wspomina. Ach te śmiglaczki na kołpakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 A teraz idziemy odpocząć... Pijoki przebrzydłe Ale porównanie fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Pijoki przebrzydłe Spokojnie, to był tylko sok, ale 100% pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Dlatego można rozważyć zakup droższej, ale lepszej Tamiyi. Ale o tym już kiedy indziej Very HappyA tak BTW to kiedy pójdziecie w 1:48? Porównanie fajne. W Revellu myślę, że dałoby radę odciąć część od owiewki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 25 Lipca 2009 Autor Share Napisano 25 Lipca 2009 A tak BTW to kiedy pójdziecie w 1:48? Very Happy Nie za bardzo, przynajmniej ja, w 48 (z samolotów) mam w robocie I-16 i Corsaira, fajne, ale miejsca zajmuje. Będę 48-ki robił ale sporadycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 A tak BTW to kiedy pójdziecie w 1:48? Nigdy, nigdy, nigdy Dobrze mi w 72 to raz, dwa - w 48 widać wszelkie błędy popełnione W Revellu myślę, że dałoby radę odciąć część od owiewki. No właśnie część nie jest przy owiewce, a przy modelu :/ i to trochę przeszkadza. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Miałem przyjemność sklejać obie Foki. Jednak z Academy tylko raz i wiecej jej nie skleję, natomiast Revelowską kilka razy, jeszcze po nią sięgnę. W każdym z przypadków Revella mam otworzony kokpit, widać wnętrze. A szkło jak to u tego producenta należy po prostu wypolerować, za około 15-20 zeta można mieć całkiem dobry model. Świetna robota chłopaki, a może teraz do kompletu P-47 z kroplową owiewką tych samych firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Spokojnie, skala 1:72 to nie sobotnia szkółka dla proffessional 1:48. I podobnie z resztą : Po prostu inna skala, itd. A kto ma za tłuste palce, jego problem. Do Revella jest chyba jeszcze konwersja na A-5. RAV, a po co te okopcenia? Przecie to nie wydechy tam po bokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Oj sorki, zawsze jak patrze na fokę A to myślę o tych żaluzjach, którymi uchodzi powietrze wlatujące dookoła kołpaka. W każdym razie należy pamiętać, że jeszcze od dołu rurki dwie wychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 A tak BTW to kiedy pójdziecie w 1:48? Nigdy, nigdy, nigdy Dobrze mi w 72 to raz, dwa - w 48 widać wszelkie błędy popełnione To trzeba po prostu błędów nie robić No ale ten detal...Wszystko jest jakieś takie bardziej naturalne w 48 niż w 72. No ale to moje zdanie W Revellu myślę, że dałoby radę odciąć część od owiewki. No właśnie część nie jest przy owiewce, a przy modelu :/ i to trochę przeszkadza. pzdr. No wiem wiem, pisząc "części od owiewki" chodziło mi o owiewkową część przy kadłubie. Pocienić kadłub w tym miejscu, potem odciąć delikatnie - chyba da się to zrobić. No i czsochaj dał radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 Dzięki wszystkim za docenienie naszej pracy A ja mam przy okazji pytanie: czy ktoś robi blaszki do tej Foczki Academy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 (edytowane) Tadam! http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=18&przedm=682464 EDIT: Lub bardziej 'wypasione': http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=18&przedm=691170 Edytowane 26 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 (edytowane) Dzięki, ale z tego co znalazłem, a raczej nie znalazłem, nie robią nic na zewnątrz... EDIT: no w tym drugim jest już lepiej Edytowane 26 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Panowie, świetna robota! Bardzo dobra inicjatywa i przede wszystkim pomocna. Planujecie kolejne odcinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Panowie, świetna robota! Bardzo dobra inicjatywa i przede wszystkim pomocna. A dziękujemy, dziękujemy Planujecie kolejne odcinki? Hmm, jak zafundujesz modele to czemu nie A na serio... musimy jakoś się zgadać, żeby znów kupić taki sam model. P.S.: A możeby tak przykleić ten temat, skoro jest pomocny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Nie dziwota, mam katalog Academy na rok'91 i tam już owa Foka jest...a Revellowska była dużo późniejsza. Academy się ceni, niestety. A inicjatywa w dechę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Z przyklejeniem to się wstrzymamy. Jak się pojawi więcej, to będzie problem z całą paczką takich tematów na górze listy. Ale może nadamy osobną nazwę? Na przykład [inbox Wars]? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Na przykład [inbox Wars]? Mr. Green Dobre! Napiszę do Krzycha, żeby zedytował temat. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 Gotowe, wykorzystałem limit znaków na tytuł XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Wywal jeszcze kreseczkę po "Fw" i po "R" i będzie czad. Powinno być Fw 190 A-8/R11. Nauczono mnie tego u konkurencji :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 Wywal jeszcze kreseczkę po "Fw" i po "R" i będzie czad. Powinno być Fw 190 A-8/R11. Zrobione. Nauczono mnie tego u konkurencji :P To znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Na PWM mnie oświecili bo napisałem tak samo ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Miszczowie dobrej roboty! Tak przy okazji- jaki numer miał zestaw fototrawionek extratechu pozwalający wymienić anteny w tej nocnej foce? Hmm...a może to jednak eduard był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Tak przy okazji- jaki numer miał zestaw fototrawionek extratechu pozwalający wymienić anteny w tej nocnej foce? Eeeee... co? Nie mam zielonego pojęcia, o jakim zestawie mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi