Skocz do zawartości

7TP 1/35 Mirage

analogic

Rekomendowane odpowiedzi

Jako pierwsze wrażenie model wygląda bardzo ładnie.

Zastosowanie ładnych blach nie zwalnia jednak z poprawności reszty.

- brąz na moje wyczucie za jasny,

- w stropie wieży wyjścia na tarcze Słuckiego powinny być rozwiercone, brak jeszcze (jednego),

- uchwyt z tyłu wieży delikatny, na kadłubie jednak, szczególnie z tyłu "po byku".

Nie jestem specjalista od polnishe panzerwaffe, ale model mi się podoba! Zawsze da się coś zrobić lepiej (i tutaj, trochę sterylnie wygląda), ale ten jest b. dobry. Szczególnie podwozie wraz z gąskami.

Witam

Model jest wykonany czysto ,fajnie pomalowany ogólnie robi piękne wrażenie ale jak wspomniał Jarekk i kolega jak każdy kto sam klei nie ustrzegł się "aszybek"...nie wnikam w kadłub ale jeśli chodzi o wieże to jest kilka drobiazgów np.brak z boków wieży otworów do bliskiej obrony pojazdu w okolicy szczelin obserwacyjnych,na stropie wieży między pancerną osłoną celownika a włazem brak takiej małej "klapki"na jeden zawias plus podziału blach pancernych między tą klapką a włazem ,na włazie brak paska do otwierania włazu ,na stropie niszy brak kątownika do mocowania otwarcia niszy.To takie podstawowe sprawy ale jak pisałem model jest ok. a każdy o czymś czasami zapomina...gdyby był Jendrass to by mi się znowu oberwało za marudzenie.

Witam

Gratuluję ukończenia modelu ale podpisuje się pod uwagami Jarka i Wrzosa39. Sam lepie takiego też nie jest idealny no ale do tego trzeba dążyć

Bardzo ładnie wyszedł Ci tłumik chyba robiłeś od podstaw? Gąski zestawowe?

Pomijając kolory kamuflaż "nieregulaminowy" ale fajnie wyszedł !!!

...w okolicy szczelin obserwacyjnych,na stropie wieży między pancerną osłoną celownika a włazem brak takiej małej "klapki"na jeden zawias plus podziału blach pancernych między tą klapką a włazem ,na włazie brak paska do otwierania włazu ,na stropie niszy brak kątownika do mocowania otwarcia niszy.

Nie wiem jak z ta "klapka" sobie poradzic bo na moim zdjeciu ja bardzo slabo widac..a tak naprawde to jakie zadanie miala ta klapka?

Drugie to te linie podzialu ???

A trzecie to pasek to otwierania wlazu?

Pomoc expertow by sie tutaj przydala przed malowaniem...

7tp_15.jpg

Witam

Gratuluję ukończenia modelu ale podpisuje się pod uwagami Jarka i Wrzosa39. Sam lepie takiego też nie jest idealny no ale do tego trzeba dążyć

Bardzo ładnie wyszedł Ci tłumik chyba robiłeś od podstaw? Gąski zestawowe?

Pomijając kolory kamuflaż "nieregulaminowy" ale fajnie wyszedł !!!

Tłumik jest rosyjskiej firmy Moskit ale ona juz nic nie produkuje.....jest z metalu i pusty wewnatrz...Nie wiadomo co sie z ta firma stalo...

Gasiennice z metalu...

Hej,

co do tej klapki przy włazie wieży:

Mam "trochę papierów", ale nie znalazłem danych na temat przeznaczenia. Najlepiej wg mnie przyjąć, że mamy do czynienia z lukiem do sygnalizacji (race i t.p.) Od biedy ujdzie i wersja wyrzucania granatów. Tuż pod lukiem, w świetle otworu znajdował się uchwyt prętowy.

Na rysunku jest zasadniczy błąd - nie powinno być paska pancerza między tą klapką a klapą włazu. Otwór (w lewej płycie dachu) stanowił "wcięcie" od krawędzi. Jego wymiary - ok. 150 mm wzdluż i ok. 140 mm w poprzek wieży. Zawias klapki ok. 50 mm wdłuż i ok. 45 mm wszerz. Zawias i "guzik" od zamka w jednej linii, ok 10 mm na lewo od środka klapki.

Hej,

co do tej klapki przy włazie wieży:

Mam "trochę papierów", ale nie znalazłem danych na temat przeznaczenia. Najlepiej wg mnie przyjąć, że mamy do czynienia z lukiem do sygnalizacji (race i t.p.) Od biedy ujdzie i wersja wyrzucania granatów. Tuż pod lukiem, w świetle otworu znajdował się uchwyt prętowy.

Na rysunku jest zasadniczy błąd - nie powinno być paska pancerza między tą klapką a klapą włazu. Otwór (w lewej płycie dachu) stanowił "wcięcie" od krawędzi. Jego wymiary - ok. 150 mm wzdluż i ok. 140 mm w poprzek wieży. Zawias klapki ok. 50 mm wdłuż i ok. 45 mm wszerz. Zawias i "guzik" od zamka w jednej linii, ok 10 mm na lewo od środka klapki.

Dzieki!!

Czy to cos takiego ma byc..Przenioslem ta klapke w prawo do krawedzi wlazu...

klapka.jpg

Edytowane przez Gość

Analogic - właśnie tak.

Jarekk - otworu, w którym "siedzi" (kryje go) klapka

Otwór jest fragmentarycznie widoczny na rysunku w starej na nowo wydanej broszurze Militariów na str. 30. (na dole). Widać kawałek szkieletu w tym miejscu i tylną część uchwytu przykręcanego dwiema śrubami najbliższymi krawędzi otworu.

Na przekroju powyżej daje się rozpoznać skośnie odgięty uchwyt w rzucie. Może znajdę znośne zdjęcie zjawiska.

---

Edit.: "Nieznośne", ale ogólnodostępne:

0_copy347.jpg

Niech Was nie zwodzi pewna "inność" paru detali wieży, bo to nowsza wersja (wedle nowych wniosków).

Jeśli chodzi o szczegóły tego luku, to tu ich nie zobaczymy. Uchwyt (wewnętrzny, oczywiście) tonie w mroku, natomiast obrzeża otworu były na gładko przynitowane do ramki przy szkielecie.

Ta nieszczesna klap[ka nie daje mi spac wiec....przypomnialo mi sie ze z CHomika zciagnalem dawno temu Militaria magazyn i tam sa ciekawe zdjecia...2 zamieszczam. Jedno z dokladna lokalizacja tej "slawnej" klapki

Zabieram sie do skonczenia tego juz dawno skonczonego modelu...bo nowe czekaja

Militaria005-Czolglekki7TPczcopy.jpg

otwor.jpg

Czolem

Nie, wlew wody był na tyle rury. Ten otwór powstał tylko dlatego, że w projekcie Boforsa wynikła trudność zmieszczenia muszki karabinu - jej górny lewy skraj wypada w obrębie przekroju ścianki pancerza. Dla paru brakujących milimetrów prościej było zrobić tak, niż powiększać średnicę osłony.

Otwór był przewiercany pionowo, nieco na lewo od osi lufy.

I tak przez moją wnikliwość wynikła cała dyskusja ale warto było,dowiedziałem się wymiary tej klapki i jej zawiasa bo co do jej usytuowania to jest kilka zdjęć które to ukazują wystarczy wejść na forum odkrywcy i jest kilkaset zdjęć siódemki.Za to następna osoba składająca ten czołg ma już podniesioną poprzeczkę ale to raczej dobrze.Żałuję że nie naumiałem się jeszcze wklejać zdjęcia na tym forum bo czasami mógłbym deczko wcześniej reagować.JSJ masz dokładne dane jeśli chodzi o wieże to dotyczy tylko wybranych elementów czy masz wymiary większej ilości detali ?

I tak przez moją wnikliwość wynikła cała dyskusja ale warto było,dowiedziałem się wymiary tej klapki i jej zawiasa bo co do jej usytuowania to jest kilka zdjęć które to ukazują wystarczy wejść na forum odkrywcy i jest kilkaset zdjęć siódemki.Za to następna osoba składająca ten czołg ma już podniesioną poprzeczkę ale to raczej dobrze.Żałuję że nie naumiałem się jeszcze wklejać zdjęcia na tym forum bo czasami mógłbym deczko wcześniej reagować.JSJ masz dokładne dane jeśli chodzi o wieże to dotyczy tylko wybranych elementów czy masz wymiary większej ilości detali ?

Podpisze się pod pytaniem również dowiem się czegoś nowego..

Wrzos39 - jeśli zmieniłeś zdanie, to dobrze. Ja podałem wersję wynikającą z rysunków Boforsa, które też były podstawą dla pokazanych ilustracji (a te wyszły spod mojej ręki). Niezależnie od tego, na browningu nie da się znaleźć miejsca wlewu z przodu.

Na w.w. ilustracjach jest wieża według dokładnych, wymiarowanych rysunków dwu głównych bocznych blach, bezwymiarowych rysunków nieco "obudowanego" szkieletu (ale np. z wymiarami dolnych średnic czy długości i wysokości) i szkicami takich detali zewnętrznych, jak zawiasy, zamki, uchwyty. Według kilku rysunków z polskiej i szwedzkiej dokumentacji było możliwe odwzorowanie rozmieszczenia konstrukcji podnóżków, siedzenia, mechanizmu sterowania. Obecnie dysponujemy też np. rysunkami do licznych części armatki z jarzmem i osłonami, które nieco weryfikują rozwiązania według Boforsa, oraz nie do końca jasnymi rysunkami podwieszenia kasety z taśmą do km. i skrzynki na cztery naboje armatnie. Ogólnie wieża w zasadniczej formie była w już w zeszycie Militariów rozpracowana wymiarowo; nowsze materiały opisowe i rysunkowe dalej nie wyjaśniają wielu rozbieżności przy porównaniach ze zdjęciami, nie likwidują też białych plam, czyli zupełnych niewiadomych. Nie należy ich więc przeceniać - bardzo dużo dają nowoodkryte zdjęcia, te znane i te, które publikowane nie były. Pokazane tu zdjęcie wieży (z rosyjskiego raportu) pozostaje jednym z najcenniejszych i pozwala na te przybliżone określenia wielkości. Dziesiątki innych podobnie, w odniesieniu do innych elementów.