Skocz do zawartości

KINGTIGER 1:35 TAMIYA

nibur92

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 172
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Fajniusie spawy duże, te przy wieszakach nieco "rozlazłe" w sobie, może nanieś na nie nieco gęstego kleju, bądź jakiejś szpachli w płynie.Zdaje sobie także sprawę, że makro nieco to wyolbrzymia, ale wspomniany zabieg niczemu nie zaszkodzi.

Czy pocieniowałeś błotniki ?

p.

Ja spawy, konkretnie też w tym modelu robiłem green stuffem i malutki zegarmistrzowski śrubokręcik. Wyglądaja jak spaw prawdziwy. spaw w 1:1 to zachodzące na siebie płatki metalu (grzbiet spoiny), poprzedzielane raczej liniowymi prostopadłymi liniami. Dlatego w skali najlepiej robić jakimś płaskim srubokręcikiem itp.

te przy wieszakach nieco "rozlazłe"

cieszę się że spawy się podobają, a co do tych na wieży dla mnie trochę trudno było zrobić idealnie bo mają od 1,5mm do 2mm, i co co dokładniej ci chodziło z tą szpachlą??

Czy pocieniowałeś błotniki ?

tak błotniki pocieniowane tylko zdjęcia wrzucę wieczorem bo teraz nie mam aparatu

przy budowie wzoruję się lekko na tym http://www.youtube.com/watch?v=GhUEGlNP2g8&NR=1

Wyglądaja jak spaw prawdziwy

a mógłbyś wrzucić fotkę?

I jeszcze pytanko, bo nie wiem czy dobrze błotniki dociąłem

9d085d15ebffcc66m.jpg

1.czy te elementy zaznaczone strzałką to osobne łączenia błotników

2.czy może każdy błotnik posiadał na stałe przymocowany taki element i zakrywał nim następny błotnik??

A malowanie bedzie jakieś autentyczne? Wiem, że ambush Ja mogę Ci załatwić dużo fot czołgu 222 z 501 batalionu czołgów ciężkich SS i 204 bo do niego też mam fotki i też ma ambush. Powiedz tylko jaka jednostka jaki numer i pomyślimy

jager27 planowałem zrobić "czołga" bez numeru, ale wciąż się zastanawiam, w sumie jak miałbym się wzorować na jakimś czołgu to powinienem to robić od samego początku, a ja już poucinałem błotniki...

ale za zdjęcia byłbym ci wdzięczny

PoZdro

tutaj obiecana fota błotnika...

975963826dc2ed70m.jpg

tutaj ślady po ostrzelaniu

1aa0ce846f667ac8m.jpg5422d36c1ddeba0dm.jpg

podkleiłem trochę motorek (2 sztuki w zestawie)

ab1d2cc89ade1420m.jpg825d0adcb08b34a3m.jpgf5ad1525b66cfb4dm.jpg

zrobiłem (bo wyczytałem że pancerz był z płyt walcowanych) i chyba przedobrzyłem fakturę

9e690633e8e8f409m.jpg0888ce154154d014m.jpg2a0055dc70b1b198m.jpg

Czyli rozumiem ze nikt nie zna odpowiedzi na moje wcześniejsze pytanie o błotnikach?

mam zamiar kupić tory RPM bardzo są tragiczne???

płyta walcowana w skali 1:35 jest praktycznie gładka. Nawet w 1:1 musiałaby być niestarannie walcowana, żeby rzucało się to w oczy pod farbą. Co innego odlewane, nieobrabiane elementy.

płyta walcowana w skali 1:35 jest praktycznie gładka. Nawet w 1:1 musiałaby być niestarannie walcowana, żeby rzucało się to w oczy pod farbą. Co innego odlewane, nieobrabiane elementy.

Dokładnie, ale niburu wzoruje się na niektórych pro modelarzach, którzy "walcują" to nawalił nitro

Pzdr

z miejsca sorry za jakość zdjęć

dwie z trzech figurek wstępnie pomalowane, trzecia chyba będzie mieć jakieś kamo jak nie wyjdzie to KRET!

ogólnie jakość figurek nie jest taka zła, ale żeby dopasować korpus z nogami trzeba przeróbki

0c2e999a1fb99a8em.jpg8db4c84d2b10c5ffm.jpg

cieniowanie spróbowałem i wyszło tak (ale zamiast wystające fałdy na kurtce/spodniach przejechać jaśniejszym kolorem ja to zrobiłem ciemniejszym bo by było zbyt jasno)

3f2f6d5aecd696d2m.jpgb660731a61dc1c39m.jpg

wstępne malowanie głów

68f3e1b9c2999cd9m.jpg

a tu z łbami

476ee15d7574bad2m.jpg

Po parodniowej przerwie związanej z chorobą, zdecydowałem się zrobić ruchome zawieszenie i prosiłbym o pomoc jak to zamontować? i czy obowiązkowo trzeba te łebki odcinać na wannie??

b4bdfc1fa1b0d929m.jpg02acfd91273889dem.jpg771aba3dbb14a603m.jpg

I jeszcze niespodzianka nie wiem jak to zrobiłem ale dzisiaj się dowiedziałem że jest jeszcze czwarta figurka pewnie dlatego że była w innej ramce.

2cc098b094d8551am.jpg

W spawach chodziło mi o minimalne wypłaszczenie ich rzeźby klejem.

W zawieszeniu możesz te druciki podgiąć pod kątem prostym wewnątrz wanny. Ważne aby drut był sprężysty.Ustal górny punkt wzniosu i wtedy go podegnij, możesz także je wewnątrz dokleić do wanny.To już Twój wybór jak to zrobisz.Jeśli odpowiednio wymierzysz skok i porządnie je dokleisz to poniższy wywód zbędny.

Łebki służą temu, by czołg nie usiadł na wannie kołami.

Skoro wiesz jak to ma wyglądać, pomyśl które koło(właściwie to dwa na stronę, przód - tył) będą w jakiej pozycji i te szpilki zostaw, resztę odetnij.Pozostawione wahacze nieruszone, właściwie to ich "trzymadła" ujarzmią Ci opad kota.

p.