Skocz do zawartości

JAS 39 Gripen - potrzebne zdjęcia

zbiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Od kiedy na początku roku złożyli zamówienie i już mają. Wszędzie jest tylko to jedno zdjęcie, po 2 dniach poszukiwania nic więcej nie znalazłem próbowałem na "chińskich" stronach ale nie rozumiem tych ich krzaczków

Szybko poszło, 4-5 miesięcy.

Chociaż z drugiej strony szwedzi chyba nie mają już kolejek na Gripeny dla innych państw.

A może Tajlandia ma tylko tego jednego? Trzeba poczekać aż natrzaskają zdjęć. Nie ukrywam, żeś mnie zaciekawił tematem tajlandzkich Gripenów

Na brak zamówień raczej nie narzekają w tej chwili właśnie dostarczają kolejną partię samolotów dla Republiki południowej Afryki, ale niestety wszystkie malowania są szare i delikatnie mówiąc unikam ich jak ognia, to jedyne jakie znalazłem kolorowe.

Afrykańskie malowanie to chyba najciekawsze szare malowanie gripenów. Wpadłem na taki pomysł, bo sam jestem w trakcie budowania swojego Gryfa, żeby pomalować go w kolory materiałów z których został zbudowany. Włókno węglowe, kompozyty. Mhmmm Pycha.

O, mam cztery zdjęcie niepolakierowanego Gripena. Plus jedna fotka prototypu gratis

gripen1.JPG

gripen2.JPG

gripen3.JPG

gripen4.JPG

gripen5.JPG

Chyba zrobię swojego zielonkawo-żółtego. Strasznie mi się spodobało

I nie musiałbym wpasowywać kabinki vacu, położyłbym obok na szmacie

I już sprawę sobie wyjaśniłem, to kolorowe malowanie to był tylko demonstrator technologii tylko jedna sztuka i więcej zdjęć raczej nie będzie, egzemplarze które wejdą do służby wyglądają tak:

bbfb1149-c30d-4a9c-aadf-b7ce67353962.Full.jpg

Czyli kupa znowu szarości a mogło być tak kolorowo

hhaha, rozśmieszyło mnie to, że jednak szare

Ja już jestem zdecydowany. Robię go na żółto. Oczywiście każdy panel inny odcień. Czarne kropki nitów, dopiero co polakierowane wnęki podwozia (odkurz naokoło), osłona kabiny obok. Chciałem też nie przyklejać wlotów powietrza (jak na 2. zdjęciu), ale zrezygnuję. Może otworzę jakiś panel

A te elementy z włókna węglowego wyglądają tak jak "carbon" na maskach samochodów wyścigowych itd? Jak kupię kalkomanię do cywilnych to będzie dobrze?

Podłączając się pod temat: Szukam zdjęć Gripenów podczas ich budowy/składania!

Widziałem też te tygryski, ale jest to to samo szare malowanie z kolorowym statecznikiem, lepsze to niż nic, ale jeśli chodzi o mnie to będe dalej szukał czegoś ciekawszego.

Ja swojemu chciałbym upindolić statecznik pionowy. Macie może zdjęcia co się znajdowało w tym miejscu? Zakładam, ze szkielet samolotu, ale jak to konkretnie wyglądało?

I już sprawę sobie wyjaśniłem, to kolorowe malowanie to był tylko demonstrator technologii tylko jedna sztuka i więcej zdjęć raczej nie będzie

Gripen tak pomalowany nigdy nie istnial. Powstal tylko w wyobrazni taiskiego fana tego samolotu. Przemalowal samolot ze standardowym camo, na barwy jakie maja taiskie F-5. Na wiekszej focie widac ze pod plamami jest oryginalne szaro-szare (patrz dziob), tarcza na szczycie statecznika edit: pionowego (trudno powiedziec czemu napisalem poziomego LOL) nie lezy tak jak powinna, nima tu "przelamania", napis SRT ma zly font i jest kiepawo rozmyty.

2cd1202b4307a050.jpg

9cd0795a8fe21f12.jpg

f14384b0bd10df92.jpg

Pozdr.

Pawel

Edytowane przez Gość