Piter Napisano 27 Kwietnia 2011 Napisano 27 Kwietnia 2011 Witam, Przeglądając ostatnio sterty kartonów ze złomem modelarskim przez przypadek natknąłem się na takie coś : Kilka minut szperania w necie i udało mi się ustalić producenta oraz skalę tego postrzałka. Nawet fajnie wygląda no i jest dosyć nietypowy - ruskie lotniskowce jakoś nigdy specjalnie mnie nie fascynowały. Postanowiłem go odratować z kilku powodów : - fajnie wygląda - dawno nie robiłem żadnego lotniskowca, a ostatnio zakupionego Franklina z Matchbox'a zgubiła gdzieś poczta... - dawno nie dłubałem relaksacyjnie przy takiej drobnicy - liczę na to że uda mi się z niego zrobić coś ładnego i może nawet zarobić na którymś z portali aukcyjnych (no chyba, że się rozmyśle lub któryś z forumowiczów zechce go przygarnąć.). Obiecuję tym razem coś więcej pokazać niż tylko kilka zdjęć i od razu galeria jak to ostatnio mi się zdarza. Mam oczywiście pytanie - czy posiada może ktoś na zbyciu kalki do suczek w skali 1:720 (samolotów niema na fotce ale je znalazłem - podstawkę też )? Pozdrawiam Piotrek Cytuj
Forest Napisano 27 Kwietnia 2011 Napisano 27 Kwietnia 2011 Ciekawy modelik:) A tak btw. rekonstrukcji, co z yamato? Cytuj
Piter Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Napisano 28 Kwietnia 2011 Ha wiedziałem, że Ty albo Wallace się upomnicie - Yamato to zupełnie coś innego - taki wielki projekt wykonywany baardzo powoli w czasie wolnym, a takowego w chwili obecnej nie posiadam :( . Cytuj
Forest Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Ha wiedziałem, że Ty albo Wallace się upomnicie Robię się przewidywalny pozdrawiam, Forest Cytuj
Robo Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 ...słowo padło i nie ma odwołania juz moze to mnie pchnie w kierunku motywacji ,bo od poł roku tylko lukam w kierunku modeli i odkładam prace na kolejny dzien ..... czasu wiele nie ma - praca,działka i dom i mase projektow a stoczniowcow - brak ! myslałem juz aby komus tak podrzucic jak jajko pewnego ptaszka ... plan jest taki - skalpel,klej duzo ,troszke czasu i do przodu nie zawsze w tej kolejnosci ... ...dzieki zachecie i goscinnosci kolegi Piter wprowadzam sie do jego watku .Model jest z modelarni ktora istnieje kilka blokow dalej i jestem tam goscinnie. na sucho poskładany : Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us ...a tu porownanie wielkosci okretow [modeli] Kuzniecowa i pewnego "juessesa"w tej samej skali Uploaded with ImageShack.us - pozdrawiam i do booooju Cytuj
Robo Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 ....no dobra zaczynamy powoli w stoczni realizowac plan :] - wydziargałem co zaplanowalem ale sie zastanawiam nad druga winda ... Uploaded with ImageShack.us - model mozna zbudowac jako water-line... Uploaded with ImageShack.us - ale mi czesc denna do obcietego kadluba posłuzy jako fundament pod hangar ... Uploaded with ImageShack.us - bo...:/ Uploaded with ImageShack.us ...niestety producent nie przewidział zabudowy pokładu hangarowego i dodał zamiast owego ,zaslepki imitujace wejscie do hangaru. Wiec stocznia staneła przed małym problemem musze cos poszukac na podłoge do hangaru do sklepu i bede intensywnie .... PS.Images zwariował Cytuj
Piter Napisano 4 Października 2011 Autor Napisano 4 Października 2011 O.. bardzo fajnie wiedzieć, że tu życie jest Taaa... pokład hangarowy... Ja podczas remontu też ruszyłem troszkę z tym pływadełkiem bo akurat na tym etapie nie wymagało to uruchamiania całej zawartości warsztatu - rozklejanie... właśnie z racji na brakujący pokład hangarowy. Nie wiem czy przymierzałeś te "zaślepki" ale one ogólnie nawet nie zaślepiają całej luki - są ścięte pod skosem zostawiając szparę 5 - 8 mm zaraz pod pokładem startowym . Do tego ta ciekawa kratownica na samym pokładzie - w skali progi zwalniające na niektórych polskich drogach to pikuś . W chwili obecnej kompletuje dokumentacje - jak byś miał jakieś ciekawe fotki właśnie tych "wejść" przy windach i co tam przez nie widać wstaw może tutaj. Ja też coś wrzucę jak będę miał pod ręką . Pozdrawiam i powodzenia Piotrek Cytuj
Robo Napisano 4 Października 2011 Napisano 4 Października 2011 Nie wiem czy przymierzałeś te "zaślepki" ale one ogólnie nawet nie zaślepiają całej luki - od razu je wywaliłem ... w skali progi zwalniające na niektórych polskich drogach to pikuś - tez to widze ale jeszcze o tym nie mysle ... jak byś miał jakieś ciekawe fotki właśnie tych "wejść" przy windach - oczywiscie alejak narazie na nic ciekawego nie trafiłem :( Cytuj
Wallace Napisano 12 Października 2011 Napisano 12 Października 2011 Wreszcie jakiś lotniskowiec (no ok, są jeszcze 2 projekty na forum, ale w tematach też cisza...)... Robo, jakieś postępy ? ... Cytuj
Robo Napisano 16 Października 2011 Napisano 16 Października 2011 Robo, jakieś postępy ? - narazie szukam czasu :( Cytuj
Robo Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 ...niestety, ostatni rok nie był łaskawy dla mojej stoczni ale powoli sie sytuacja zaczyna normować.Strajki spacyfikowane ,rozruchy zdławione ,rabotajce częściowo w koloniach karnych ,a reszta posprzątała bałagan i zaczyna produkcje jak by sie nic nie stało .... Materiały tez dostarczono ....zastanawiałem sie z czego zabudować hangar ,były różne pomysły ale,pewnego dnia wpadłem w necie na producenta płytek polistyrenowych.Kiedyś złożyłem zamówienie w jakiejsik firmie i nie doszły :( A teraz doszły, i ruszyła zabudowa hangaru ...do booooju ! - hangar zabudowany ,myśle,że tyle starczy ,i teraz szlifowanie,sprzatanie i malowanie ... Cytuj
Robo Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 ....hangar czeka - nie wiem czy robić jakąś aranżacje owego pomieszczenia czy zostawić jak jest ,bo i tak niewiele widać.Walke za to przeniosłem na nadbudówke ... - twórcy owego modelu ,uprawiaja radosną twórczość folklorystyczną 1] Nadbudówka wyglada jak by, była o jedno pietro niższa niż faktycznie jest ....oraz przed lewym skrzydłem pomostu jest wypust z reflektorem który to,w modelu jest po przeciwnej stronie ! Nie wiem czy jest sens bawić sie z oknami ? - przed - po 2] Za pomostem - pod ścianą radaru, brak pomieszczenia [1] oraz niżej widnieje rozbudowany pomost [2], który w wersji modelu jest uproszczony ... - co do tego malusiego pomieszczenia ,to jeszcze nie wiem ale pomost przerobiłem: - przed i po .... 3] Z tylnej nadbudówki części mamy pomieszczenia kontroli lotów [chyba] i tam jest normalny pomost dookoła owego pomieszczenia oraz część pomieszczenia jest rozbudowana w strone pokładu startowego - coś w rodzaju przybudówki ... - przed i po .... -diabli mnie biora z relingami grrrrr gną sie i wiją ,lekkie dotkniecie i cały reling do poprawki jak robicie : czy formujecie reling na dany odcinek i przyklejacie całość czy też formujecie na modelu ...? Oczywiście reling do poprawy ,bo najpierw uformowałem reling, a potem zobaczyłem,że jest inny pomost :P - ależ piękny Kaziu jest PS.ma ktoś foty prawej strony nadbudówki ? Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Czerwca 2013 Super Moderator Napisano 1 Czerwca 2013 ostatnia fotka nie otwiera się w większym formacie Cytuj
Robo Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 ostatnia fotka nie otwiera się w większym formacie - ałć .....prosze bardzo to teraz sie otworzy prawie w skali 1:1 Cytuj
Robo Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 ..kolejne radosne uniesienie projektantów .... - prawa strona tylnej nadbudówki : - przerobione.... Cytuj
Forest Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 Robo, wybacz, ale ukradłem Ci fotkę admirała od dziobu, wylądowała na tapecie Cytuj
Robo Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 Robo, wybacz, ale ukradłem Ci fotkę admirała od dziobu, wylądowała na tapecie - jest przepiekna ,niech ci dobrze służy i cieszy oczy, przy każdym włączeniu kompa Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi