Przemek Przybulewski Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Witam, Ten mini-warsztat jest również prowadzony na forum modelarstwo.org.pl jednak postępem prac chciałbym podzielić się i tutaj. Chciałbym zaprezentować postęp prac nad pewnym brazylijskim wynalazkiem a mianowicie EE-T2 Osorio. Czołg nie jest obecnie produkowany, utknął w fazie prototypu a później firma zbankrutowała. Dostępnych jest tylko kilka prototypów, niektóre nawet nie mają prawdziwych wież tylko makiety. Czołg w zamyśle produkowany miał być w dwóch wersjach T1 z armatą 105mm na potrzeby armii brazylijskiej i T2 z armatą 120m na eksport. Wracając do modelu. Model jest w miarę dobrze wykonany, sporo nadlewek, wiekszość jednak łatwo usunąć. Trochę dziur i niedokładności, ale szpachla czyni cuda. Plastik się dosyć łatwo obrabia ale ciężko się go klei. Bywa że sklejone części się rozchodzą. Instrukcja dosyć przejrzysta oferuje jedno malowanie. Na razie mam na pewno podstawkę i większość części sklejona. Na razie tylko tyle zdjęć, postaram się coś jeszcze wkrótce wrzucić. Mały postęp po kilku miesiącach, pomalowane większość: A tutaj juz po sido: A tu już po zastosowanu wash'a, lakieru matowego, trochę farb olejnych i pigmentów, jednak jeszcze sporo do zrobienia. Na razie czekam na sugestie i komentarze (proszę o litościwe, jest to dopiero mój trzeci model). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Nie podobają mi się wszelakie reflektory i wizjery, zbyt zabawkowo wyglądają. Ładne za to jest wytyranie czołgu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 9 Marca 2010 Autor Share Napisano 9 Marca 2010 Mnie też się nie podobają. Szukam jakieś patentu na poprawę lub wymianę. Tak czy owak idą do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 siwteny pomysl z tymi plytami na podstawce, od podstaw wszystko zrobiles wykonales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 9 Marca 2010 Autor Share Napisano 9 Marca 2010 siwteny pomysl z tymi plytami na podstawce, od podstaw wszystko zrobiles wykonales? Dziękuję. A odpowiadając na pytanie to tak, wszystko od podstaw zrobione. Płyta GK, trochę nieregularna, ale akurat taki kawałek wpadł mi w ręce, obskrobana z jednej strony z papieru. W necie znalazłem wygląd i wymiary płyt betonowych. Zrobiłem więc szablon z kawałka plastiku, naniosłem na płytę. Później igła, nóż i co tam się nadawało do wydrapania linii i miejsc na zaczepu, które zrobione są z kawałka drutu i wciśnięte w płytę GK na siłę. Później pomalowane kolorem bazowym, trochę piasku i trocin zmieszanych z wikolem i naniesionych pędzlem. No i malowanie różnymi odcieniami szarego. Brzmi skomplikowanie, ale jakoś szybko poszło w przeciwieństwie do podstawki pod następny model: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Ciekawy, niebanalny pojazd. Nawet nie wiedziałem że Brazylia ma takie udane prototypy. I jeszcze modele do tego! Należy się W morzu hitlerwynalazków duże brawa! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Marca 2010 Autor Share Napisano 10 Marca 2010 Ma i nie ma. Bo firma która miała produkować te czołgi upadła. Brazylia liczyła na eksport i byli nawet zainteresowani tym czołgiem, nie pamiętam kto ale była umowa na kilkaset sztuk, jednak umowa została rozwiązana (dziwnym trafem maczali w tym palce amerykanie, wciskając jednocześnie swóje pojazdy). Zostały plany, prototypy no i chwała Trumpeterowi za zrobienie byle jakiego ale zawsze modelu. A co do hitler/stalin/churchil/roosveltwynalazków to szczerze i kompletnie nie jestem nimi zainteresowany. Tylko współczesna pancerka. Zapraszam do galerii: http://picasaweb.google.com/PPrzybulewski/Models# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Z czego zrobiłeś te belki słomy, bo świetnie wyglądają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi