Piotr Kmiecik Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 dawno tu nic nie pokazywałem... ale jakoś wszedłem, przypomniałem sobie o istnieniu tego miejsca w sieci - no więc pokażę co dłubię ostatnio moja kolekcja pojadów spod Kurska powoli rośnie, niedługo będę mógł stworzyć symulację całego południowego odcinka walk ;) z reguły lepię pojazdy z 2. SS.Pz.Div. Das Reich - ale jako że Pantery w SS nie jeździły, a nie mieć w kolekcji "kurskiej" Pantery to poważne zaniedbanie - tym razem pojazd w barwach dywizji Großdeutschland. Revellowski zestaw Panther ausf. D/A jest podobno najlepiej "siedzącym" w planach zestawem na rynku. niestety jest to również zestaw bardzo prościutki. siłą rzeczy więc trzeba go było troszeczkę "podrasować" - doszła metalowa lufa, blaszki Eduarda i sporo wkładu własnego. to były same początki. teraz modelik prezentuje się mniej więcej tak: no i oczywiście pojawiły się problemy. w zasadzie dwa: - wnętrze wieżyczki dowódcy - będzie doskonale widoczne przy otwartym włazie, więc trzebaby coś zamarkować. i pojęcia nie mam jak do tego podejść... - no i gąsienice do powieszenia na pancerzu. o ile revellowskie ogniwka od zewnątrz wyglądają fajnie - o tyle od wewnątrz wyglądają jak widać na zdjęciach. znalazłem co prawda w sieci ogniwka dla kartonowców - mógłbym przeskalować i spróbować to wyciąć i zlepić - ale jakoś marnie widzę szanse tego przedsięwzięcia w tej skali... jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Może mi zostanie coś gąsek Dragona jakby Cię interesowały. A model ładnie podrasujesz, będę obserwował uważnie, sam męczę takiego tyle że w wersji G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 dragon daje ogniwka? jeśli tak - to jak najbardziej by mnie interesowały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Dragon daje coś takiego na pancerz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 szału nie ma, ale są znacznie lepsze niż te Revella... generalnie jak najbardziej jestem zainteresowany - do czasu aż się okaże, czy Ci zostaną - spróbuję jeszcze pokombinować inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 ... a może w tym szaleństwie jest metoda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Fajnie, zmienilbym tylko kopulke dowocy (byla cylindryczna) i wysunal jazmo dziela bardziej do przodu. Co niektore miely dwa peryskooy radiotelegrafisty i pancerz przedni powinien miec inny kat (o jakies 5 ° za pochyly) W wesji G Revella byloby jeszcze wiecej poprawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 peryskopy radiotelegrafisty są dwa - jeden dorobiłem ;) kopułka dowódcy w wykonaniu Revella jest rzeczywiście jednym ze słabszych elementów modelu, ale robić od nowa mi się nie chce. albo spróbuję coś porzeźbyć, albo (najchętniej) kupię jakąś żywicę. nie wiem tylko jeszcze, co jest na rynku... pancerz przedni zostanie jak jest. nie rzuca się w oczy a przerabianie to straszna rzeźba. z jarzmem nie zauważyłem jakichś większych odstępstw od planów - co konkretnie jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Sorry z peryskopami nie zauwazylem, jest Ok Co do jarzma, samo w sobie jest dobrze tylko podklej je od srodka 1,5 mm aby bardziej poszlo do przodu. Kopulki raczej nie da sie kupic, ma sie dopiero ukazac z wierza (ModellTrans). Jast troche zapasu materialowego aby ja troche podszlifowac. Nie zebym sie wymadrzal, ale aktualnie sam walcze z tym tematen . A konkretnie: Ausf. D, G, F, Coelian i Panther II. Tylko prosze nie zakladaj Schürtzen - zniknie piekno wiszacej gesienicy !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Schürtzen będą - ale raczej nie w komplecie. zależy od tego, na który pojazd się zdecyduję. w tej chwili biorąc pod uwagę materiał zdjęciowy - będzie jeden z pojazdów 52. Pz.Abt. - albo "143" (ten ma osłony w komplecie) albo "824" do której mam co prawda więcej zdjęć, ale za to wszystkie przedstawiają wrak, albo "435" (bez dwóch ostatnich fartuchów na prawej burcie - a na lewej nikt nie wie) żeby nie było bez obrazków - testy w fabryce gąsienic wyglądają tak: bawić się w to, czy szukać innej opcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Swietnie Ilosc zabawy zalezy proporcjonalnie od ilosci czekajacych w kolejce A jak juz sie tak bawisz, to co powiedzialbys na dorobienie spawow wierzy i kadluba ? Jakies 20 minut roboty - troche szpachli i skalpel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 ilość czekających w kolejce od paru lat systematycznie rośnie. przestawiłem się na 1/72 między innymi (pomijając oszczędność miejsca na półce) że miałem dość trwających rok projektów w 1/35... a tu miało być szybciej... i za przeproszeniem koniec pleców. spawy... w zasadzie możnaby, chociaż one akurat w panterach nie były jakoś szczególnie wyeksponowane chyba... muszę popatrzeć na zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 wygląda bardzo apetycznie... projekt który trwa rok w skali 72 to nie jest żadna sensacja, jesli decydujesz się działać na pewnym poziomie to złudzenie że małe = szybkie znika... a może jeszcze byś podmienił zaczepy z płyty silnikowej? te zestawowe sa za grube (he he to taki koncert życzeń tylko :-) ) trzymam kciuki i pozdrawiam. aha, zapasowe ogniwa to arcydzieło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 Moja Panther D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2010 troszkę późniejsza niż moja jak widzę tego spawu dookoła wieżyczki dowódcy jesteś pewny? bo ja go nigdzie znaleć nie mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2010 ok, jak się nie ma co się lubi... to... się szuka w rosyjskiej literaturze. źródło: Танк на поле боя 39, Пантера крупным планом (Часть 1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 oto one (byly tez bez spawow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2010 ej, Szanowny... to jest ta sztuka z Bredy... ona ma zaspawane wszystko co się da zaspawać - ale w ramach przygotowania do roli pomnika... tutaj plan, który mnie trochę przekonał... chociaż pewny dalej nie jestem: źródło to samo co wcześniej, tylko cz. 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 27 Kwietnia 2010 Share Napisano 27 Kwietnia 2010 Musze stwierdzic za zdjec (wierzy) Ausf. D jak na lekarstwo Moze byc ze w Bredzie wszystko zaspawali, chociaz ta fotka mowi cos innego Chociaz z drugiej strony ten spaw nie wyglada na fabryczny (znajac inne spawy niemieckie) pozostawmy ten temat otwarty. Ostatnio prowadzilismy z kolegami dyskusje na temet Schmallturmu, dwie godziny porownywania rysunkow i zdjec, nakladanie fotek na rysunki itp. Kwestja tez pozostala otwarta, jedyne co moglismy stwierdzic, to ze egzystowaly przynyjmniej dwa rodzaje (wieksza/mniejsza) Ale to juz inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 27 Kwietnia 2010 Share Napisano 27 Kwietnia 2010 Piotrek nie dawaj spawu w tym miejscu, bo go tam nie było. We wszystkich archiwalnych fotkach ausf. D jakie mam zapisane (choć mało tego) go nie widać. Na Twoim zdjęciu też go nie ma więc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 27 Kwietnia 2010 Share Napisano 27 Kwietnia 2010 Zdjęć jest na tyle dużo, aby (zwłaszcza w skojarzeniu z rysunkiem) zrozumieć, o co tu chodzi. Spawu być nie mogło, bo ten zewnętrzny walec z oknami był obrotowy - zasłaniał albo odslaniał wizjery. Rozwiązanie pozornie może dziwne, ale mające sens przy tym typie wizjerów (bloki szkła do patrzenia na wprost), aby w razie wymiany któregoś w trakcie ostrzału nie dostać "kulki w łeb". Spotykana na zdjęciach zamknięta pozycja tej osłony bywała interpretowana jako "wersja wieżyczki z inaczej usytuowanymi wizjerami" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 27 Kwietnia 2010 Share Napisano 27 Kwietnia 2010 No to bede pilowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 27 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2010 ok - skoro jesteśmy przy wieżyczce - jak było z pierścieniem do mocowania MG? po mojemu to dość późny wynalazek, ale konkretów mi się znaleźć nie udało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 27 Kwietnia 2010 Share Napisano 27 Kwietnia 2010 Bo i nie jest łatwo. Nie wiem, co o tym pisze T. Jentz w "Panzer tracts", bo nie mam, ale tylko tam chyba można liczyć na odniesienia do konkretnych dokumentów. Strona "panther1944.de" podaje jednak początek tego patentu na Ausf. D w 8.43. W świetle różnych zestawianych zdjęć wygląda to bardzo prawdopodobnie i w dodatku kojarzy się z pierwszymi Panterami A wtedy powstającymi, a one miały to od razu z nowym typem kopułki. Zdjęcia mówią jeszcze to, że na Ausf. D stosowano ten pierścień w ograniczonym zakresie, tzn. albo tylko na wozach dowódczych, albo te miały priorytet. W większości przypadków na fotografiach, gdzie jest owa modyfikacja, zobaczy się i inne atrybuty "sprecyzowanej" wersji dowodzenia, np. "Panzertopf" pod antenę na tyle płyty nadsilnikowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 27 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2010 ok. mam plan, żeby było pięknie - o ile dam radę i będę wystarczająco precyzyjny: to jest ta nieszczęsna wieżyczka podzielona na arkusze polistyrenu 0.25mm grubości. już ją sobie rozłożyłem na paski i pierścienie (10 pasków, 4 pierścienie i trochę drobnicy) - i o ile dam radę to wystarczająco precyzyjnie wyciąć, albo kolega z innego forum wspomoże laserem - a potem uda się to ładnie pozlepiać - powinna wyjść śliczna wieżyczka. jak wyjdzie - udostępnię szablon. jak nie wyjdzie - będę kombinował dalej. jeśli macie jakieś uwagi - będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi