Janek333 Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Witam wszystkich. Zakupiłem model T-34/85 firmy ZVEZDA, chce go zrobić w Polskim malowaniu(narazie nie mam pojecia jeszcze jak to zrobić) i zamierzam model złożyć z części tylko dołaczonych do zestawu;) P.s. jestem początkujący więc prosiłbym o rady od czego najlepiej zacząć, i jak zrobić polskie oznaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Kup kalki ARMO z Jadaru do T-34 i wybierz kąkretne oznakowanie to wtedy napewno niejeden forumowicz pomoże pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Koniecznie wymień gąsienice bo te zestawowe są koszmarne. Jeżeli chcesz to możesz obejrzeć mój warsztat tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Widziałem gąsienice do T-34 i SU-100 za 10 zł tylko trzeba je pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek333 Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 z malowaniem by nie było probemu;) jager27 a gdzie można takie nabyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Chyba na www.martola.com były kiedyś gąski firmy Bilek. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek333 Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 mam problem dlaczego miedzy tylną płytą a błotnikami zrobiła mi się dziura? ;( prosze o pomoc. Narazie mam tylko przyłożone nie jest sklejone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Szpachlować musisz, taki urok Zvezdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek333 Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 a gdzie można tanio nabyć taki szpachel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 W sklepach modelarskich. Z doświadczenia polecam Tamiye, odradzam Wamod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek333 Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 dzięki;) są jeszcze jakieś miejsca w których pojawiają się takie nie dokładności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Oj będzie ich trochę. To jednak zvezda. Podczas budowy przekonasz się gdzie będzie trzeba jej użyć. Pewnie wieża sprawi ci trochę kłopotu. Poza szparą popraw fakturę odlewu. Chyba na www.martola.com Pzdr. Nie na www.martola.com tylko na www.martola.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek333 Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2009 czy gąski mogą być takie http://www.martola.com.pl/pl141/produkty28141/separate_tracks_for_t_34_basis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Właśnie o tych gąskach wspominał wyżej Łukasz Sosnowski . Zresztą każde gąski, czy "gumiaki", czy ogniwka będą lepsze od tych które dała Zvezda. Wieża firmowo ma już zrobioną fakturę odlewu, jest ona jednak delikatnie mówiąc zchrzaniona. Chociaż nie chcąc się z nią za bardzo bawić możesz ją tylko potraktować papierem ściernym, w celu uzyskania delikatniejszej faktury. Będę się przyglądał Twojej pracy. Tak się składa, że już jestem na finiszu przy tym modelu, ale bardziej przerobionego. Robię go na głównego bohatera filmu "Czterej pancerni i pies" (efekt oglądnięcia niedawno całego serialu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek333 Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2009 a mam pytanko żeby usunąć ślady po kleju wystarczy zeszlifować papierem ściernym czy jest jakiś lepszy sposób?;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Zależy po jakim kleju. Jeśli modelarskim, to szlifowanie. Jeśli po CA, to debonder powinien zmyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Zeszlifuj. A co do "dziury" w kadłubie - to nie klocki lego, tym bardziej, że to Zwezda Jak zaczniesz sklejać kadłub, spasujesz go, zastosujesz tzw "wariant siłowy", to szpara zniknie w całości lub przynajmniej ją zminimalizujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Ja jeszcze w sprawie szpary... Jeżeli robisz wóz wyprodukowany w czasie wojny to nawet nie musisz się przejmować gdyż nawet w fabrykach zdarzały się przypadki kiedy w kadłubie brakowało kawałka pancerza ok 10 cm i chłopaki w fabryce musieli dospawać (zalać spawem) ubytki. A tak wogóle jak chcesz się tego pozbyć to wciśnij tam szpachle i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 (edytowane) Wariant siłowy będzie dobry , bo rosyjscy robotnicy nie przywiazywali wagi do dbałości. Edytowane 25 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matiq Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Witam jestem nowy na tym forum i już mi się tu podoba Na początek chcę pozdrowić wszystkich, a swój pierwszy post zamieszczę tutaj ponieważ ostatnio sklejałem ten model. Był piękny piątkowy dzień więc poszedłem do sklepu modelarskiego. Zakupiłem dokładnie taki sam model jak Twój kolego byłem zadowolony, bo tak jak kolega wyżej "napaliłem" się po ostatnim maratonie czterech pancernych. Przychodzę do domu, otwieram pudełko i myślę nie może być tak źle. Zmieniłem jednak zdanie gdy zabrałem się za robotę ;/ Zvezda nie jest jeszcze najgorsza, ale postanowiłem zrobić ten model na szybko bo po wstępnym złożeniu można było zauważyć, że nie jest to zbytnio dobre wykonanie. Miałem dokładnie ten sam problem szparki z którymi trzeba się męczyć jak i nie powiem, żeby części dobrze pasowały. Ogólnie czołg fajny i postanowiłem sobie kupić inny model T-34 bo po tym nie jestem zbyt zadowolony. To moje zdanie na ten temat. Powodzenia kolego i oby ci wyszedł ten model lepiej niż mi Zapomniałem jeszcze dodać żebyś lepiej nie robił tej kalkomani co jest w zestawie bo jak dla mnie jest straszna. Kup sobie inną to nie jest aż tak duży wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek333 Napisano 25 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2009 Matiq chce kupić polską kalkomanie;) Mam kolejne pytanko; Czy mam na siłe skleić te błotniki czy lepiej odciąć i przykleić? wyszlifowałem trochę wieżyczke ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matiq Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Tak to przyklej. A wgl pomalowałeś go sobie w środku? Ja robiłem tak, że skleiłem cały dół potem górę i wieżyczkę i potem miałem 3 duże elementy pomalowałem wszystko od środka i potem skleiłem. Chyba, że przednią klapę chcesz mieć zamkniętą i górną to w sumie nie trzeba malować. Mam nadzieję, że w krótce to skończysz bo chcę zobaczyć co ci wyjdzie z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 No już Panowie nie przesadzajcie z tymi wnioskami o niedbałości ruskich robotników... bo niedługo się okaże że po co w ogóle się przykładać? Ta szpara która nadal jest w łączeniu tylnej płyty w Twoim modelu MOŻE BYĆ MNIEJSZA. kleiłem już trzy teciaki tej firmy i da się to wykonać, tylko trzeba trochę dłużej nad tym posiedzieć i pomyśleć gdzie dociąć, gdzie podszlifować, żeby lepiej pasowało. Popraw to bo dziurzysko aż straszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Zastanawiam się kto Ci kazał szlifować wieżę.... Czy szukałeś w internecie albo innych źródłach zdjęć tego czołgu?? Wieża produkcji wojennej nigdy ale przenigdy nie mogła nawet być gładka. Ten element czołgu powstawał na zasadzie odlewu w formie piaskowo glinianej. Wieże były tak porowate że nawet wręcz obrzygane glutami metalu. Zostaw już wieżę w spokoju z jej fakturą i przejdź dalej do modelu... Życzę powodzenia. Trzymam kciuki http://riad.pk.edu.pl/~mgrode/skansen/T-34_zasadzka2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek333 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Na szczęście wieżyczkę zeszlifowałem tylko minimalnie, a włazy zamierzam wszystkie zamknąc, więc malować w środku nie bedę;) skleiłem już tylną płyte chociaż nie wyszło mi to za ładnie, załatałem już trochę dziury, no i muszę zeszlifować klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi