Tysiuniek Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 Jako że jestem człowieczek przekorny, postanowiłem zrobić jako kolejny model M1097 A2 w barwach Wojska Polskiego. Podstawą będzie niemiłosiernie skrytykowany nowy model Italeri. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie...Model w zamyśle ma być nośnikiem granatnika polskiej produkcji M-98, zgodnie zresztą z rzeczywistością. Taka sytuacja ma miejsce w 6 Brygadzie Desantowo-Szturmowej z Krakowa, a dokładniej w takie zestawy (razem z M1045 A2) są wyposażone kompanie wsparcia 18 Batalionu Desantowo-Szturmowego. Nie wiem, niestety, jakie dokładnie znaki taktyczne noszą te pojazdy, w zestawie Italeri jest nr UB-00003. W modelu zastosuję ramę okienną z lusterkami, wyciągarkę, przednią osłonę oraz koła (łacznie z zapasem) z Academy. Tylny zderzak, uchwyt na koło zapasowe, uchwyt na kanistry, światło stop zrobię we własnym zakresie. Wykorzystam tez trochę blaszek z Eduarda. Włożę do niego radio Radmora (samoróbka), podobno takie są na wyposażeniu tych samochodów. Gdyby udało mi się zdobyć gdzieś moździerz chociaż z grubsza podobny do M-98 ( do przeróbki), zrobię też prowadnice oraz otwartą tylną klapę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 O je cie pieruna Żeś teraz wystrzelił Czasami nie dawaj stary kół. Musisz dodać mu nowe, żywiczne odlewy Jeśli zrobisz wszytko co opisałeś, koła zupełnie zniszczą ten model Zasiadam w pierwszym rzędzie i czekam na pierwsze przeróbki. Fotele starego typu zostaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 3 Maja 2010 Autor Share Napisano 3 Maja 2010 Zobaczymy jak to będzie...Model będę miał w domu prawdopodobnie ok. środy-czwartku, wtedy pooglądam go dokładnie, a przeciez Italeri znam bardzo dobrze. Liczę przede wszystkim na prawdidłowy kształt planedeki oraz na dobrej jakości kalkomanie. Z resztą dam sobie radę. Z kołami też jeszcze zobaczymy...Może założę koła z Armorscale. To będzie dopiero mój drugi model poslkiego Humvee ( po M1025 Trynka).Fotele chyba zrobię z modeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 No to robimy praktycznie ten sam model. Praktycznie, bo zarówno mój jak i Twój to M1097A2 i obaj jako bazę mamy Italeri. Z tym, że ja już sklejoną a Ty od nowa. Tylna klapa do wycięcia jest uciążliwa. Mogę Ci poradzić, że jeśli nie chcesz się potem bawić w łatanie, wytnij ją nie jako całą klapę, ale równo z bocznymi ściankami paki(wewnątrz). Potem to co zostanie bo bokach zeszlifujesz. Pewnie nie bardzo wiesz o czym mówię, ale jak przyjdzie do roboty to zrozumiesz Pamiętaj tylko, że koła starego typu, nawet Armorscale to zawsze fikcja. Dla takiego modelu warto dołożyć trochę kasy i kupić te z nowym bieżnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 3 Maja 2010 Autor Share Napisano 3 Maja 2010 Które proponujesz i z jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 Sprawdź PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 3 Maja 2010 Autor Share Napisano 3 Maja 2010 Już sprawdzam, dzięki. Poszła odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 Tomek super projekt (ja planuję polskiego humvee po gun trucku)Proszę zrób zdjęcia co zawiera pudełko nowego humvee od Italeri (zamierzam kupić ten model,liczę na lepszy kształt plandeki) Pozdrawiam i bacznie oglądam Twój warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 Tysiuniek, nawet się nie wygłupiaj z tymi starymi kołami, tym bardziej, że jest okazja mieć prawidłowe (fotele zresztą też) Pamiętaj, że tylna tablica z kalek Italeri nie przyda się - w oryginale jest jednorzędowa, w modelu dwurzędowa. A tu masz trochę fotek na zachętę Gdyby udało mi się zdobyć gdzieś moździerz chociaż z grubsza podobny do M-98 ( do przeróbki), zrobię też prowadnice oraz otwartą tylną klapę. No właśnie - może ktoś ma jakieś propozycje, z czego najlepiej przerobić/zrobić ten moździerz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 