Skocz do zawartości

Einheits Diesel Mac 1/72

chemik

Rekomendowane odpowiedzi

Niezrażony początkowymi niepowodzeniami z ukraińskim Mułem i w oczekiwaniu na przesyłkę z drugim, postanowiłem uprzyjemnić sobie czas nowym modelem. Wybór mój padł na zestaw znanej i lubianej firmy Mac Distribuszon. MAC_Distribution_72037.jpg

W porównaniu do Rodenowskiego Opla powiem szczerze, że nie widać tego, że idziemy na zachód, ale nie jest źle.

Jako, że będzie to mój pierwszy, po raz drugi model postanowiłem, że wykorzystam także blachy (Parta), z którymi wcześniej do czynienia nie miałem.

p72047.jpg.thumb_200x160.jpg

Jak na dzień dzisiejszy praca wykonana przedstawia się tak:

2010_05040005.jpg

Ten kawałek pod drzwiami już wiem że ma być do usunięcia. Ogólnie skleja się nie najgorzej, ale musiałem poprawić linie podziału na masce i zaszpachlować całe wklęsłe drzwi od strony kierowcy.

A czemu nie użyłeś blach na maskę???

Jak to dlaczego? Bo jestem idiotą. Maska parta ma otwory na żaluzje, ale jest płaska. Nie chciałem takiej wklejać bo nie dość, że nie robię silnika to wydawało mi się że oryginał jest lepszy. Dopiero teraz przy dość zaawansowanym już poziomie prac zorientowałem się, że po wew. stronie żaluzje są nieco cieńsze, i gdyby je lekko nadgiąć czymś ostrzejszym ... W takich chwilach wychodzi moje dyletanctwo (i nie czytanie instrukcji). Cóż , przy następnym dieselu na pewno się poprawię.

Wykonałem trochę drobnicy:

02.jpg

Całość:

01.jpg

Ale widzę, że do pomysłu kupienia drugiego muła udało mi się Ciebie przekonać

Widzę, że dzielnie walczysz z blaszkami. Jedna uwaga do kanistra: niemieckie miały potrójny uchwyt, więc dobrze byłoby dorobić jeszcze dwa druciki do niego.

W sumie już trochę przy tym oplu podłubałem i szkoda mi go wyrzucać bo kilku gąsek brakuje.

niemieckie miały potrójny uchwyt

Trafne spostrzeżenie. Niestety będzie babol. kanister zaklejony CA na amen. Będę pamiętał na przyszłość.

Obecny stan prac. Jedno pytanie: wykonywać plandekę na pace czy zostawić bez?

2010_05190009.jpg

Czyli zostanie bez plandeki.

Modelik dostał Surfacera 1200 i później bazę z VMA 056 Black Grey. Obecnie troszkę go suchopędzluję (w niektórych miejscach niestety bez umiaru) i będę sprawdzał po co ludzkość wynalazła oleje. Może jeszcze wcześniej pociągnę sido.

2010_05260036.jpg

Obecnie troszkę go suchopędzluję (w niektórych miejscach niestety bez umiaru) i będę sprawdzał po co ludzkość wynalazła oleje.

Podobnie jak Radek namawiałbym do odważniejszego podejścia do etapu rozjaśnienia modelu.

Na chwilę obecną wygląda na to, że po wszystkich płukankach, washach i innych bajerach po rozjaśnieniach śladu nie będzie, a sam model będzie bardzo ciemny.

• 2 weeks later...

Z powodu permanentnego braku czasu w temacie dzieje się mało (ale jednak coś).

Wywaliłem to coś plandeko-podobne i zrobiłem po swojemu. Czy było warto pozostawiam w ocenie jury.

DSCF2087.jpg

Moim zdaniem przydałoby się go rozjaśnić na płaskich powierzchniach: maska, drzwi, burty paki...
Podobnie jak Radek namawiałbym do odważniejszego podejścia do etapu rozjaśnienia modelu.

Ot mądrych i warto posłuchać. Jeszcze trochę rozjaśniłem a później położyłem sido. Gdybym zostawił tak jak na zdjęciu wcześniej, po rozjaśnieniach pewnie nic by nie zostało.

Dokumentacja fotograficzna na dzień dzisiejszy. Coś tam zaczynam działać z olejami.

Z przodu

DSCF2090.jpg

Z boku

DSCF2091.jpg

i z podskoku

DSCF2096.jpg

Błyszczy się po tym sido jak... wiadomo co. Mam nadzieje że po zabawach z olejami i pastelami trochę zmatowieje.

No jak dla mnie nadal za ciemny, ale to już kwestia osobistych preferencji, a na pewno zdjęcia też robią swoje. Podobają mi się trzonki narzędzi i ta samoróbka na plandekę również.

Muszę powiedzieć, że ta ciężarówka wygląda całkiem ładnie. Chyba MAC tym razem nie dał ciała. Jak ze składalnością zestawu? Były jakieś większe problemy?

Jak planujesz zagospodarować wnętrze paki? Towarowo, czy osobowo?

Bardzo ładny, choć może rzeczywiście za ciemny. Może ja bym się kiedy na niego "szarpnął", bo powoli nudzi mnie lepienie czołgów. Myślę jednakże, że ze względu na moje liche oczy zostałbym daleko w tyle, jeśli chodzi o dodatki. Bardzo ładnie...

pozdrawiam

Grzesiek

W sumie nic szczególnego się nie dzieje, ale wygospodarowałem godzinkę wolnego czasu (w moim przypadku istny show) i popróbowałem olejów, to wrzucam moje wypociny.

Najpierw wash a później lekka płukanka, biedronka, stonka czy jak ją tam zwał. Nie chciałem przesadzać bo to dopiero początek wojny.

Zdjęcia poprzednie faktycznie mogą być za ciemne, bo w rzeczywistości model jest nieco jaśniejszy. Wyrzuciłem biały arkusz i pstryknąłem na błękicie. Ocenę pozostawiam Wam.

Ze składalnością większych problemów nie było (poza tymi drzwiami od strony kierowcy). Instrukcja do bani, ale ogólnie zestaw mogę polecić.

W sumie paka jest pod osobówkę, bo z ładnymi ławeczkami, ale po głowie chodzi mi wykonać i wrzucić na nią kilka gratów (na ile mi umiejętności pozwolą).

Plandeki na pakę robić nie będę. Za bardzo zmęczyłem się przy malowaniu wnętrza Stelaże to blacha od Parta, nie druciki.

Do rzeczy:

2010_06110002.jpg

2010_061100011.jpg

Pozdrawiam

• 1 month later...
  • 7 months later...

No, pół roku minęło i w końcu znalazła się chwila czasu, żeby coś podłubać. Wrzucam więc moje ostanie wypociny i będę kończył projekt bo mnie denerwować zaczyna. Problem pałąków i plandek bardzo skutecznie rozwiązał mój syn (2 lata). Poza tym jego ofiarami padły: koło (odnaleziono), znaczniki skrajni (dorobiono), lusterka boczne (odnaleziono), wycieraczki (MIA).

Na chwilę obecną sprawa wygląda tak (podstawka pochodzi z Opla (warsztat TU), który dostanie później nową):

DSCF2571.jpg

Wiadomo, Niemiec bez Mausera jest jak uczeń bez pały dlatego zrobiono go od podstaw we własnym zakresie:

DSCF2555.jpg

Sam karabin to pikuś, ale poszło na niego chyba z 20 muszek i osłon cyngla

Chemik, podstawowym wyposażeniem modelarza jest gablota z zamkiem na kluczyk, gdzie odkłada się nie tylko te skończone modele, ale również te "in progress". Ja dzieci nie mam ale miewam gości... Współczynnik macania chyba podobny...

Modelik pięknie się prezentuje. Za mausera masz wielki plus. Przyznam się, że mnie do głowy by nie przyszło rzeźbić go od podstaw. Sama podstawka bardzo mi się podoba. Szczególnie płotek. Czekam na kolejne projekty!

Mauser jak prawdziwy!

A pestki do niego to gdzie?

Chemik gablotka dobra sprawa bo modele się mniej kurzą. Młodego musisz uświadomić głębiej.

Dasz radę, mnie się udało, to i Ty też dasz radę. Tylko musisz być bardziej stanowczy

Gablotę sobie faktycznie chyba sprawię, na ochronę przed kurzem. Jeżeli chodzi zaś o zabezpieczenia, to praktycznie całą zamykaną piwnicę mam dla siebie (tylko wtedy, tak jakoś, zapomniałem zamknąć).

Projekt zakończony, zapraszam do GALERII