Marwaw Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Witam, Zacząłem prace nad nowym modelem, tym razem nie będzie to pływakowy szmatopłat, a coś z klimatów 82 DPD, jeden z jej koni roboczych, czyli szybowiec transportowy Waco CG-4A. Model oczywiście w skali 1/48 budowany jest od podstaw. Bazuję na przeskalowanej (dzięki Szu ) kartonowej wycinance firmy GPM. Budowa ruszyła w piątek, do dziś powstało tyle: Czyli konstrukcja kabiny ładunkowej, można obijać pałą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 No no no. Porwałeś się na bardzo fajny projekt. Jak chcesz to mogę podrzucić fotki Waco zrobione w Airborne Museum w Sainte-Mere-Eglise? Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Ambitnie się zapowiada Czym będziesz "oklejał" konstrukcję? życzę powodzenia w budowie, i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 Fotki z Sainte Mere Eglise? Jasne, pewnie!!! Oklejać go planuje cienkim polistyrenem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Jak wrócę do domu, to podrzucę co nieco. Nie jest tego dużo, ale może coś Ci się przyda. Planujesz sam szybowiec czy jakąś małą scenkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 Sam szybowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Tyle udało mi się wtedy pstryknąć. Musiałem oszczędzać kartę pamięci, bo było w tym muzeum naprawdę sporo do fotografowania Wiem, że to niewiele, ale może się przyda. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 Dzięki Kornik, oczywiście, że się przyda, malowanie wnętrza jak talala:) I fakturę powierzchni płata. Poza tym foty z Saint-Mere-Eglise, miodzio, ta nazwa od dłuższego czasu mnie rozgrzewa:) Czy pamiętasz może, czy ten glider w muzeum miał jakiś nose art? Bo tak myślę o tym jakie malowanko mu zapodać, na razie jest, że będzie z Normandii, a najlepiej, żeby był używany przez 82AB. Teraz relacja słowna z wczorajszego klejenia. Powstała tylna wręga kabiny pilotów, i co więcej udało mi się zrobić pracujący zawias, tak więc jest duża szansa, że mój Waco będzie miał podnoszony nos. Fotki kole czwartku, bo córka zabrała mi akumulatory z aparatu i pojechała na wycieczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Jeśli chciałbyś więcej zdjęć Sainte Mere Eglise i innych miejsc w Normandii, to mogę podesłać co nieco na maila. Miejsce jest wspaniałe, a 82 DPD traktuje się Ste Mere po królewsku. W kościółku jest nawet witraż ze spadochroniarzami 82-giej. Z tego co pamiętam to Waco nie miał Nose Artu, co zresztą potwierdzają to zdjęcia z Musee-Airborne.com http://www.musee-airborne.com/eng/page.php?page=guided_tour Te zdjęcia mają zdecydowanie lepszą jakość od moich no i masz zdjęcie od przodu. Waco jest bezimienne, ale C-47 która jest tam gwiazdą, to dość słynna "Argonia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 Znam stronę Airborne Museum w Saint-Mere-Eglise, fotki Waco sobie właśnie odświeżyłem, więc będę działać dalej, a wizytę w Saint-Mere-Eglise mamy z chłopakami w planach, nie wiemy jeszcze tylko kiedy, ale oczywiście w mundurach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Już mnie łapie zazdrocha. Gdy tam byłem to widziałem na Omaha rekonstruktorów 29 DP, a na Pointe du Hoc Rangers'ów. Wtedy jeszcze nie zajmowałem się rekonstrukcją i dopiero rok później byłem w mundurze w Arnhem. Chciałbym kiedyś wrócić do Normandii w mundurze. Może będzie mi dane...no ale nic... Buduj, buduj tego szybolota Ciekawi mnie jak wielkie to będzie w 48... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 W Arnhem byłem, ale to czasy ogólniaka i rekonstrukcjach jeszcze nikt nie słyszał. Szybolot będzie spory - rozpiętość - dwie kartki A4 i jeszcze trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxan Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Kilka innych fotek tego samego WACO. Może się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Września 2010 Autor Share Napisano 29 Września 2010 Pewnie, że się przydadzą, dzięki Dziś lub jutro fotki dziobu, następnym etapem prac jest kratownica w kabinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Września 2010 Autor Share Napisano 29 Września 2010 Pewnie, zawsze się mogą przydać, tym bardziej, że w najbliższym czasie będę walczyć z kratownicą w kabinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 30 Września 2010 Autor Share Napisano 30 Września 2010 Zgodnie z zapowiedzią fotki z ostatniego etapu klejenia: część dziobowa kratownica wstępna przymiarka wszystko razem z kadłubem, jeszcze trochę detali i będę mógł wziąć się za malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Widzę, że robota wre i delikwent powoli nabiera kształtów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 4 Października 2010 Autor Share Napisano 4 Października 2010 ...i kolorów Oto relacja ze wstępnego malowania: Oczywiście najważniejsze jest to co w środku, dlatego z malowaniem tego co i tak nie będzie widoczne pod poszyciem, dałem sobie spokój. Może to sprawiać wrażenie fuszerki, ale tak nie jest. Teraz czeka mnie zabawa w detalowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 4 Października 2010 Share Napisano 4 Października 2010 Wygląda to bardzo dobrze i czekam już niecierpliwie na poszycie kadłuba, skrzydła i całą resztę. Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 Mały upgrade warsztatowy "skrzyżowania europalety z drewutnią". Ostatnio dopieszczałem kabinę pilotów, wyszło tak: Jak widać zacząłem już oklejanie poszyciem, na razie sklejkowe w części dolnej. Cieszę się że kabinę mam już za sobą, teraz powinien dość szybko nabrać kształtów szybowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 No nieźle to wygląda te czerwone bloczki i linki, to mechanizm podnoszenia przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Witam. Nie pamiętam czy na tych "skrzynkach" na których siedział odział nie powinno być jakichś siedzisk (materiałowych) i pasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Czerwone bloczki i linki to mechanizm sterowania, zaś co do pasów w kabinie transportowej, to oczywiście będą (już są częściowo zrobione) a siedziska raczej sobie daruję, bo nie każdy egzemplarz takowe miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 Prace trwają dalej. tym razem na warsztat wziąłem kabinę transportową: Pasy wykonane od podstaw z kawałka pomalowanej gazety Podłoga, jak w oryginale u mnie składa się z dwóch warstw. Strukturę plastra miodu, która była pomiędzy niemi już sobie odpuściłem Podłoga wklejona na swoje miejsce. Obecnie siedzę nad ogonową częścią kadłuba. Fotki niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 Fakt, masz rację, nie wiem jakiego zaćmienia doznałem, oczywiście poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi