Skocz do zawartości

Revell czy Humbrol

5tev0

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze, czy myślisz o emaliach czy farbach akrylowych.

Emalie w wypadku obu firm są dość zbliżone do siebie i nadają się do aerografu po rozcieńczeniu oczywiście. Revell produkuje bardzo dobry lakier bezbarwny, ale farby tego producenta są w Polsce słabo dostępne. Może z racji na dość ograniczoną paletę.

Na rynku jest jeszcze sporo innych producentów farbek. Czemu ograniczyłeś się akurat do tych dwóch ?

Może z bardzo prozaicznej przyczyny: CENA. Miałem też do czynienia z akrylami Pactry ale one chyba nie bardzo się nadają do aerografu????

Aha jeszcze jedna sprawa: czy po przeliczeniu numerów farb są one jednakowe (np. Revell nr 46-> Humbrol 108).

Czy może stosować takie farby jak w instrukcji (wtedy namnoży mi sie tych puszeczek i słoiczków )

Miałem też do czynienia z akrylami Pactry ale one chyba nie bardzo się nadają do aerografu????

Wręcz przeciwnie, według mnie świetnie się nimi maluje aerografem (po rozcieńczeniu wodą destylowaną albo lepiej wódką), dla mnie są to farby które wybaczają sporo błędów przy malowaniu, nieważne czy się bardzo staram czy nie zazwyczaj powierzchnia po malowaniu dobrze wygląda.

Ja na początku przygody z malowaniem aerografem próbowałem z Humbrolami i Revellami ale mi się źle nimi malowało (poza tym smród), potem przerzuciłem się na akryle, teraz najbardziej lubię Gunze H i Pactry też czasem.

Aha jeszcze jedna sprawa: czy po przeliczeniu numerów farb są one jednakowe (np. Revell nr 46-> Humbrol 108).

Podobne, ale zazwyczaj delikatnie mogą się różnić, nic groźnego.

Czy może stosować takie farby jak w instrukcji (wtedy namnoży mi sie tych puszeczek i słoiczków Smile)

Ja instrukcjom przestałem z czasem ufać, bo czasami zupełnie nie trafiają z numerami (szczególnie HobbyBoss) i dobieram na oko albo sporządzam mieszanki, nie ma się co szczypać z numerkami FS, szczególnie jak zaczniesz się bawić w cieniowanie, a mnożenie się farbek nie jest groźne, a nawet pomocne w sporządzaniu mieszanek.

Dzięki za info. Zraziłem się do Pactry gdy kiedyś próbowałem malowac nimi aerografem ale może spróbuję jeszcze raz. Ale wydaje mi się że te farbki Pactry szybko schną w słoiczkach (w porównaniu z olejnymi) i ten przyklejający się kartonik to mnie mega wkurza.

Jak malowałem pędzlem to używałem Pactry i było fajnie.

Jak zakupiłem aerograf to też chciałem nimi malować.

I może dlatego teraz używam tylko emalii.

Po tych kilkunastu gruntownych czyszczeniach psikawy z zatykającej ją podczas malowania farby odechciało mi się akryli.

• 2 weeks later...
Dzięki za info. Zraziłem się do Pactry gdy kiedyś próbowałem malować nimi aerografem ale może spróbuję jeszcze raz. Ale wydaje mi się że te farbki Pactry szybko schną w słoiczkach (w porównaniu z olejnymi) i ten przyklejający się kartonik to mnie mega wkurza.

Pactra może nie jest najwdzięczniejszą farbą, ale ma dwie zalety:

1. Cena

2. Dość duża paleta barw

Jeśli się je odpowiednio dba, solidnie miesza, dokręca, czyści szyjki buteleczek z pozostałości i rozcieńcza odpowiednim specyfikiem, to mogą naprawdę długo służyć.

Łatwo można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu: zniwelować zasychanie w aerografie i rozcieńczać do odpowiedniej konsystencji stosując żółty rozcieńczalnik z opóźniaczem Gunze. On nadaje się praktycznie do wszystkich farb (zarówno olejnych jak i akryli) sprawiając, że dają nam bardzo ładną, gładką powierzchnię.

Moim zdaniem kolego 5tev0 powinieneś jeszcze raz spróbować z Pactrą, a także spróbować pracy z innymi farbami, ażeby znaleźć te, którymi maluje Ci się najlepiej, najwygodniej i najefektywniej. Z żółtym Thinnerem Gunze i odpowiednim dobieraniem ciśnienia powietrza nie powinieneś mieć problemu z żadną z nich.

Pozdrawiam

Kornik