Jump to content

Panther ausf. A "801" SS Viking Polska 1944 1/35

jager27
 Share

Recommended Posts

Witam. Zakupiłem sobie ostatnio model Panther Ausf. A Dragon 6358.

Pragnę go zrobić w Dywizję Wiking we wschodniej Polsce w Lipcu-sierpniu 1944. Będzie to pojazd nr. 801, którym dowodził Karl Nicolussi-Leck(zwiał później do Ameryki płd.). Tutaj mam parę zdjęć tego wozu:

801.jpg

801%20ty%C5%82.jpg

801%20leck.jpg

nicolussi%20leck.jpg

Karl%20przy%20801.jpg

Pracę nad nim rozpocznę zapewne w połowie lutego. Zdecydowałem się wcześniej założyć warsztat bo może macie zdjęcia "801". Jak macie to podeślijcie . Wszelka pomoc mile widziana

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ładny projekt się zapowiada. Będę śledził uważnie.

A co do fotek poszukam w swoich "archiwach" może akurat trafi się 801. A musi być z lipca-sierpnia czy nie tylko?

Czekam aż paczka dojdzie.

Powodzonka

• 3 weeks later...

Paczuszka z panterką jakby co to już dotarła Byłem na małym zwolnieniu i miałem czas więc chciałem tylko poprzycinać deski, ale nie mogłem się powstrzymać i zrobiłem podstawkę:

Zdj%C4%99cie0038.jpg

Wyszła jak wyszła. Myślałem, że wyjdzie trochę lepiej

Ale wykombinować coś żeby gładsze było i estetyczniejsze z tymi balsami czy zrobić nowe A zwykły poxipol nie złączy styropianu z drewnem?

I jak przyciąć balsę, żeby była równiutka?

Edited by Guest

• 4 weeks later...

Witam was. Model jest juz prawie na ukończeniu. Nie wstawiałem zdjęć bo przez niemal całe ferie popsuł mi się internet :(. Głównie wstawiłem te zdjęcia po to żeby zrobic przed ukończeniem jakieś korekty, poprawki no i oczywiście dowiedzieć się czy jest jakis postęp . Co do modelu to starałem się odwzorować go jak najbardziej. Możecie krzywo patrzeć na ubytki zimmeritu zamalowane dunkelgelb i dlatego chcę to wytłumaczyć, że ten pojazd miał na zdjeciach zamalowane te ubytki więc darowałem sobie, stalowe kolory, minie itp. Oto model:

P1020179.JPG

P1020180.JPG

P1020181.JPG

P1020182.JPG

P1020183.JPG

P1020184.JPG

P1020185.JPG

P1020186.JPG

P1020187.JPG

No cóż, model słaby, ale się nie przejmuj, moje pierwsze też tak wygladały. Widać błocenie, aż za bardzo. Nie widac natomiast jakiś sladów washa, obić, odprysków itp. Błoto na kołach powinno być tak połozone, żeby chociaż trochę było widać, że ten pojazd jeździ, bo u Ciebie, to jakby go dźwigiem z tego błota wyrwali. Na tyle pojazdu brak zimmeritu ? Odpryskizimmeritu nie byłyby zółte, co najwyżej zamalowane plamami natryskowo, biorąc pod uwage, że kamuflaż zielony+brąz nanieśli już po lekkim wyeksploatowaniu czołgu pomalowanego oliwkowym żółtym. Plamki powinny być aero, lub krótkim pędzlem udawane aero - nieostre przejścia. Model jeszcze mozna poprawić - np zrobić diorkę i utopic go faktycznie w błocie do połowy kół ?

Taka porada mała ode mnie, mógłbyś trochę pobrudzić jeszcze tył bo trochę dziwnie jest czysty. Zazwyczaj błotko odrywa się od gąsek i zachlapuje tył.

No i jeszcze wydech, można by go trochę okopcić. Mój "wynalazek" to... sadza . Przytrzymuję kawałek blaszki tuż nad świeczką i w ten sposób otrzymaną sadzą brudzę wydech. Darmowy pigment .

Dzięki chłopaki za porady i komentarze, popracuje nad modelem i postaram się porobic odpryski, zakopcić wydechy i co tam jeszcze pisaliście :P

Taka porada mała ode mnie, mógłbyś trochę pobrudzić jeszcze tył bo trochę dziwnie jest czysty. Zazwyczaj błotko odrywa się od gąsek i zachlapuje tył.

Racja dzięki. Bo wiesz, zazwyczaj większość baboli wychodzi dopiero na fotkach .

lub krótkim pędzlem udawane aero - nieostre przejścia.

Własnie! Mógłbyś coś o tym napisać?? Bo do aero mam jeszcze daleko :(

Tapujesz pędzlem, czyli:

1. Ścinasz pędzel okragły na krótko, prosto - ok 2-3 mm żeby miał.

2. Rysujesz sobie zarys plam, lub robisz z ręki od razu - w każdym razie krawędzie plam robisz uderzając pionowo pędzlem z farbą (ale tzw "suchym, odciśniętym).

3. wypełniasz środek plam normalnie malując, a krawedzie zostają tak jakby były malowane aero.

Musze zamieścić zdjęcie modelu tak robionego, ale na razie nie mam czasu na zdjęcia, fotosiki itp.

Tapujesz pędzlem, czyli:

1. Ścinasz pędzel okragły na krótko, prosto - ok 2-3 mm żeby miał.

2. Rysujesz sobie zarys plam, lub robisz z ręki od razu - w każdym razie krawędzie plam robisz uderzając pionowo pędzlem z farbą (ale tzw "suchym, odciśniętym).

3. wypełniasz środek plam normalnie malując, a krawedzie zostają tak jakby były malowane aero.

Dzieki wielkie popróbuje