z czego najlepiej przerobić/zrobić ten moździerz Konstrukcja na specjalnie skomplikowaną nie wygląda. Od podstaw zrobić. Tylko jakieś dokładniejsze zdjęcia albo plany trzeba by mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 4 Maja 2010 Autor Share Napisano 4 Maja 2010 Już mam takie fotki, zarówno 98 mm jak i 120 mm. Niczym sie nie różnią (poza kalibrem, oczywiście). Fajny jest też wózek do ich przewożenia. Wyczytałem, że na wózkach są ciągnione przede wszystkim przez Skorpiony, a na Humvee's przewożone. Chociaż, jak widac z fotek, bywa różnie. Najgorzej będzie z talerzem oporowym...i kołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 jakieś dokładniejsze zdjęcia albo plany trzeba by mieć. Najgorzej będzie z talerzem oporowym...i kołami. Dlatego właśnie pytałem, czy można coś przerobić na tego M-98 Kiedyś przez jakiś czas byłem chory na takie zdjęcie: Pomysł trafił jednak na listę anulowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 ...Niczym sie nie różnią (poza kalibrem, oczywiście). ... z lekka naciągane 1. długość lufy z zamkiem i hamulcem wylot M-98 - 1896mm, HSW M-120 1600mm (no i jak na razie nie widziałem fotki z hamulcem); 2. zupełnie inny talerz 3. waga - (to tylko dla ścisłości - w modelu nie ma znaczenia 135 / 246 kg) 4. M120 nie posiada karbowanej osłony dołu lufy (ale to raczej jest zakładane osobno więc....) 5. inny kształt nóżek wózki ładne - ale które? wcześniejszy typ (na górze strony) z możliwoscią przewożenia amunicji (6 szt) i z min. łopatą , czy te które są na fotkach wcześniej - czyli transportowe a reszta wyposażenia na holowniku. ps kaliberek w 1:35 daje 0,63mm różnicy - czyli wbrew pozorom całkiem dużo polecam str. 14, 15 http://www.hsw.pl/eng/pobierz/katalogen.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 4 Maja 2010 Autor Share Napisano 4 Maja 2010 Faktycznie. Dzięki. Fajny katalog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 8 Maja 2010 Autor Share Napisano 8 Maja 2010 Zdobyłem informację, praktycznie ze żródła: polskie Humvee M 1097A2, prawie wszystkie, oraz duża część innych pojazdów Humvee w WP, jest wyposażona (lub będzie) w dwa typy radiostacji. Są to polskie radiostacje Radmora, o nazwach: PRC 9210 lub PRC 9310 AP. PRC 9210 PRC 9310 AP Mój Humvee będzie miał na wyposażeniu PRC 9310 AP - jest trochę łatwiejsza do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 8 Maja 2010 Autor Share Napisano 8 Maja 2010 Powoli zabieram się za ten model. Na razie radiostacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 9 Maja 2010 Autor Share Napisano 9 Maja 2010 Powolutku zacząłem robić tylny zderzak, z uchwytami na kanistry i koło zapasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 Jestem pod wrażeniem. Oby tak dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Wygląda całkiem całkiem. Zderzak fajny Chociaż jeśli ma to być perfekcyjnie wykonane, to stelaż koo i kanistrów ulega załamaniu w stronę bagażnika, a u Ciebie jest chyba prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 10 Maja 2010 Autor Share Napisano 10 Maja 2010 W 1026A2 - tak. W tej wersji jest chyba trochę inny, prosty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Stelaż koła zapasowego jest identyczny niezależnie od wersji - łamany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 10 Maja 2010 Autor Share Napisano 10 Maja 2010 W takim razie nie rozumiem. Zrobiłem sobie zbliżenie tego zdjęcia i dla mnie jest idealnie prosty. Nie ma śladu najmniejszego załamania. Czyżby jakis wyjątek? Sugerowałem się tym zdjęciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Wybrałeś najgorsze ujęcie do analizy A ja i tak tam widzę to łamanie (może dlatego, że wiem, że tam jest). Zerknij na to zdjęcie: Też nie idealne, ale już lepiej widać. Zresztą nie ma powodu, żeby ten stelaż był inny akurat w M1097. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi