andrew94 Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 Cześć.Jaką techniką wykonujecie ożebrowanie osłony kabiny(chodzi oczywiście o jej malowanie).Niekiedy malowanie na przezroczystej osłonie jest bardzo trudne , nawet przy próbach zastosowania maskolu.Zresztą maskol po wyschnięciu odrywa się nieregularnie i nierówno. Cytuj
SlawiekD Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 Można wykorzystywać aluminiową self-adhesive folię Cytuj
galo82 Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 slawiek czy mógłbyś pokazać opakowanie tej folii ? Jestem ciekaw czy szło by to w polsce kupić ? Może ktoś z forumowiczów wie gdzie to w polsce można zakupić ? Cytuj
vincent Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Prościej użyć masek polskiego producenta o niebo lepszych od tych eduardowskich - mam na myśli maski wrocławskiej firmy Montex - świetnie spasowane, nie wymagają dodatkowego malowania maskolem, co ciekawe kabiny które można zrobić otwarte, Montex wyposaża w zestawy pozwalające malowanie owiewki od środka! . Cała oferta i więcej informacji na stronie producenta www.montex-mask.com. Ja po długich męczarniach z maskami edka używam już tylko montexów. Można je zamówić przez Martolę Cytuj
jachud3 Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 o niebo lepszych od tych eduardowskich - mam na myśli maski wrocławskiej firmy Montex No to kolego powiem Ci, że Eduardowskie maski to właśnie Motex albo - i te są naprawdę dobre - zrobione z taśmy Tamiya. Montex'ów używałem raz i więcej ich nie użyję. Przyleganie do zaokrąglonych powierzchni to mała masakra świetnie spasowane, nie wymagają dodatkowego malowania maskolem teraz wiesz, dlaczego nie mogłem opanować śmiechu po tej wypowiedzi? Cytuj
marek d Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Zrezygnowałem z masek Montexu na oszklenie, gdyż miałem problemy z usunięciem kleju który zostawał. Teraz tylko wąskie paski z taśmy i maskol. Przestrzeń pomiędzy paskami wypełniam maskolwm. Na obłych powierzchniach też działa. Cytuj
vincent Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Na szczęście każdy może używać czego chce a dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu. Plusem Edków jest to że są robione na tamiyowskiej taśmie ale wymagają dalszej zabawy z maskolem. Montexy są wykonane z folii ploterowej oracala i stąd może wystąpić kłopot z silnym klejem - jest na to prosty sposób - folię przed położeniem na owiewkę należy wcześniej przykleić np. na wewnętrzną część dłoni - osłabi to klej na tyle że nie będzie on osiadał na owiewce. Malowałem niezłe szklarnie przy pomocy tych masek i nie było problemu. Zobaczcie galerię na ich stronie co ludzie potrafią wymalować przy użyciu ich produktów. Jachud3 Eduard to czeska firma a Montex polska więc nie rozumiem dlaczego piszesz No to kolego powiem Ci, że Eduardowskie maski to właśnie Motex ?? Cytuj
jachud3 Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Produkty Montexu są używane przez Eduarda Istnieje coś takiego jak umowa handlowa... ale, jak napisałeś: każdy może używać czego chce a dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu. pzdr. Cytuj
marek d Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Malowałem niezłe szklarnie przy pomocy tych masek i nie było problemu. To może pokaż? Kolega zadał pytanie - dostaje odpowiedzi poparte fotką. Wybierze to co jemu odpowiada. Cytuj
SlawiekD Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 slawiek czy mógłbyś pokazać opakowanie tej folii ?, taka sprzedaje się w Rosji, ale zrobiona w Chinach... Cytuj
krzychu-onisk Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Lienta aluminiewaja, powiedz że dobrze, jutro mam odpytywanie z rosyjskiego A tak na poważnie, ciekawa metoda z tą taśmą, łatwo potem pozbyć się z tego farby no i czy ona sama się przykleja czy trzeba czegoś użyć? Cytuj
vincent Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Nie mam zbyt wielu fotek z warsztatu, ale znalazłem fotki jednej owiewki z P-47-D25 robionego przeze mnie jakiś czas temu Niebawem na warsztat idzie Avenger gdzie jest niezła szklarnia i oszklona wieżyczka - będę używał masek Montexu i chętnie sfotografuję dla Was krok po kroku klejenie i malowanie. Uczepię się jednak tego że Eduard i Montex to zupełnie różne produkty np maski do P-47 wg Eduarda http://www.eduard.cz/products/card.php?id_product=3648&name=p-47&catalogue_nb=&type=&pgroup=&scale=&product_month=&product_year=&page_start=50 i Montexu http://www.montex-mask.com/images/1_48/SM48145.jpg Pozdrawiam Cytuj
marek d Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Użycie gotowych masek to wygoda. Ja po paru próbach zrezygnowałem na rzecz sposobu podanego wyżej. Jak byś dał jeszcze tego T-bolta do galerii Cytuj
vincent Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 Wstyd się przyznać ale nie mam tego modelu gdyż był robiony na zamówienie i poszedł do klienta. Avenger też jest na handel ale zrobię kilka fotek Model malowany wyłącznie przy pomocy szablonów - zero kalkomanii. Malowanie szablonami też nie jest takie straszne jak się to przedstawia Pozdrawiam Cytuj
galo82 Napisano 6 Września 2009 Napisano 6 Września 2009 slawiekd: smarujesz pędzelkiem owiewkę ? to jakiś klej ?, a potem naklejasz folie ? Cytuj
jachud3 Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 vincent, w linku od Edka maski są zrobione z taśmy Tamiya Tak więc najpierw sprawdź, co linkujesz. Koniec tematu. pzdr. Cytuj
SlawiekD Napisano 7 Września 2009 Napisano 7 Września 2009 galo82 wykorzystuję aluminiową folię samoprzylepną... Bez kleju... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi