Peter 1410 Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Witam Rozpoczynam budowę modelu Italeri M998 Command Vehicle ( klasyka gatunku jeśli chodzi o humvee ) Model będzie w trójbarwnym kamo (do trzech razy sztuka,może tym razem będzie troszkę lepiej,mam taką nadzieję ) Zamierzam poprawić wycieraczki,które Italeri bardzo uprościło,dodam radiostację z zestawu Academy oraz zestaw opon z felgami.Prace trwają nad podwoziem. I planowana zamiana wycieraczek. Dzięki Kubisz za cenne wskazówki ,pikap cały czas jest poprawiany,aż na końcu zaliczył upadek z biurka (ale twardy jest jak to HUMMER) Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Tu masz podpowiedź co zrobić z dziurami między kabiną a przedziałem silnikowym. Nie takie to straszne jakby się wydawalo. Niestety modele Italeri maja koszmarne dziury między kabiną a przedziałem silnikowym. O ile normalnie bym się tym nie przejmował, to przy konkursie trzeba coś z tym zrobić. RazzJak już chyba gdzieś wcześniej pisałem, modele Italeri nie do końca trzymają wymiary, a ja nie jestem purystą by to poprawiać. Zatem dorabiane elementy również nie trzymają wymiarów i są dorabiane"na oko" poprzez dopasowanie - przyłóż, zaznacz, wytnij, przyłóż, szlifuj... Najpierw prawa dziura. Zaczynamy trójkątnego elementu na bok (zd. 91), później góra (zd. 92) i "front" (zd. 93). Taka kolejność wydala mi się najbardziej sensowna i prosta w montażu. Jednak Wy może znajdziecie swoją metodę. To samo tyczy się dziury z lewej strony. Efekt po zabiegu prezentuje zdjęcie 94. Widok od przodu - zdjęcie 95. Zdjęcie 91 Zdjęcie 92 Zdjęcie 93 Zdjęcie 94 Zdjęcie 95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Jak już przerabiasz przednią ramę, warto dorobić gumowe odbijaki, które są obecne w każdym Humvee z miękkim dachem. Widać je na zdjęciu pomiędzy wycieraczkami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 21 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Witam Panowie Prace nad humvee trwają,podwozie powstało (z trójki humvee jakie zbudowałem to wyszło mi najlepiej ) Zabrałem się za nadwozie,za radą Kuby zakupiłem Clear Humbrola pomarańczowy i czerwony.Jest idealny do lamp i kierunkowskazów,kogutów sygnalizacyjnych (mój humvee dostanie koguta) Zmieniłem aparat,którym robię fotki (stary poczciwy lumiks żony ma dobre makro) no i staram się robić fotki w świetle dnia (dzięki Tysiuniek za radę ) Pozdrawiam Piotrek wracam do klejenia Edytowane 21 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Malowanie wygląda najlepiej z całej trójki. Ale mam jedną uwagę do fotek. Przestaw aparat na mniejsze albo zmień rozmiar na komputerze, bo na tych dużych nie dość, że gorzej się ogląda, to Twój model znacznie traci Miniaturka podwozia wygląda elegancko, ale już po powiększeniu spada lekko jakość i przez zbliżenie widać każde, nawet najdrobniejsze niedociągnięcie, a przecież w realu nikt nie przyklei się do tego modelu, oglądając do z lupą Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 21 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2010 Następne zdjęcia zrobię mniejsze,to prawda model bardzo traci przy tak dużym zdjęciu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2010 (edytowane) Witam Prace nad humvee dobiegają końca.Nadwozie zostało ukończone (mimo starań mam szczeliny między tylnymi drzwiami a plandeką ) Cały pojazd pomalowany na jednolity zielony kolor wygląda fajnie.Zabrałem się do zrobienia kamo.Pierwsza warstwa farby (kamo u mnie to masakra ) Pozostanie jeszcze dopracować kamo (będzie to trudne) Pozdrawiam Piotrek Edytowane 29 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Nie wiem, czy tylko ja mam problem, ale linki z miniaturek dają "Błąd wczytywania strony" niestety Tylko zdjęcia z najnowszego posta, z poprzednich otwierają się dobrze. Co do modelu - Piotrek, widać postęp w porównaniu z poprzednimi Ładnie położony kolor bazowy. Spróbuj plamy kamuflażu malować bardziej rozcieńczoną farbą, stosując 2-3 warstwy. Widzę też, że cieniowałeś plandekę Jeszcze jedna uwaga - model za bardzo się błyszczy. mimo starań mam szczeliny między tylnymi drzwiami a plandeką Takie to już spasowanie elementów Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Witam Ukończyłem pracę nad moim trzecim humvee.Dodałem koguta,który pochodzi z zestawu Italeri Modern Battle Accessories.Pierwszy raz spróbowałem cieniowania (plandeka i drzwi) Cały czas pocieszam się,że to początki mojego modelarstwa i że z każdym zbudowanym humvee powinno być lepiej Zamieniłem Fotosika na Photobucket (dzięki Kuba i BaldPuma za cenne wskazówki ) Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Jest co raz lepiej. Model bardzo fajny, masz z czego być zadowolonym. Powiedz, jak robisz zdjęcia, ze w ogóle nie widać światła i nie ma cieni na podkładzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Coraz lepsze modele, coraz lepsze zdjęcia Zakładaj galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Peter, każdy Twój kolejny model jest coraz lepszy. Bardzo się cieszę, że się w to hobby wciągnąłeś, mam nadzieję że nie jest to ostatni i jeszcze zrobisz wiele Humvee's, tym bardziej, że jest w czym wybierać. Jeżeli mogę coś poradzić - spróbuj zainwestować w blaszki. Wiem, że nie sa tanie, ale nie trzeba od razu całego kompletu pakować w jeden model. Trochę tu, trochę tam. Naprawdę wiele dają, a jednym kompletem można obdzielić nawet kilka modeli. Spróbuj też zacząć robic elementy we własnym zakresie - modelina, plastik, druty itp. No i blaszki "samoróbki" z puszek po napojach. Te element naprawde można świetnie wykorzystać - a nic nie kosztują. Reasumując - model zacny, może spróbuj go jeszcze troszeczke przykurzyć i ...na półkę. Do podziwiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Dzięki Panowie za dobre słowo Wasze opinie i wskazówki dużo mi dają.Przy następnych humvee postaram się więcej elementów dorobić samemu (obserwując warsztaty Tysiuńka można wiele się nauczyć,z modeliny można wiele elementów wykonać samemu) Mam zamiar wykonywać tylko humvee Maciek co do zdjęć,trochę pobawiłem się aparatem (model do zdjęć ustawiam przy oknie,mocne dzienne światło oświetla mi plan,wyłączam lampę błyskową) Dziś udało mi się zrobić idealne zdjęcia. Moje mobilne studio fotograficzne,najlepsze światło jest w kuchni Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 No, widać postępy. Jest znacznie lepiej Tyle, że popróbuj teraz pobawić się z suchym pędzlem, co znacznie ożywi model. No i cieniowanie na całym modelu też czeka na opanowanie Model ładny Każdy następny jest lepszy od poprzedniego. P.S. Zdjęcia też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Witaj. Fajna bryczka Mam jedną radę dla Ciebie ale z dziedziny fotografii. Jak robisz zdjęcia z niewielkiej odległości to ustaw sobie wartość przesłony na troszkę większą. Ja używam f11. Zmniejsza ona głębie ostrości no i ukazuje dużo więcej szczegółów. Bo np maskę masz wyostrzoną a szyba już jest rozmazana i wygląda to nie efektownie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 21 Maja 2010 Autor Share Napisano 21 Maja 2010 Dzięki (nad fotografowaniem modeli muszę jeszcze popracować,myślę o jakimś namiocie bezcieniowym własnej konstrukcji,bo te dostępne w sklepach kosztują fortunę) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Po co ci namiot bezcieniowy ? Na allegro dostaniesz takie małe sprytne "urządzenie" o nazwie Dyfuzor który rozproszy wąski strumień światła wychodzący z lampy błyskowej, rozkładając jasność bardziej równomiernie i zapobiegnie on kierowaniu światła bezpośrednio na obiekt. Zamiast tego światło zostanie rozproszone, odbite od bocznych, białych ścianek, trafiając na model z boków. Da to efekt bardzo łagodnego cieniowania. Zobacz sobie na moje zdjęcia DUKW w 1/35 z italeri. Robiłem je z tym dyfozorem. Koszt tego dyfuzora nie przekracza 30 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi