wuen Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 Mała aktualizacja - przednie lampy czekają na klosze Wkleiłem przednią szybę i dodałem też brakujące wycieraczki (podziękowania dla koksika) - oryginalnie Revell dał je w formie odlewu razem z karoserią więc je wyciąłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 6 Lutego 2010 Autor Share Napisano 6 Lutego 2010 Zaczynam kończyć... Pozostało wklejenie lusterka wstecznego, końcówek wydechów, założenie maski, wyczyszczenie resztek pasty ze szczelin i galeria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 6 Lutego 2010 Share Napisano 6 Lutego 2010 Mam takie pytanie odnośnie bezbarwnego guzne, jako że położony jest u Ciebie wzorowo a mi to jakoś nie bardzo wychodzi - czy używałeś do niego opóźniacza i ile warstw położyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 czy używałeś do niego opóźniacza i ile warstw położyłeś ? Nie używam opóźniacza - stosuję rozcieńczalnik własnej produkcji = 5 części toluenu, 3 części octanu butylowego, 2 części acetonu czyli coś na wzór rozcieńczalnika Nitro. Clear to bezbarwny C155 + 3 części rozcieńczalnika - kładę "półmokre", cienkie warstwy - na tym modelu jest 5 lub 6 warstw. Jedna warstwa to 7 ml lakieru (jedno napełnienie zbiorniczka aero) na wszystkich elementach do pomalowania czyli kasta, lusterka i maska. Ciśnienie = 20 Mpa, odległość = 10-15 cm, aero = Gunze Mr. Hobby PS-268 Procon Boy SQ z dyszą 0,4 przewierconą do 0,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Wow, dzięki , co za profeska , tak jak Twoje modele, może chociaż będę udawał,że wiem o co "kaman" z toluenem i butylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Toluen, octany i aceton to podstawowe składniki rozcieńczalników do farb typu nitro (czyli dawne samochodowe i modelarskie akryle typu C czyli celulozowe). Octan butylowy i octan etylowy to np. bezacetonowe zmywacze do lakierów do paznokci lub... "cienkie" kleje do modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Ja już tak zmęczyłem DOT-em swój pierwszy model,że aż sie plastik zniekształcił, a i tak nadal jestem głupi i ponoć takim człowiek umiera , ale nic, nie poddaje się i walcze dalej , może następny będzie bardziej udany póki co męcze nadal ten pierwszy, na czym trzeba potestować farby , rozcieńczalniki itp historie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SCIONd Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Bardzo ładny model , jak wszystkie twoje. Czekam na galerie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 9 Lutego 2010 Autor Share Napisano 9 Lutego 2010 Skończyłem Galeria wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Mmmmmmiodzio model szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Mmmmmmiodzio model szacunek. Potwierdzam i czekam na galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Zaje.... ładnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bananfr Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Pieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi-232 Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Piękny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrael Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Lakierek i wykonanie powala na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Jestem pod ogromnym wrażeniem tego czego udało Ci się dokonać z takim paściem jakim jest ten model w wersji Revella. Gratuluję i czekam na galerie Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Model wygląda powalająco. Za wąski jestem w uszach, żeby fachowo się tu wypowiadać, ale skoro zastanawia mnie czy link:http://www.netcarshow.com/dodge/2003-viper_srt10/1024x768/wallpaper_21.htm to prawdziwe auto czy twój Viper to znaczy, że jest prze-realistycznie. Mam tylko pytanie o linie podziału. Jak zrobiłeś je na Viperku? Pzdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Na zdjęciu z twojego linka nie może być model wuena bo model ma czerwone zaciski hamulców a ten w linku ma czarne Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Ha, no to wszystko jasne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Mam tylko pytanie o linie podziału. Jak zrobiłeś je na Viperku? 1. igłą od starego aerografu pogłębiłem do prawie przecięcia plastiku 2. po pomalowaniu kolorem igłą ze strzykawką zapuściłem dosyć mocno rozcieńczoną czarną farbę akrylową Vallejo - nadmiar wytarłem wykałaczką 3. po pomalowaniu bezbarwnym i polerce - czynność z czarną farbą powtórzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 wuen a jaka jest kolejność malowania linii podziału w przypadku metaliku, czy robi się je po nałożeniu bazy , czy dopiero po nałożeniu bezbarwnego lakieru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Według mnie linie podziału to symulacja faktycznych podziałów pomiędzy elementami. Skoro nie są rozdzielone to czarną linią symuluje się "czeluść" pomiędzy elementami - w wąskiej szczelinie światło nie odbija się w takim stopniu jak od powierzchni bliższych wzrokowi i wygląda to jakby było tam czarne tło... Dlatego na dno szczeliny wpuszczam czarną, matową farbę - matowa dodatkowo osłabia efekt odbicia światła dzięki czemu linia podziału wygląda jak szczelina pomiędzy elementami. Moja kolejność jest taka jak opisałem wcześniej - czarna na bazę a następnie na wypolerowany bezbarwny. Gdyby dać pod bezbarwny to linie świeciłyby się... Do ciemnych kolorów dawałem czarną zaś do jasnych - żółty i czerwony - szarą z dodatkiem matującym. W tym wypadku i tak linie wyglądają na czarne - efekt kontrastu z żółtym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Dzięki bardzo, jak zwykle profesjonalna odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi