misio2009 Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 Popełniłem to co widać na zdjęciach. O wyrozumiałość proszę, bo poprzedniego "plastika" skleiłem za komuny, a wtedy w składnicy harcerskiej był do wyboru: Łoś, Jak, Czapla, RWD5. Jeszcze Ił2 można było zapodać ;) a o czymś takim jak farby to słyszeli chyba tylko burżuje. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 Dodaj teraz jakiś kurz, brud, smieci. Kolory można nieco zróżnicować, jakiś wasch, pigmenty, oleje. Hełmy i chlebaki chyba tym samym kolorem maźnąłeś, co mundury. Na razie to dobra baza wyjściowa do reszty zabiegów. Wszędzie jest sterylnie i czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 Bardzo ambitnie podchodzisz do sprawy i chwała Ci za to. Z drugiej strony nie jestem pewien czy to podejście służy Twojemu modelowi. Do czego zmierzam. Jak dla powracającego "po latach", model wybrałeś bardzo dobry (ja niestety nie wykazałem się taką rozwagą i teraz płaczę nad zawieszeniem muła), tylko temat wybrałeś sobie pieruńsko trudny (diorama). Gdybyś zrobił podstawkę np. pustynną, tj. trochę pigmentów i tyle, było by super, a tak niestety pewne rzeczy rażą. - co to za placki w które każdy z nich wdepnął? - srebrna puszka na maskę? - budynek zrujnowany, a gdzie gruz? - trawnik na bruku? Jednym słowem, dobry materiał wyjściowy ale do dalszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio2009 Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2010 ;) te placki to taka masa-przylepka - tak faszystów tylko roboczo do podłoża przyłapałem. Ta trawa była zasugerowana na obrazku z pudełka od budynku, więc pyknołem tam trawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sherman Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 Witam, Koledzy Ja też lubię brud ale nie którzy wolą czyste modele(szczególnie właśnie z starszego pokolenia).Po takiej przerwie bardzo dobra praca oprócz tego co koledzy wymienili oczywiście figurki trochę średniawe ale na cieniowanie i te sprawy przyjdzie czas. Pozdrawiam Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 Ale szara cegła to chyba nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio2009 Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2010 To nie cegła - to kamień, co jednoznacznie sugerował miniart na pudełku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 Uuups,to przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushi Napisano 27 Kwietnia 2010 Share Napisano 27 Kwietnia 2010 Ogony powinny mieć oparcie w ziemi. Bez oparcia armatka poleciała by do tyłu po strzale. Proponował bym raczej zrobić scenkę typu przetaczanie działa na pozycję strzelecką a nie strzelanie z paka ustawionego luźno na bruku. Mundury powinny być matowe, lekko się błyszczą, ale nie wiem czy to nie sprawka oświetlenia? Uwaga formalna - nie wiem, czy ta scenka nadaje się do działu "pojazdy wojskowe", może raczej do artylerii albo dioram? EDIT Aha saperki niedomalowane - brak koloru stalowego. Dobrze, że wróciłeś do hobby, jak na powrót po latach jest całkiem dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio2009 Napisano 27 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2010 Mundury są matowe, po prostu światło na zdjęciach tak daje. Co do podparcia ogonów - to mówię tak: była taka pilna potrzeba taktyczna więc postawili działo na bruku ;) Na poważnie - to widziałem na jakimś archiwalnym filmie jak działon postawił na bruku osiemdziesiątke ósemke, wyczepioną z wózków, czyli postawili metal na bruk, ramiona podstawy nie były zabezpieczone "śledziami" wbitymi poprzez nie w grunt - anyway - strzelili i kawałek działo przesuneło. Reasumując - to Niemcy nie takie "potrzeby taktyczne" musieli uskuteczniać jak jakaś tam rachityczna 75-tka na bruku. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Na poważnie - to widziałem na jakimś archiwalnym filmie jak działon postawił na bruku osiemdziesiątke ósemke, wyczepioną z wózków, czyli postawili metal na bruk, ramiona podstawy nie były zabezpieczone "śledziami" wbitymi poprzez nie w grunt - anyway - strzelili i kawałek działo przesuneło. OK, ale zwróć uwagę, że 88mm miała zupełnie inną podstawę! Jej krzyżowa podstawa, nawet leżąc na bruku, dawała dużo lepsze oparcie niż koła i niezabezpieczone ogony. W konfiguracji którą pokazałeś BYĆ MOŻE udałoby się oddać jeden strzał, choć nie jestem nawet pewien czy byłby celny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio2009 Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Że 88 ma inną to ja wiem, bo mam taką kartonową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 źródło google p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Się nie liczy! To spadochroniarze. Oni są hardkorami. Znajdź coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 a starczy chwilę poszukać... JEDNA LINKA DRUGA LINKA a przy okazji widać, jak sobie chłopaki radzili jak mieli więcej czasu: =detail&search[focus]=36]TRZECIA LINKA CZWARTA LINKA i jeszcze parę zdjęć ze strzelań w terenie zabudowanym... jak widać nikt się szczególnie ogonami nie przejmował... PIĄTA LINKA SZÓSTA LINKA SIÓDMA LINKA - tu co prawda nie bruki i asfalty, ale jak widać o żadnym zagłębieniu w ziemi mowy nie ma... ÓSMA LINKA DZIEWIĄTA LINKA trochę niewyraźna niestety... to tylko efekt paru minut w sieci... sięgnięcie do książek dałoby pewnie zdecydowanie więcej przykładów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi