Nugget Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Jakoś tak rozpocząłem pracę nad drugim moim w życiu czołgiem, jest to panzer IV z Academy. Po surfacerze walnąłem na niego jasny piaskowy kolor, i pobawiłem się w wstępne cieniowanie, strasznie boję się malowania bandaży kół. Czołg potraktuję sidoluxem i zrobię washa, i dodam kalkomanie, a póżniej reszta zabawy w zacieki i odpryski farby. Ale przed tym, pomaluję kilka szczegółów i dodam KM-a. Mam pytanie, na jaki kolor powinienem pomalować tą podwójną rurę, na prawym boku ? Na fotkach niestety kolor nie jest identyczny jak w rzeczywistości, odcienie się albo nasycają, albo szarzeją. A teraz te nieszczęsne fotki, mam nadzieję, ze trochę na nich te rozjaśnienia i cieniowania widać. Jeszcze jedno pytanie filtry to nakładanie na cały model bardzo rozcieńczonej farby bazowej, kiedy je się daje i czy są konieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 31 Maja 2011 Autor Share Napisano 31 Maja 2011 Dalszy ciąg, dół już prawie zrobiony oczywiście oprócz kół i brudzenia przypodłogowego zrobiony.Na kalki mam juz sposób. Wierzę można uznać za nawet nie zaczętą. Zrobiłem obicia i zacieki, i washa.Na washa na kawałku gąsienicy nawet proszę nie patrzeć, bo będzie zupełnie inny kolor. To mój drugi model w zyciu, także proszę o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Prezentuje się ciekawie. Może ktoś powie, że przetrcia są za duże, ale mnie sie podobają. Robiłeś je gąbką? Co do obręczy kół zerknij tutaj: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=26124&postdays=0&postorder=asc&start=30 Fajnie wyglądają też przebarwienia na pancerzu . Nie wiem co chcesz robić z kalkami, ale po tym co zrobieś do tej pory to trochę będą odstawać kolorystycznie. Będziesz je musiał jakoś postarzyć, aby spasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2011 Dobra robię dalej. Wieża skończona. Można zauważyć jaki kolor ma w rzeczywistości czołg, na zdjęciach gdzie jest bardziej żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Taki fajny czołg i nikt nie komentuje. :( Brawo tak trzymaj tylko wymyśl coś z kalkami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2011 Dzięki mój drugi w życiu. Kurde tak się zastanawiam, i zwlekam i boję się, że będzie za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Powiedz jak zrobiłeś obicia i zacieki jestem ciekaw wielce ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adalek Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Taki fajny czołg i nikt nie komentuje. :( Brawo tak trzymaj tylko wymyśl coś z kalkami! no wlasnie, trzeba bylo je chyba nalozyc przed brudzingiem, teraz beda za czysto wygladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 No teraz to po bandzie pojechałeś. Wygląda jakby długo bezużytecznie i bez serwisu postał, ale model naprawdę ciekawy. Z kalkami to masz teraz przerąbane, jak je będziesz dawał to kupa roboty cię czeka. Napisz coś na temat malowania bo jest naprawdę intygujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2011 Dzięki za zainteresowanie, zastanawiam się czy wogle dawać kalki, albo jakiś tylko krzyż niemiecki, bo numery powinny być na osłonach także strachu jakiegoś nie ma. A, że widać umiem nieźle czołg zepsuć, także spoko. Teraz tak obicia to gunmetal+czarny+szarociemny+ położenie tego wymieszanego dziadostwa na kawałek gąbki i jazda, zacieki to moje kochane oleje dla plastyków, kurde wytłumaczyłbym to a może po prostu pokaże na kawałku plastiku (techniki owej nauczył mnie radosny za co mu dziękuję). Uwaga ano tak miał wyglądać, usyfiony, po burzach. Załoga miała przerwę więc trochę postał skończę podwozie i robimy kolejny syf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Witam! Ładnie! Ciekawe co ci z tego wyjdzie? Z kalkami będziesz miał problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2011 Dzięki, to taki krótki poradnik o tych zaciekach. No więc tak: przygotowujemy white spirita pędzle farby olejne. Brązy, oliwkowe, ochra, biały, czarny. Właściwie można urzyć bardzo dużo kolorów. lepiej mieć "paletę" bo można operować, mieszać naszymi farbami, ja wlewam do niej jeszcze white spirita, po prostu bede miał dzięki temu do niego szybki dostęp. Zaciek pokarze na kawałku plastiku. Najpierw, jak mamy wizję gdzie będzie nasz zaciek, delikatnie wymalowujemy go white spiritem, będzie przezroczysty zaciek Później bierzemy kawałek drutu nawet mały pędzelek i robimy małą kropkę z farby ja wybrałem umbrę paloną, super emituje tai ciemny olej. I pędzlem zamoczonym bardzo lekko zamoczonym w white spiricie, pędzelek musi wręcz tylko musnąć tego white spirita, najlepsze do zacieków są małe pędzelki. I tak ą kropkę z farby maziamy w dół, po tej wcześniejszym przezroczystym zacieku, powstaje nam zaciek jeśli na pierwszy rzut oka się coś nie uda to farba olejna która można zetrzeć w dół, wszystko da się skorygować, z boku powstaje taki nieładny brud można go zetrzeć patyczkiem do uszu lub po prostu w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Jak dajesz boczne osłony to bym sobie te kalki odpuścił na samym czołgu odpuścił. No chyba że cała zabawa z zaciekami itak dalej od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2011 Nie nie daje osłon właśnie one były zdejmowane i taki czołg ze zdjętymi chcę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi