Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Popełniłem to co widać na zdjęciach. O wyrozumiałość proszę, bo poprzedniego "plastika" skleiłem za komuny, a wtedy w składnicy harcerskiej był do wyboru: Łoś, Jak, Czapla, RWD5. Jeszcze Ił2 można było zapodać ;) a o czymś takim jak farby to słyszeli chyba tylko burżuje.

P1120281_cr.jpg

P1120291.JPG

P1120294.JPG

P1120284.JPG

P1120288.JPG

P1120293.JPG

P1120312.JPG

P1120317.JPG

P1120319.JPG

P1120323.JPG

P1120327.JPG

P1120320.JPG

P1120339_cr.jpg

P1120345.JPG[/img]

Napisano

Dodaj teraz jakiś kurz, brud, smieci. Kolory można nieco zróżnicować, jakiś wasch, pigmenty, oleje. Hełmy i chlebaki chyba tym samym kolorem maźnąłeś, co mundury. Na razie to dobra baza wyjściowa do reszty zabiegów. Wszędzie jest sterylnie i czysto.

Napisano

Bardzo ambitnie podchodzisz do sprawy i chwała Ci za to. Z drugiej strony nie jestem pewien czy to podejście służy Twojemu modelowi. Do czego zmierzam. Jak dla powracającego "po latach", model wybrałeś bardzo dobry (ja niestety nie wykazałem się taką rozwagą i teraz płaczę nad zawieszeniem muła), tylko temat wybrałeś sobie pieruńsko trudny (diorama). Gdybyś zrobił podstawkę np. pustynną, tj. trochę pigmentów i tyle, było by super, a tak niestety pewne rzeczy rażą.

- co to za placki w które każdy z nich wdepnął?

- srebrna puszka na maskę?

- budynek zrujnowany, a gdzie gruz?

- trawnik na bruku?

Jednym słowem, dobry materiał wyjściowy ale do dalszych prac.

Napisano

;) te placki to taka masa-przylepka - tak faszystów tylko roboczo do podłoża przyłapałem.

Ta trawa była zasugerowana na obrazku z pudełka od budynku, więc pyknołem tam trawe.

Napisano

Witam,

Koledzy Ja też lubię brud ale nie którzy wolą czyste modele(szczególnie właśnie z starszego pokolenia).Po takiej przerwie bardzo dobra praca oprócz tego co koledzy wymienili oczywiście figurki trochę średniawe ale na cieniowanie i te sprawy przyjdzie czas.

Pozdrawiam Tomek.

Napisano

Ogony powinny mieć oparcie w ziemi. Bez oparcia armatka poleciała by do tyłu po strzale.

Proponował bym raczej zrobić scenkę typu przetaczanie działa na pozycję strzelecką a nie strzelanie z paka ustawionego luźno na bruku.

Mundury powinny być matowe, lekko się błyszczą, ale nie wiem czy to nie sprawka oświetlenia?

Uwaga formalna - nie wiem, czy ta scenka nadaje się do działu "pojazdy wojskowe", może raczej do artylerii albo dioram?

EDIT

Aha saperki niedomalowane - brak koloru stalowego.

Dobrze, że wróciłeś do hobby, jak na powrót po latach jest całkiem dobrze .

Napisano

Mundury są matowe, po prostu światło na zdjęciach tak daje.

Co do podparcia ogonów - to mówię tak: była taka pilna potrzeba taktyczna więc postawili działo na bruku ;)

Na poważnie - to widziałem na jakimś archiwalnym filmie jak działon postawił na bruku osiemdziesiątke ósemke, wyczepioną z wózków, czyli postawili metal na bruk, ramiona podstawy nie były zabezpieczone "śledziami" wbitymi poprzez nie w grunt - anyway - strzelili i kawałek działo przesuneło.

Reasumując - to Niemcy nie takie "potrzeby taktyczne" musieli uskuteczniać jak jakaś tam rachityczna 75-tka na bruku.

;)

Napisano
Na poważnie - to widziałem na jakimś archiwalnym filmie jak działon postawił na bruku osiemdziesiątke ósemke, wyczepioną z wózków, czyli postawili metal na bruk, ramiona podstawy nie były zabezpieczone "śledziami" wbitymi poprzez nie w grunt - anyway - strzelili i kawałek działo przesuneło.

OK, ale zwróć uwagę, że 88mm miała zupełnie inną podstawę! Jej krzyżowa podstawa, nawet leżąc na bruku, dawała dużo lepsze oparcie niż koła i niezabezpieczone ogony.

W konfiguracji którą pokazałeś BYĆ MOŻE udałoby się oddać jeden strzał, choć nie jestem nawet pewien czy byłby celny.

Napisano

a starczy chwilę poszukać...

JEDNA LINKA

DRUGA LINKA

a przy okazji widać, jak sobie chłopaki radzili jak mieli więcej czasu:

=detail&search[focus]=36]TRZECIA LINKA

CZWARTA LINKA

i jeszcze parę zdjęć ze strzelań w terenie zabudowanym... jak widać nikt się szczególnie ogonami nie przejmował...

PIĄTA LINKA

SZÓSTA LINKA

SIÓDMA LINKA - tu co prawda nie bruki i asfalty, ale jak widać o żadnym zagłębieniu w ziemi mowy nie ma...

ÓSMA LINKA

DZIEWIĄTA LINKA trochę niewyraźna niestety...

to tylko efekt paru minut w sieci... sięgnięcie do książek dałoby pewnie zdecydowanie więcej przykładów...