radzio_f Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Witam Wszystkich. Przedstawiam mojego DUKWa .Z racji że jest to mój pierwszy model pojazdu wojskowego proszę o rzetelną ocenę. Model jest malowany model masterami za pomocą niestety pędzla. Od siebie dodałem łańcuch do kotwicy i niewielką siatkę maskującą wykonaną z kawałka gazy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Witam! Modelik całkiem fajny. Trochę za dużo jak dla mnie tych srebnych obić. Poza tym jest OK, podoba mi się. Zrobiłem taki sam jakiś czas temu. Poszukaj na forum, to go znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Wszystko b. ładnie, tylko te obicia psują efekt. Następnym razem spróbuj obijać gąbką no i mniej tego oraz przemyśl gdzie mógł się obić, a gdzie raczej mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Całkiem przyjemną kaczkę nam tu zaprezentowałeś kolego Radziu.Jak na pierwszy "pancerzyk" to jest nieźle. Niestety nie obejdzie się bez kilku uwag z mojej strony: 1. Po pierwsze primo powierzchnia. Warsztat pędzelkowy masz na naprawdę wysokim poziomie, ale niestety efekt końcowy na niektórych elementach (np. opony) trąci połyskiem. Wiem, że przy pędzlu praktycznie niemożliwe jest uzyskanie dobrego matu,ale tutaj maszyna wygląda jakby wyjechała z wody. No chyba, że taki miał być efekt... 2. Wspomniane powyżej srebrne otarcia i niektóre ślady eksploatacji wyglądają nieco zbyt plamowato. Wystarczy spojrzeć na okolice maski i kanister z tyłu. 3. Nie do końca roztarty wash na niektórych elementach. Wygląda jakbyś chciał za jednym zamachem mieć zrobiony wash i ślady eksploatacji. Kolejny raz przypomninam, że wash to nie jest jedna z metod weatheringu, a sposób na uwypuklenie detali (nadanie im trójwymiarowości). 4. Jeśli planujesz związać się z pancerką, proponuję zakup przynajmniej kilku pigmentów Vallejo, CMK lub MIG Productions. Jednocześnie kolejny raz pochwalę Twoje pędzelkowanie, którego wielu sklejaczy może Ci pozazdrościć Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 20 Maja 2010 Autor Share Napisano 20 Maja 2010 Dzięki panowie za te komentarze szczególnie te krytyczne. Wiem teraz mniej więcej co muszę poprawić. Zgodzę się że przesadziłem z obiciami. Trochę ich za dużo, ale myślę że z modelu na model będzie coraz lepiej. Jak narazie planuję zostać przy pancerce. W planach mam HMMWV i może pokuszę się o jakąś relację z jego budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 A ja jeszcze proponuję do tego metodę "suchego pędzla". Wtedy nie będzie taki bardzo posrebrzony. A jeśli chcesz robić takie obicia to zwykły ołówek wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 21 Maja 2010 Autor Share Napisano 21 Maja 2010 Ołówek ? Nie słyszałem jeszcze o metodzie robienia robienia odbić ołówkiem. Aż poszukam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Ołówek świetnie nadaje się do podkreślania metaliczności na kantach i wypukłościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 22 Maja 2010 Autor Share Napisano 22 Maja 2010 Dzięki za info . Przy następnej pancerce pomyślimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Witam, bardzo ładny model, jak i wykonanie. Co do uwag to zgadzam się z przed mówcami. Co do ołówka to też się zgadzam, bardzo dobra metoda, sam stosuję. Polecam też jeśli nie masz wprawy, zwykłe kredki pastelowe, dobrze naostrz, i "rysuj" po modelu uprzednio namocz w czymś, benzynie, spirytusie... daje to fajne efekty,do obić, czy brudzenia. a możliwości jest cała masa. Oczywiście jest to dobra metoda, na "drobiazgi" nie stosowałem tego jeszcze w skali całego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Kolego dlaczego piszesz "model malowany niestety za pomocą pędzla"? Niektórzy modelarze nie potrafią tak malować aero. O wszystkich błędach powiedzieli już poprzednicy, więc się nie powtarzam. Ogólnie nie jest źle. Poćwiczysz, a będzie na pewno lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi