Faust Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Dałem się namówić kumplowi na udział i u mnie pojawia się na warsztacie żywiczna firgurka podoficera Waffen-SS Verlindena, zestaw może nie pierwszej nowości ale całkiem jary . Fotografie gotowej figurki ze strony producenta: a to części figurki Narazie mam ogólny zarys tego jako to powinno wyglądać ;), standrdowo pracuję w skali 1/35 i ten 120mm szwabiur będzie czym zupełnie nowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Świetna figurka ! Ciekawi mnie wykonanie groszku na camo. Trzymam kciuki i kibicuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Witam kolejnego zawodnika i kibicuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2009 Teraz czas na bieżący postęp prac. zdecydowałem się kamuflaż Oaklleaf wzór letni, takie coś : i na figurce: zostały tylko do pomalowania rękawy i do nałożenia mniejsze pojedyncze kropeczki. Na hełm wybrałem inny wzór kamuflażu: ale narazie się jeszcze za to nie zabrałem :( cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 8 Marca 2010 Autor Share Napisano 8 Marca 2010 Projekt nie umarł, choć był mały zastój. Dorobiłem parę detali np. wymienłem "rączkę" od mentażki. Z figurką nieszło więc się wziąłem z podstawkę. Jesienna wyprawa do lasu się opłaciła, przytaszczyłem trochę naturalnych materiałów. Z których zrobiłem wiejski płot. Słup z drogowskazami. Grabie. No i się w międzyczasie odblokowałem, postępy nad figurką: Ręka ze schmeisserem, pasem z klamerką to własny scrachbuild. Menażka. Manierka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Grabie i dodatki świetne. Na drogowskazie, zamiast napisu Germania dałbym jakąś nazwę miejscowości, żeby było wiadomo mniej więcej gdzie Niemiaszek stoi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Płotek mnie zmiażdżył, a grabie powaliły ! Świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Bardzo fajnie się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 19 Marca 2010 Autor Share Napisano 19 Marca 2010 Oto ogólna koncepcja winietki pod figurkę, flaga będzie mniejsza i na innym papierze oraz bardziej finzyjnie uformowana a figurka będzie stać po lewej stronie na skraju flagi. Napis "Germania" wykorzystałem celowo (znalazłem coś podobnego w zestawie Plus Model z drogowskazami), doskonale oddaje charakter "gdzieś w rosji". Zrelaksowany żołnierz niemiecki na rosyjskiej ziemi w czasie "Barbarossy" w przeddzień Dnia M, dnia wcielenia koncepcji światowego socjalizmu który nigdy na szczęscie nie doszedł do skutku , u jego stóp Rosja dosłownie i w przenośni (flaga i obraz). Dodałem rainmarks na drogowskazach: Udało mi się również skończyć główkę do figurki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 24 Marca 2010 Autor Share Napisano 24 Marca 2010 Figurka prawie gotowa. Wyszło parę "baboli" do poprawki, trzeba zrobić jeszcze zmatowienia, ukurznie i wytarcia, przykleić brakującą puszkę na maskę pgaz., a potem już tylko ustawienie na podstawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Marca 2010 Super Moderator Share Napisano 24 Marca 2010 Świetny - ale razi nienaturalny układ paska od MP40 Warto by poprawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Rewelacyjnie wyszedł. Świetne malowanie plamek. Podziwiam wytrwałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 24 Marca 2010 Autor Share Napisano 24 Marca 2010 Świetny - ale razi nienaturalny układ paska od MP40 Warto by poprawić... to jest właśnie ten jeden z "baboli" , który się trochę odgina w trakcie prac nad figurką, ale poprawka jest już od jakiegoś czasu na liście zadań ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Bardzo ładnie, ale przydałoby się jeszcze pomalować skórzane szlufki na chlebaku. Poza tym jest świetnie. EDIT: Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Otóż w Twojej figurce trok spinający menażkę jest skórzany, a troki spinające torbę na A-Ramę są parciane. Ponieważ zarówno troki menażki jak i troki torby, były integralnymi częściami A-Ramy, powinny być wszystkie w jednakowym kolorze. Musisz więc zdecydować, czy ma to być A-Rama ze skórzanymi trokami, czy też model wersji oszczędnościowej, używanej najpierw w Afryce, z parcianymi trokami. No chyba, że to A-Rama po przejściach, naprawiona przez żołnierza w warunkach polowych, z tego co miał pod ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 Pasek do MP40 poprawiony , szlufki na chlabaku pomalowałem na czarno - złamało to trochę monotonie klapy (co do koloru i materiału z którego były zrobione, to spotkałem się z jasnobrązowymi wręcz piaskowymi, ciemnobrązowym, czerwonobrązowymi i czarnymi wykonanymi ze skóry, jak również parcianymi nieznacznie różniącymi się kolorem od chlabaka), co do a-ramy (sturmgepack) - pasek od menażki nie był na stałe przymocowany do ramy, był przeplatany przez stalaż. Pomysł pomalowania pasków w mojej figurce wziąłem z tego zdjęcia: Mam nadzieję, że powyższe fotografie wyjaśniają mój zamysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Wiesz, trok może i nie był na stałe przymocowany, ale tak po prawdzie, bez niego A-Rama staje się o wiele mniej użyteczna, stąd moje przemyślenia. No ale jak masz zdjęcie, które potwierdza taki stan to nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 29 Marca 2010 Autor Share Napisano 29 Marca 2010 Zegar cyka , ale to już ostatni update figurki, tym razem poszły pigmenty, no i oczywiście została do dokończenia podstawka, skończona na tę chwilę w 75% - zostało tylko podmalować ziemię, przykleić trawę, kwiaty polne i inne drobne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 Figurka już na winietce, pozostało zrobić weathering flagi, poprawić ślady stóp, przykleić trawę (która dopiero wczoraj została do mnie wysłana - więc bedzie prawie na ostatnią chwilę) i kwiaty w trawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 31 Marca 2010 Super Moderator Share Napisano 31 Marca 2010 pozostało zrobić weathering flagi,Generalnie wszystki pięknie, ale flaga rzucona na ziemie wygląda jak ułożone prześcieradło Wygląda bardzo marni - prawdę powiedziawszy - psuje cały efekt. Weź - rzuć sobie jakąś ścierkę na podłogę, zrób fotkę i na tej podstawie uformuj flagę - będzie zdecydowanie lepiej, szczególnie, że masz jeszcze chwilkę czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Dziękuję wszystkim, którzy oglądali, oceniali, doradzali, pomagali i "marudzili" , na forum i "realu" i serdecznie zapraszam do galerii - figurka wersja 1.0 : http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=20086 Gdybym jeszcze dziś usiadł popołudniu do figurki to żona by mnie z pewnością zabiła (Zdażało się, że eseseman był wazniejszy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi