Skocz do zawartości

PZL P.7a Mastercraft 1:72

black616

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co tu dużo mówić, zestaw którego nikomu nie trzeba, przedstawiać

P7aPF.jpg

Chyba, po Polskiej ziemi nie chodzi modelarz, który przynajmniej raz w życiu, nie miał z nim styczności.

Model jest budowany w celu, sprawdzenia jak, obmyślane przeróbki sprawdzą się, w rzeczywistości.Na wejściu mówię że model ma kilka uchybień których już nie poprawie (ale w kolejnym P.7 już ich nie będzie).

Mówię tu, o zbyt szerokiej kabinie, i zbyt wysokich skrzydłach.

P1090354.jpg

Część zaznaczona na czerwono powinna być usunięta.

KopiaP1090470.jpg

Widziałem wiele P.7 na różnych forach internetowych wszystkie miały 2 wspólne cechy

1) Miały pewne niedociągnięcia pomimo pracy twórców.

2) Miały szachownice (no może 1 z czarnymi krzyżami).

Nie mówię że ta będzie idealna w końcu to tylko prototyp. Ale może kogoś zainteresuje.Wnętrze nie było przerabiane.

Od tego się zaczęło:

P1090346.jpg

P1090349.jpg

P1090341.jpg

P1090342.jpg

Kadłub zwężany metodą "zewnętrzną". Tu mamy porównanie z kadłubem nieodchudzonym.

S1.jpg

P1090373.jpg

P1090365.jpg

Po odrobinie pracy kadłub wygląda tak:

P1090393.jpg

P1090391.jpg

P1090382.jpg

P1090383.jpg

P1090407.jpg

P1090405.jpg

P1090458.jpg

P1090465.jpg

P1090463.jpg

No cóż to na razie tylko/aż tyle pozostawiam do komentarzy.

Pozdrawiam

Hoho, slicznie, zacnie, wspaniale! Jednak podpis pod profilem i wypomnienie modelarzom budującym P.7 w polskich barwach (czy to grzech?) skłaniają mnie do refleksji, w jakich barwach będzie ów egzemplarz ;)

Jak na razie piękny start.

Wybacz, ale taka zboczenie zawodowe: albo ludzie w ogóle nie stawiają przecinków albo sadzą ile wlezie...w Twoim tekście trochę ich dużo niestety ;)

Hoho, slicznie, zacnie, wspaniale!

No bez przesady To tylko skutek 2 kaw o 2 w nocy . Z dodatkiem poliestrynu (poprawcie mnie jeśli źle odmieniam), olfy, kleju i monografii P.7. Takie coś to nic trudnego

Jednak podpis pod profilem i wypomnienie modelarzom budującym P.7 w polskich barwach (czy to grzech?)

Nie nie grzech, tylko wiesz jest takie powiedzenie: "Po tym jak skończysz model, najważniejsze to to by powiedzieć sobie: no takiego to nikt inny nie ma". Ta maksyma to jedna z czołowych zasad mojego modelarstwa.A Polskich P.7 jest od groma, ciężko jakąś oryginalną zrobić (chociaż przyznaje, wachlarz różnego rodzaju "ozdób graficznych" górnych płatów P.7 jest spory). Na koniec skwituję to tak : "nikt nie lubi monotonni".

Wybacz, ale taka zboczenie zawodowe: albo ludzie w ogóle nie stawiają przecinków albo sadzą ile wlezie...w Twoim tekście trochę ich dużo niestety ;)

Nawyk z innego forum, tam jak za nie ma przecinków, to tekst się robi kolorowy.I nalegają by dodawać.

skłaniają mnie do refleksji, w jakich barwach będzie ów egzemplarz ;)

Suprise

Witam!

Fajnie, że zdecydowałeś się poprawić ten model bo "siódemka" była bardzo poczciwym samolotem

Skoro już ingerujesz tak solidnie w przeróbki to może warto poprawić też obramowanie kabiny? W monografii AJ-Pressu znajdziesz dobre rysunki przedstawiające prawidłowy obrys "otworu na kabinę"

Mam tylko jedno pytanie. Czy te paski (wzmocnienia) na kadłubie nie są trochę za grube?

Też kiedyś zrobiłem PZL P-7a z PZW ale wtedy nie czułem się na siłach by poprawić kadłub... Tym bardziej z zaciekawieniem oglądam Twoje poczynania bo kolejny P.7 czeka w magazynku Galeria jest na forum jeśli jesteś zainteresowany.

A co do malowania, no to cóż, przynajmniej konstrukcja w pełni polska!

Pozdrawiam Ipkinss

Ipkinss ! Miło że ekspert samolotów z września 39 się wypowiada w moim skromnym temacie.

Skoro już ingerujesz tak solidnie w przeróbki to może warto poprawić też obramowanie kabiny? W monografii AJ-Pressu znajdziesz dobre rysunki przedstawiające prawidłowy obrys "otworu na kabinę" Smile

Niestety na ingerowanie w kabinę jest już za późno. Próbowałem coś z tym zrobić na "starej" P.7, ale mi nie wyszło.

A monografie to mam od dawna, bez niej ani rusz.

Mam tylko jedno pytanie. Czy te paski (wzmocnienia) na kadłubie nie są trochę za grube?

Są, w następnej będą węższe.

Twoje poczynania bo kolejny P.7 czeka w magazynku Smile

Też ich kilka u mnie czeka w magazynie.

Galeria jest na forum jeśli jesteś zainteresowany.

Widziałem bardzo fajna P.7

A co do malowania, no to cóż, przynajmniej konstrukcja w pełni polska! Very Happy

To jest słuszne myślenie!!! Właśnie ostania korci mnie żeby z tego P.7 Polaka zrobić jednak. Żeby rzadko-spotykanego malowania nie tracić ma model-prototyp.

Jak mówiłem ten model pierwotnie miał być czymś prostym dla relaksu robionym.Potem się ambicja włączyła i zacząłem modyfikacje (czyli jak skleiłem kadłub). Będzie ciekawy ale więcej spodziewam się po kolejnej P.7.W tym modelu planuje jeszcze

-obkleić krawędź natarcia skrzydeł żeby wyglądało to bardziej realistycznie.

-odtworzyć wygląd dolnych powierzchni skrzydeł żeby wyglądało to miej więcej tak:

42.jpg

Ostatnio oglądając modele P.11 i P.7 wpadłem na pomysł na zbudowanie P.11b.

Pozdrawiam

Ipkinss ! Miło że ekspert samolotów z września 39 się wypowiada w moim skromnym temacie.

Ho ho do eksperta to mi chyba jeszcze daleko ale dzięki

To jest słuszne myślenie!!! Właśnie ostania korci mnie żeby z tego P.7 Polaka zrobić jednak. Żeby rzadko-spotykanego malowania nie tracić ma model-prototyp.

No i to jest właśnie słuszne myślenie!

Jak mówiłem ten model pierwotnie miał być czymś prostym dla relaksu robionym.Potem się ambicja włączyła i zacząłem modyfikacje

Tak to się zwykle zaczyna. Gorzej gdyby ambicja się nie włączyła

Ostatnio oglądając modele P.11 i P.7 wpadłem na pomysł na zbudowanie P.11b.

Pomysł niczego sobie. Byłoby to wielce interesujące przedsięwzięcie

Życzę powodzenia w dalszej budowie siódemki!

Pozdrawiam Ipkinss

Witam

No cóż mamy święta ! A skoro mamy święta, to po całym dniu latania z zakupami ;o) , mycia okien , sprzątania i wielu innych rzeczy, na które się nie ma ochoty . Wieczorem można usiąść do modelowania. Na początek pokaz ostatnich zakupów

book-1.jpg

Co prawda nie ten PZL ale może się przydać w budowie i P.7 a już na pewno P.11 w przyszłości

tasma.jpg

Pierwotnie to właśnie taśma aluminiowa, miała mi służyć do odtwarzania wypukłości na powierzchni, ale mając pod ręką poliestryn, wolałem go wykorzystać.Cóż efekt taki, w przypadku płaskich powierzchni jasne jak najbardziej nie ma problemu.

Ale jak powierzchnie nie są płaskie to może być problem.Dlatego jednak postanowiłem ją kupić. To byłą słuszna decyzja, ale o tym później.

Budowa P.7 idzie dobrym torem, jednak jak to w modelarstwie bywa w pewnym monecie przeliczyłem się, niestety i skrzydła P.7 nie wyglądały zachęcająco. Na szczęście krewny pacjenta zgodził się na przeszczep

P7aTF-1.jpg

Skrzydła mają się dobrze aktualnie są w takim stanie

P75.jpg

P76.jpg

Przez to ma lekkie opóźnienia w grafik ale to nic

Prawie skończony silnik wraz z osłoną

P74.jpg

Kołpak śmigła ma zmieniony kształt teraz bliższy oryginałowi.

P78.jpg

Formowanie zagłówka weszło w (mam nadzieje :-| )ostatnią fazę

P71.jpg

P72.jpg

Tu mamy natomiast, nieudany eksperyment z odtwarzaniem, dolnych powierzchni P.7 :( . Pomysłu nie zarzuciłem ale inny będzie sposób wykonania :-| . Wybaczcie błyszczenie się kleju, stwierdziłem że szlifowanie nie ma sensu, skoro nie będę używał tych części.

P79-1.jpg

A teraz rzut oka na całość dorobku tego wieczoru ;o)

P711.jpg

Coś nie pasuje prawda!? ;o) Tak w przerwach czekania aż farba i szpachla na P.7 wyschną zacząłem bawić się z P.11 (nic zobowiązującego po prostu chciałem poćwiczyć nakładanie folii ). Wracając do wątku jaki poruszyłem na początku postu, po nałożeniu osłon karabinów na P.11 postanowiłem że do powierzchni nie-płaskich, będę używał folii efekty oceńcie sami, prawda że prawa strona wygląda lepiej Połoweczki zostały również wygrawerowane.

P7113.jpg

P114.jpg

P113.jpg

P112.jpg

Wiem że, folia może być nałożona nierówno, ale wybaczcie to 1 raz ;o) Potem będzie lepiej.

Moderatorów proszę o nutkę wyrozumiałości, wiem że to co zrobiłem to lekkie naruszenie zasad galerii ale to tak jednorazowo By poprzeć dowodami wyższość folii nad poliestrynem.

Na koniec mam dobra wiadomość, ten P.7 na którym pracuje będzie jednak w Polskim malowaniu będzie to samolot z numerem bocznym "999" chyba dość dobrze znany. Ale za to P.11 będzie w fikcyjnym malowaniu Hiszpańskich republikańskich sił powietrznych ( po prostu bardzo mi się spodobała wizja P.11 na Hiszpańskim niebem, nawet jeśli nieprawdziwa :-> ;o) ).

A tu takie małe zestawienie

Dobrypowd.jpg

To tyle na dziś dobranoc i wesołych !!! ;o)

Edytowane przez Gość

• 3 months later...

Ufff no, trochę czasu minęło od ostatniej aktualizacji .Ale cóż mogę powiedzieć, na swoją obronę.Chyba tylko, mogę ponarzekać na złośliwość rzeczy martwych, czyli czytnika kart i aparatu oraz na sesje.Ponato standardowo rzeczy ode mnie niezależne .

Aktualnie, waloryzuje płat P.7 staram się jakoś odwzorować, wygląd powierzchni dolnych.A to jak mi to wychodzi, zostawiam do oceny wam.Sam z siebie jestem nawet zadowolony ;o) .

Oto efekty, jak ktoś ma jakieś pytania, niech pyta śmiało.

Na razie jestem w połowie drogi, ale od czegoś trzeba zacząć.

P1090984.jpg

P1090986.jpg

P1090985.jpg

P1090988.jpg

P1090990.jpg

P1090993.jpg

Kolejna aktualizacja już niedługo pozdrawiam !!!

ambitnie podchodzisz do tematu miło oglądać, ja mam u siebie już 2 P.7ki ale jakoś jest to tak wdzięczny samolocik że już myśle o kolejnym

p.s. wspominałeś że widziałeś same polskie siódemki, jedną tylko inną z krzyżami, to sie pochawale na szybko moim zdobycznym ruskiem (nic specjalnego więc nie robiłem galerii)

th_duperelek2_8.jpg

pozdrawiam!

no to będzie nas już dwóch btw też robiłem zestaw z tego pudła, u mnie nie było kalek na ruska więc wygrzebałem coś ze starych zapasów skutkiem czego jest nienajlepsza jakość efektu końcowego. U mnie problemem było iż nie znalazłem żadnej fotki ruskiego zdobycznego (w przeciwieństwie do niemca - tych przynajmniej kilka...) także moje malowanie to schemat z instrukcji z neta + własne "prawdopodobnie mogło to być tak..." czyli zamalowanki polskich znaków ruskimi kolorami (oczywiście mogły też być zamalowane polską farbą znalezioną na lotnisku... ale mi chodziło o podkreślenie 'zdobyczności' i szybkiej przeróbki na oznaczenia zdobywcy ).

Powodzenia w projekcie ! będę częstym gościem w tym temacie

pozdrawiam!