andrew94 Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 Cześć.Jaką techniką wykonujecie ożebrowanie osłony kabiny(chodzi oczywiście o jej malowanie).Niekiedy malowanie na przezroczystej osłonie jest bardzo trudne , nawet przy próbach zastosowania maskolu.Zresztą maskol po wyschnięciu odrywa się nieregularnie i nierówno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew94 Napisano 31 Lipca 2009 Autor Share Napisano 31 Lipca 2009 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawiekD Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 Można wykorzystywać aluminiową self-adhesive folię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 slawiek czy mógłbyś pokazać opakowanie tej folii ? Jestem ciekaw czy szło by to w polsce kupić ? Może ktoś z forumowiczów wie gdzie to w polsce można zakupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincent Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Prościej użyć masek polskiego producenta o niebo lepszych od tych eduardowskich - mam na myśli maski wrocławskiej firmy Montex - świetnie spasowane, nie wymagają dodatkowego malowania maskolem, co ciekawe kabiny które można zrobić otwarte, Montex wyposaża w zestawy pozwalające malowanie owiewki od środka! . Cała oferta i więcej informacji na stronie producenta www.montex-mask.com. Ja po długich męczarniach z maskami edka używam już tylko montexów. Można je zamówić przez Martolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 o niebo lepszych od tych eduardowskich - mam na myśli maski wrocławskiej firmy Montex No to kolego powiem Ci, że Eduardowskie maski to właśnie Motex albo - i te są naprawdę dobre - zrobione z taśmy Tamiya. Montex'ów używałem raz i więcej ich nie użyję. Przyleganie do zaokrąglonych powierzchni to mała masakra świetnie spasowane, nie wymagają dodatkowego malowania maskolem teraz wiesz, dlaczego nie mogłem opanować śmiechu po tej wypowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Zrezygnowałem z masek Montexu na oszklenie, gdyż miałem problemy z usunięciem kleju który zostawał. Teraz tylko wąskie paski z taśmy i maskol. Przestrzeń pomiędzy paskami wypełniam maskolwm. Na obłych powierzchniach też działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincent Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Na szczęście każdy może używać czego chce a dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu. Plusem Edków jest to że są robione na tamiyowskiej taśmie ale wymagają dalszej zabawy z maskolem. Montexy są wykonane z folii ploterowej oracala i stąd może wystąpić kłopot z silnym klejem - jest na to prosty sposób - folię przed położeniem na owiewkę należy wcześniej przykleić np. na wewnętrzną część dłoni - osłabi to klej na tyle że nie będzie on osiadał na owiewce. Malowałem niezłe szklarnie przy pomocy tych masek i nie było problemu. Zobaczcie galerię na ich stronie co ludzie potrafią wymalować przy użyciu ich produktów. Jachud3 Eduard to czeska firma a Montex polska więc nie rozumiem dlaczego piszesz No to kolego powiem Ci, że Eduardowskie maski to właśnie Motex ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Produkty Montexu są używane przez Eduarda Istnieje coś takiego jak umowa handlowa... ale, jak napisałeś: każdy może używać czego chce a dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Malowałem niezłe szklarnie przy pomocy tych masek i nie było problemu. To może pokaż? Kolega zadał pytanie - dostaje odpowiedzi poparte fotką. Wybierze to co jemu odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawiekD Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 slawiek czy mógłbyś pokazać opakowanie tej folii ?, taka sprzedaje się w Rosji, ale zrobiona w Chinach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Lienta aluminiewaja, powiedz że dobrze, jutro mam odpytywanie z rosyjskiego A tak na poważnie, ciekawa metoda z tą taśmą, łatwo potem pozbyć się z tego farby no i czy ona sama się przykleja czy trzeba czegoś użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincent Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Nie mam zbyt wielu fotek z warsztatu, ale znalazłem fotki jednej owiewki z P-47-D25 robionego przeze mnie jakiś czas temu Niebawem na warsztat idzie Avenger gdzie jest niezła szklarnia i oszklona wieżyczka - będę używał masek Montexu i chętnie sfotografuję dla Was krok po kroku klejenie i malowanie. Uczepię się jednak tego że Eduard i Montex to zupełnie różne produkty np maski do P-47 wg Eduarda http://www.eduard.cz/products/card.php?id_product=3648&name=p-47&catalogue_nb=&type=&pgroup=&scale=&product_month=&product_year=&page_start=50 i Montexu http://www.montex-mask.com/images/1_48/SM48145.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Użycie gotowych masek to wygoda. Ja po paru próbach zrezygnowałem na rzecz sposobu podanego wyżej. Jak byś dał jeszcze tego T-bolta do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincent Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Wstyd się przyznać ale nie mam tego modelu gdyż był robiony na zamówienie i poszedł do klienta. Avenger też jest na handel ale zrobię kilka fotek Model malowany wyłącznie przy pomocy szablonów - zero kalkomanii. Malowanie szablonami też nie jest takie straszne jak się to przedstawia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 slawiekd: smarujesz pędzelkiem owiewkę ? to jakiś klej ?, a potem naklejasz folie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 vincent, w linku od Edka maski są zrobione z taśmy Tamiya Tak więc najpierw sprawdź, co linkujesz. Koniec tematu. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawiekD Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 galo82 wykorzystuję aluminiową folię samoprzylepną... Bez kleju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi