Skocz do zawartości

Ba 20 RPM 1:35

szlachcik1

Rekomendowane odpowiedzi

Spasowanie części w tym modelu RPM-u średnie, bywało lepiej

Wnętrze na tym etapie:

IMG_0550.jpg

To łączenie boku z podłogą jest celowo takie brzydkie, a la spaw czy coś podobnego...

Bo to nie model RPMu, to tylko te same wypraski xD Mam taki sam wydany w Rosji przez firmę TWK Start :] Hmmm czy na bank wnętrze powinno być zielone? Wydaje mi się, że gdzies wnętrze widziałem na biało, albo jasno szaro.

Na większości zdjęć (nawet tych co podrzucił Adam) widać, że wnętrze nie było jasne, lecz w kolorze wozu - patrz na wewnętrzny kolor otwartych drzwi.

Akurat otwarte drzwi to nie wyznacznik koloru wnętrza, bo często było tak, że wewnętrzna strona drzwi była w kolorze bazowym, a reszta wnętrza w kolorze innym, np. jasnym. Więcej powiem - w niektórych wozach francuskich otwierane włazy od środka miały kolory kamuflażu - tak było w niektórych ciągnikach Lorraine.

Nie mam materiałów odnośnie BA-20 stricte, ale w zeszycie Militaria nr 279 jest zdjęcie radzieckiego samochodu pancernego ŁB-23. Wnętrze ma ciemne burty otwartej wieży, jasne ściany przedziału kierowcy i załogi i ciemną podłogę. Jak doszperam się czegoś innego to podrzucę info albo fotki.

Fiński BA-20, też z muzeum:

BA20M_1.jpg

Ja mówię o zdjęciach "z epoki" bo takie są miarodajne. Dorwę w swoje łapy kilka pdf-ów to sprawdzę jeszcze czy są jakieś foty wnętrz radzieckich samochodów.

Trzeba wziąć pod uwagę, że był on restaurowany i malowany ponownie. W FAI praktycznie nie było nic ruszane, a szkoda.

Z jakiego okresu będzie ten model, trzeba pamiętać, że Rosjanie mieli na początku (do 1942r) inne hełmy. Jak mogę zaproponować, to do dioramki proponuję figurki z ICMu czołgistów z 1939-42.

icm_35181_czolgisci_box.jpg

80707850.png

97728850.png

64411189.png

Wszystko z Militariów 256.

Na pierwszym zdjęciu drzwi białe. Na drugim drzwi na zielono, wnętrze IMO jasne, na trzecim też chyba jasne wnętrze. Jak myślicie?

W numerze Militaria nr 229 na wszystkich zdjęciach, gdzie widać wnętrze kołowych pojazdów radzieckich z IIWŚ jest ono jasne (białe?). Drzwi od wewnętrznej strony są albo jasne, albo ciemny, czyli zapewne zielone. Tak więc ja obstaję przy białym wnętrzu. z ciemnymi drzwiami i ciemną podłogą.

Możliwe, że było malowanie wnętrza na jasno lub na zielony, nie ma co prowadzić śledztwa na podstawie czarno-białych i na dodatek niewyraźnych zdjęć.

Niestety w większości przypadków z takimi zdjęciami trzeba się zmierzyć :/ Jak dla mnie malowanie wnętrza na zielono spowodowałoby straszną ciemnicę w środku pojazdu. Logika przemawia za czymś jasnym Ale wiadomo, różnie to mogło być.

Możliwe, że było malowanie wnętrza na jasno lub na zielony, nie ma co prowadzić śledztwa na podstawie czarno-białych i na dodatek niewyraźnych zdjęć.

Masz kolorowe i wyraźne? To po co dochodzić w modelarstwie kolorów kamuflażu? Przecież opieramy się na czarno-białych i niewyraźnych zdjęciach również. A tak na marginesie w tym numerze zdjęcia wnętrz BA i PB są wyraźne jak nigdy bo pochodzą z instrukcji.

mae słusznie zauważył, że takie malowanie wnętrza ma praktyczne uzasadnienie. Zresztą praktykowane było chyba we wszystkich armiach, zarówno w samochodach pancernych jak i w czołgach.

W T-34 wiadomo, że był używany kolor jasno-szary i jasno-beżowy, poniżej włazu. W modelu BA-20 czy też FAI np. był zastosowany kolor zielony (ciemno). Trzeba poszukać jakiegoś kolorowego zdjęcia wozu nie restaurowanego.

Kolory widać np. na filmikach lub zdjęciach np. ze znalezionych T-34 (76 lub 85), po wymyciu czołgu pojawił się kolor biały lub jasno beżowy. O to ci chodzi ??

To i ja dorzucę coś do tego kociołka:

BA-3

BA_3_int1.jpg

BA-10A

ba-10a-1.png

ba-10a.jpg

BA-27M

BA_27M_08_nov2004-2611-035.jpg

BA-64

BA-64E_01.jpg

FAI-M

fai-m.jpg

Z powyższych zdjęć wynika, iż nie ma jedynego, słusznego malowania wnętrza radzieckich samochodów pancernych. Możemy w takim razie założyć, że kolega szlachcik1 dobrze pomalował wnętrze w swoim modelu.