holikpzl Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Witam Miał być fajny model a wyszło jak zwykle mimo wszystko jestem z niego zadowolony, było to też moje pierwsze starcie z blaszkami które wygrałem . Miał to być model na konkurs -18 na pwm no jak widać nie zdążyłem. Oceńcie sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Ciężko ocenić model gdyż zdjęcia są marne, to co chciało by się zobaczyć jest ciemne ;) Jeżeli nie masz lamp i korzystasz tylko ze słońca, zawsze staraj się ustawiać z aparatem tak aby mieć słońce tudzież okno, za plecami później trochę manipulacji modelem i będzie git Bardzo brzydko, co rzuca się w oczy i psuje odbiór modelu to rowy mariańskie przy lotkach i sterach. Można było zaszpachlować je i wyryć ponownie. Szybki też zabrudziły Ci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Niewiele widać ale o to co zobaczyłem chciałbym się zapytac. Dlaczego go poszpachlowales farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Koledzy bardzo ostro, a szkoda. Mi się podoba twoja odwaga. Zdjęcia mało szczegółowe i ciemne? Fakt. Mogły by więcej opowiedzieć. Mi się rzeczywiście ciśnie na usta pytanie związane ze zbyt grubo położoną farbą. Malowałeś pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holikpzl Napisano 19 Listopada 2014 Autor Share Napisano 19 Listopada 2014 Tak malowałem pędzlem ale planuje zakupić kompresor,a zdjęcia no chyba nic więcej z tego aparatu nie wyciągne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) Tak malowałem pędzlem ale planuje zakupić kompresor,a zdjęcia no chyba nic więcej z tego aparatu nie wyciągne Zaczekaj. Zanim wydasz środki na kompresor i aerograf dowiedz się, że mi zdarzyło się przy ich pomocy położyć pancerną farbę. Tak jak tobie pędzlem. Zdarza się. W domu są cztery aerografy. Dziesięcioletni syn po wypróbowaniu wszystkich czterech i nabyciu podstawowych umiejętności posługiwania się aerografem, zapowiedział że teraz będzie się uczył malować pędzlem, bo „pędzlem można malować duże i małe elementy, a aerografem tylko duże”. I on to realizuje. Podziwiam go. Dokupiłem pędzle, żeby miał komplet. Kiedyś znów sięgnie po aerograf. To będzie jego świadoma decyzja. Nie podpowiedziana przez tatusia, bądź kolegów z forum. Wcześniej pozna zapewne blaski i cienie pędzli, oraz posiądzie umiejętności których mi brakuje. To samo z aparatem. Fotografowałem w życiu aparatami Olympus Trip 35, Смена 4, Зенит-TTL, Зенит-12, Canon EOS 300, Canon EOS 30date, FinePix S5700, FinePix S9600, FinePix HS10, Olympus E450, FinePix XP150. Najwięcej nauczył mnie Зенит-TTL, a te automaty mnie rozleniwiają. Koledzy próbowali ci zasugerować, że to ty robisz zdjęcie, a nie aparat. W obu wypadkach dochodzenie do doświadczenia kosztuje osobisty wysiłek, nie jest szybkie i potrafi boleć. Trzymam kciuki i życzę powodzenia! Edytowane 20 Listopada 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Dziesięcioletni syn po wypróbowaniu wszystkich czterech i nabyciu podstawowych umiejętności posługiwania się aerografem, zapowiedział że teraz będzie się uczył malować pędzlem, bo „pędzlem można malować duże i małe elementy, a aerografem tylko duże”. I on to realizuje. Podziwiam go. Dokupiłem pędzle, żeby miał komplet. Kiedyś znów sięgnie po aerograf. To będzie jego świadoma decyzja. Nie podpowiedziana przez tatusia, bądź kolegów z forum. Wcześniej pozna zapewne blaski i cienie pędzli, oraz posiądzie umiejętności których mi brakuje. Ta historia dodała mi otuchy, bo właśnie załamuję ręce nad koniecznością pomalowania linii natarcia. xD (maluję tylko pędzlami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Holikpzl aero nie jest remedium na wszystko, są osoby na forum które fantastycznie malują modele pędzlem, a to jest dopiero sztuka! Warto, zamiast iść na łatwizne pod postacią aero, opanować sztukę malowania pędzlem, bo od nich nie uciekniesz, zobaczysz że czasem nawet nie będzie Ci się chciało rozkładać całego szpeju, tylko weźmiesz pędzlem. Ogólnie zamiast małej ilości grubych warstw farby, więcej cienkich rzadką farbą. Co do zdjęc to komórką już można zrobić dobre zdjęcia. Zawsze patrz czy widać na zdjęciu to co chcesz pokazać, czy nie jest to czarna plama, jak tak jest próbuj innych ustawień modelu i miejsca z którego fotografujesz względem światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Najważniejsze że praca nad modelem sprawia satysfackcję ! Wszystko inne można z czasem poprawić Ja chciałbym zwrócić uwagę na naciągi ! Nie wiem z czego są zrobine , ale wyglądają grubo i widać na nich nierówności ! Spróbuj włókien z rajstop , dla mnie to najlepszy materiał ! Ja zaczynałem od pędzelka. Można malować tylko pędzelkiem, ale takie malowanie niczym nie ustępujące aero to wielka sztuka ! Aerograf pozwala na położenie cienkiej warstwy farby idealnie gładkiej. Podkład, farba, lakier błyszczący, lakier matowy to już przy pędzelku może być grubo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi