Skocz do zawartości

Panther ausf. D, Revell 1/72

Piotr Kmiecik

Rekomendowane odpowiedzi

dawno tu nic nie pokazywałem... ale jakoś wszedłem, przypomniałem sobie o istnieniu tego miejsca w sieci - no więc pokażę co dłubię ostatnio

moja kolekcja pojadów spod Kurska powoli rośnie, niedługo będę mógł stworzyć symulację całego południowego odcinka walk ;)

z reguły lepię pojazdy z 2. SS.Pz.Div. Das Reich - ale jako że Pantery w SS nie jeździły, a nie mieć w kolekcji "kurskiej" Pantery to poważne zaniedbanie - tym razem pojazd w barwach dywizji Großdeutschland.

Revellowski zestaw Panther ausf. D/A jest podobno najlepiej "siedzącym" w planach zestawem na rynku. niestety jest to również zestaw bardzo prościutki. siłą rzeczy więc trzeba go było troszeczkę "podrasować" - doszła metalowa lufa, blaszki Eduarda i sporo wkładu własnego.

obraz009resize.jpg

obraz006resize.jpg

to były same początki.

teraz modelik prezentuje się mniej więcej tak:

img8891b.jpg

img8886n.jpg

img8885d.jpg

img8880h.jpg

img8878.jpg

no i oczywiście pojawiły się problemy.

w zasadzie dwa:

- wnętrze wieżyczki dowódcy - będzie doskonale widoczne przy otwartym włazie, więc trzebaby coś zamarkować. i pojęcia nie mam jak do tego podejść...

- no i gąsienice do powieszenia na pancerzu. o ile revellowskie ogniwka od zewnątrz wyglądają fajnie - o tyle od wewnątrz wyglądają jak widać na zdjęciach. znalazłem co prawda w sieci ogniwka dla kartonowców - mógłbym przeskalować i spróbować to wyciąć i zlepić - ale jakoś marnie widzę szanse tego przedsięwzięcia w tej skali... jakieś pomysły?

Fajnie, zmienilbym tylko kopulke dowocy (byla cylindryczna) i wysunal jazmo dziela bardziej do przodu. Co niektore miely dwa peryskooy radiotelegrafisty i pancerz przedni powinien miec inny kat (o jakies 5 ° za pochyly)

W wesji G Revella byloby jeszcze wiecej poprawek

peryskopy radiotelegrafisty są dwa - jeden dorobiłem ;)

kopułka dowódcy w wykonaniu Revella jest rzeczywiście jednym ze słabszych elementów modelu, ale robić od nowa mi się nie chce. albo spróbuję coś porzeźbyć, albo (najchętniej) kupię jakąś żywicę. nie wiem tylko jeszcze, co jest na rynku...

pancerz przedni zostanie jak jest. nie rzuca się w oczy a przerabianie to straszna rzeźba.

z jarzmem nie zauważyłem jakichś większych odstępstw od planów - co konkretnie jest nie tak?

Sorry

z peryskopami nie zauwazylem, jest Ok

Co do jarzma, samo w sobie jest dobrze tylko podklej je od srodka 1,5 mm aby bardziej poszlo do przodu. Kopulki raczej nie da sie kupic, ma sie dopiero ukazac z wierza (ModellTrans). Jast troche zapasu materialowego aby ja troche podszlifowac.

Nie zebym sie wymadrzal, ale aktualnie sam walcze z tym tematen . A konkretnie: Ausf. D, G, F, Coelian i Panther II.

Tylko prosze nie zakladaj Schürtzen - zniknie piekno wiszacej gesienicy !!

Schürtzen będą - ale raczej nie w komplecie. zależy od tego, na który pojazd się zdecyduję.

w tej chwili biorąc pod uwagę materiał zdjęciowy - będzie jeden z pojazdów 52. Pz.Abt. - albo "143" (ten ma osłony w komplecie) albo "824" do której mam co prawda więcej zdjęć, ale za to wszystkie przedstawiają wrak, albo "435" (bez dwóch ostatnich fartuchów na prawej burcie - a na lewej nikt nie wie)

żeby nie było bez obrazków - testy w fabryce gąsienic wyglądają tak:

img8898f.jpg

img8900s.jpg

bawić się w to, czy szukać innej opcji?

ilość czekających w kolejce od paru lat systematycznie rośnie. przestawiłem się na 1/72 między innymi (pomijając oszczędność miejsca na półce) że miałem dość trwających rok projektów w 1/35...

a tu miało być szybciej...

i za przeproszeniem koniec pleców.

spawy...

w zasadzie możnaby, chociaż one akurat w panterach nie były jakoś szczególnie wyeksponowane chyba...

muszę popatrzeć na zdjęcia...

wygląda bardzo apetycznie... projekt który trwa rok w skali 72 to nie jest żadna sensacja, jesli decydujesz się działać na pewnym poziomie to złudzenie że małe = szybkie znika... a może jeszcze byś podmienił zaczepy z płyty silnikowej? te zestawowe sa za grube (he he to taki koncert życzeń tylko :-) ) trzymam kciuki i pozdrawiam.

aha, zapasowe ogniwa to arcydzieło!

ej, Szanowny...

to jest ta sztuka z Bredy...

ona ma zaspawane wszystko co się da zaspawać - ale w ramach przygotowania do roli pomnika...

tutaj plan, który mnie trochę przekonał... chociaż pewny dalej nie jestem:

pantherdcuppolasection.jpg

źródło to samo co wcześniej, tylko cz. 2.

Musze stwierdzic za zdjec (wierzy) Ausf. D jak na lekarstwo

Moze byc ze w Bredzie wszystko zaspawali, chociaz ta fotka mowi cos innego

2d0b6a3810c51b11m.jpg

Chociaz z drugiej strony ten spaw nie wyglada na fabryczny (znajac inne spawy niemieckie)

pozostawmy ten temat otwarty.

Ostatnio prowadzilismy z kolegami dyskusje na temet Schmallturmu, dwie godziny porownywania rysunkow i zdjec, nakladanie fotek na rysunki itp.

Kwestja tez pozostala otwarta, jedyne co moglismy stwierdzic, to ze egzystowaly przynyjmniej dwa rodzaje (wieksza/mniejsza)

Ale to juz inna bajka

Piotrek nie dawaj spawu w tym miejscu, bo go tam nie było. We wszystkich archiwalnych fotkach ausf. D jakie mam zapisane (choć mało tego) go nie widać. Na Twoim zdjęciu też go nie ma więc..

Zdjęć jest na tyle dużo, aby (zwłaszcza w skojarzeniu z rysunkiem) zrozumieć, o co tu chodzi. Spawu być nie mogło, bo ten zewnętrzny walec z oknami był obrotowy - zasłaniał albo odslaniał wizjery. Rozwiązanie pozornie może dziwne, ale mające sens przy tym typie wizjerów (bloki szkła do patrzenia na wprost), aby w razie wymiany któregoś w trakcie ostrzału nie dostać "kulki w łeb".

Spotykana na zdjęciach zamknięta pozycja tej osłony bywała interpretowana jako "wersja wieżyczki z inaczej usytuowanymi wizjerami" .

Bo i nie jest łatwo. Nie wiem, co o tym pisze T. Jentz w "Panzer tracts", bo nie mam, ale tylko tam chyba można liczyć na odniesienia do konkretnych dokumentów. Strona "panther1944.de" podaje jednak początek tego patentu na Ausf. D w 8.43. W świetle różnych zestawianych zdjęć wygląda to bardzo prawdopodobnie i w dodatku kojarzy się z pierwszymi Panterami A wtedy powstającymi, a one miały to od razu z nowym typem kopułki.

Zdjęcia mówią jeszcze to, że na Ausf. D stosowano ten pierścień w ograniczonym zakresie, tzn. albo tylko na wozach dowódczych, albo te miały priorytet. W większości przypadków na fotografiach, gdzie jest owa modyfikacja, zobaczy się i inne atrybuty "sprecyzowanej" wersji dowodzenia, np. "Panzertopf" pod antenę na tyle płyty nadsilnikowej.

ok. mam plan, żeby było pięknie - o ile dam radę i będę wystarczająco precyzyjny:

pantherdcuppolamodel.jpg

to jest ta nieszczęsna wieżyczka podzielona na arkusze polistyrenu 0.25mm grubości. już ją sobie rozłożyłem na paski i pierścienie (10 pasków, 4 pierścienie i trochę drobnicy) - i o ile dam radę to wystarczająco precyzyjnie wyciąć, albo kolega z innego forum wspomoże laserem - a potem uda się to ładnie pozlepiać - powinna wyjść śliczna wieżyczka.

jak wyjdzie - udostępnię szablon. jak nie wyjdzie - będę kombinował dalej.

jeśli macie jakieś uwagi - będę wdzięczny.