szlachcik1 Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Spasowanie części w tym modelu RPM-u średnie, bywało lepiej Wnętrze na tym etapie: To łączenie boku z podłogą jest celowo takie brzydkie, a la spaw czy coś podobnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 No to zapowiada się bardzo ciekawy warsztat. Wreszcie coś nie niemieckiego. Czekam dalej (fotki BA-20). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Wreszcie coś nie niemieckiego. Zobaczymy, jakie Kolega zrobi malowanie. Bardzo fajnie zagospodarowane wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Bo to nie model RPMu, to tylko te same wypraski xD Mam taki sam wydany w Rosji przez firmę TWK Start :] Hmmm czy na bank wnętrze powinno być zielone? Wydaje mi się, że gdzies wnętrze widziałem na biało, albo jasno szaro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 17 Maja 2010 Autor Share Napisano 17 Maja 2010 Na większości zdjęć (nawet tych co podrzucił Adam) widać, że wnętrze nie było jasne, lecz w kolorze wozu - patrz na wewnętrzny kolor otwartych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Akurat otwarte drzwi to nie wyznacznik koloru wnętrza, bo często było tak, że wewnętrzna strona drzwi była w kolorze bazowym, a reszta wnętrza w kolorze innym, np. jasnym. Więcej powiem - w niektórych wozach francuskich otwierane włazy od środka miały kolory kamuflażu - tak było w niektórych ciągnikach Lorraine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=1991&highlight=ba20 wyżej w warsztacie też ktoś wpadł na pomysł białego wnętrza. Może warto tą kwestię przedyskutować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Nie mam materiałów odnośnie BA-20 stricte, ale w zeszycie Militaria nr 279 jest zdjęcie radzieckiego samochodu pancernego ŁB-23. Wnętrze ma ciemne burty otwartej wieży, jasne ściany przedziału kierowcy i załogi i ciemną podłogę. Jak doszperam się czegoś innego to podrzucę info albo fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 zdjęcia (wnętrza) FAI'a z Białegostoku, brak śladu białej czy też szarej farby. Byłem w środku. Walkaround: FAI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 A feee! Jakie kapitalistyczne plakaty widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Fiński BA-20, też z muzeum: Ja mówię o zdjęciach "z epoki" bo takie są miarodajne. Dorwę w swoje łapy kilka pdf-ów to sprawdzę jeszcze czy są jakieś foty wnętrz radzieckich samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Całkiem miły modelik. Fajnie się sklejał. Będzie sobie dumnie stał obok BA-64 którego zaczynam niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Trzeba wziąć pod uwagę, że był on restaurowany i malowany ponownie. W FAI praktycznie nie było nic ruszane, a szkoda. Z jakiego okresu będzie ten model, trzeba pamiętać, że Rosjanie mieli na początku (do 1942r) inne hełmy. Jak mogę zaproponować, to do dioramki proponuję figurki z ICMu czołgistów z 1939-42. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Jak chcesz wiedzieć to mieli kilka rodzaji hełmów, a model 40 jest jak najbardziej prawidłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Wszystko z Militariów 256. Na pierwszym zdjęciu drzwi białe. Na drugim drzwi na zielono, wnętrze IMO jasne, na trzecim też chyba jasne wnętrze. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 W numerze Militaria nr 229 na wszystkich zdjęciach, gdzie widać wnętrze kołowych pojazdów radzieckich z IIWŚ jest ono jasne (białe?). Drzwi od wewnętrznej strony są albo jasne, albo ciemny, czyli zapewne zielone. Tak więc ja obstaję przy białym wnętrzu. z ciemnymi drzwiami i ciemną podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Możliwe, że było malowanie wnętrza na jasno lub na zielony, nie ma co prowadzić śledztwa na podstawie czarno-białych i na dodatek niewyraźnych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Niestety w większości przypadków z takimi zdjęciami trzeba się zmierzyć :/ Jak dla mnie malowanie wnętrza na zielono spowodowałoby straszną ciemnicę w środku pojazdu. Logika przemawia za czymś jasnym Ale wiadomo, różnie to mogło być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Możliwe, że było malowanie wnętrza na jasno lub na zielony, nie ma co prowadzić śledztwa na podstawie czarno-białych i na dodatek niewyraźnych zdjęć. Masz kolorowe i wyraźne? To po co dochodzić w modelarstwie kolorów kamuflażu? Przecież opieramy się na czarno-białych i niewyraźnych zdjęciach również. A tak na marginesie w tym numerze zdjęcia wnętrz BA i PB są wyraźne jak nigdy bo pochodzą z instrukcji. mae słusznie zauważył, że takie malowanie wnętrza ma praktyczne uzasadnienie. Zresztą praktykowane było chyba we wszystkich armiach, zarówno w samochodach pancernych jak i w czołgach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 W T-34 wiadomo, że był używany kolor jasno-szary i jasno-beżowy, poniżej włazu. W modelu BA-20 czy też FAI np. był zastosowany kolor zielony (ciemno). Trzeba poszukać jakiegoś kolorowego zdjęcia wozu nie restaurowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Skala skup się: ja Ci właśnie mówię, że zdjęcia pokazują BA z jasnym wnętrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Skala skąd te rewelacje w sprawie malowań wnętrz T-34 i BA-20 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Kolory widać np. na filmikach lub zdjęciach np. ze znalezionych T-34 (76 lub 85), po wymyciu czołgu pojawił się kolor biały lub jasno beżowy. O to ci chodzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 To i ja dorzucę coś do tego kociołka: BA-3 BA-10A BA-27M BA-64 FAI-M Z powyższych zdjęć wynika, iż nie ma jedynego, słusznego malowania wnętrza radzieckich samochodów pancernych. Możemy w takim razie założyć, że kolega szlachcik1 dobrze pomalował wnętrze w swoim modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Przepraszam Cię bardzo, ale powyższe zdjęcia pokazują jasne wnętrza z jasnymi lub ciemnymi drzwiami. Wyjątek to otwarta od góry wieża BA-64. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi