Skocz do zawartości

[I&A] HSW UMI-9.50 od podstaw;1:35+1:16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

UMI-9.50, czyli Uniwersalna Maszyna Inżynieryjna -9.50.Wygląda tak:

800pxhsw950pict0141.jpg

bildeaw.jpg

u10b.jpg

u17f.jpg

Chciałbym wykonać model tej maszyny w skali 1:16 ,ale zebrana dokumentacja na to nie pozwala . Brakuje mi zdjęć na tylne stanowisko operatora i spodu maszyny.Dla tego skala 1:35 .Na podstawie tego rysunku , kreślę plany ;

66732540.jpg

Liczę że zainteresuję kolegów z forum ,tego typu maszynami w barwach wojskowych. Mam też nadzieje ,że któryś z kolegów wybierze się na tegoroczne targi broni w Kielcach i wykona porządny WALKARUND tej maszyny. Na dobre tematem zajmę się po rozrysowaniu planów.

Tym samym debiut w warsztacie mam za sobą.Czy wybór budowy modelu od podstaw ,jako debiutującego był dobry -czas pokaże .

• 4 weeks later...
Napisano

Witam chcę zapewnić,że projekt nie umarł . Kończę dopiero 1 z 4 rysunków. Problemy wynikają z przekłamania rysunku reklamowego HSW-jest wiele nieścisłości oraz brak zdjęć by je zweryfikować . Trochę liczyłem na kolegów z forum jeśli chodzi o zdjęcia,ale widać temat mało popularny.Dopiero niedawno w necie znalazłem to foto ze spodem wersji cywilnej UMI-9.50;

u45d.jpg

Rysunki z powodu dodatkowej pracy skończę i zamieszczę pod koniec lipca.

Napisano
Trochę liczyłem na kolegów z forum jeśli chodzi o zdjęcia,ale widać temat mało popularny.

Wątek bardzo interesujący ale uwierz mi, mało jest dokumentacji zdjęciowej ładowarek w internecie. Sam wiesz - czołgi, armaty, ciężarówki itp jest tego dużo. Szperałem ale nie znalazłem żadnych rewelacji.

Napisano

To prawda Paweł, od kiedy mam dostęp do internetu poszykuję zdjęć UMI.Trochę znalazłem w ofertach "kupno -sprzedaż ",ale to wersja cywilna. Przejrzałem również wszystkie fotorelacje z wszystkich PKW-UMI w nich niewiele( w śród żołnierzy temat też chyba mało popularny ). Co do zdjęć chodziło mi raczej o foty z MSPO z ubiegłych lat

• 2 weeks later...
Napisano

Popytam gdzie trzeba, może coś załatwię.

EDIT: Jak dobrze pójdzie to na dniach będziesz miał co trzeba.

Napisano
Popytam gdzie trzeba, może coś załatwię.

EDIT: Jak dobrze pójdzie to na dniach będziesz miał co trzeba.

To będą długie dni oczekiwania

Napisano

Sprawdź PW.

Ja jeszcze słowo o tym rysunku, nota bene autorstwa mojego ojca. Jest on niedokładny ponieważ w założeniu miał być tylko schematem do przedstawienia wymiarów ładowarki i zasięgu kopania i był rysowany na oko. Dlatego raczej musisz go zweryfikować ze zdjęciami. Może w dokumentacji znajdziesz coś ciekawszego, ale głowy nie dam bo nie miałem czasu.

BTW wpisz w googlach HSW 9,50 (bez UMI), to cywilna wersja, główna różnica to inne koła przednie, a cały szereg pomniejszych znajdziesz w plikach, które Ci podesłałem.

Napisano
Sprawdź PW.

Ja jeszcze słowo o tym rysunku, nota bene autorstwa mojego ojca. Jest on niedokładny ponieważ w założeniu miał być tylko schematem do przedstawienia wymiarów ładowarki i zasięgu kopania i był rysowany na oko. Dlatego raczej musisz go zweryfikować ze zdjęciami. Może w dokumentacji znajdziesz coś ciekawszego, ale głowy nie dam bo nie miałem czasu.

BTW wpisz w googlach HSW 9,50 (bez UMI), to cywilna wersja, główna różnica to inne koła przednie, a cały szereg pomniejszych znajdziesz w plikach, które Ci podesłałem.

Co do zdjęć to wersji cywilnej to znalazłem je już na początku poszukiwań ,wersję wojskową w "akcji" można zobaczyć wpisując w wyszukiwarkę PKW Pakistan i PKW Czad-jest tego niewiele.

Jeśli chodzi o różnice to jest ich więcej.Oto co udało mi się ustalić na podstawie zdjęć:

1 wersja wojskowa ma opony o mniejszej średnicy-dzięki czemu jest niższa od wersji cywilnej,

2 nie zamontowano wyprofilowanej nakładki na dach ,tak jak w wersji cywilnej,

3 wersja wojskowa ma mocniejszy silnik- nie udało mi się ustalić nazwy,

4 wersja wojskowa standardowo jest wyposażona w łyżkę koparki-800 mm ,a cywilna 700mm

5 wersja wojskowa standardowo wyposażona jest w szybkozłącze hydrauliczne - cywilna jako opcja

6 wersja wojskowa standardowo wyposażona jest w łyżkę wieloczynnościową , cywilna jako opcja.Dodatkowo wersja wojskowa łyżki ma 5 zębów spulchniających oraz "widły" sztaplarki

7 wersja wojskowa posiada standardowe ramie koparki -cywilne wersje są wyposażone w ramie teleskopowe

8 ponad to wersja wojskowa posiada radiostacje typuRR3501-antena mocowana jest na prawej osłonie górnego przedniego światła

-uchwyt na broń,

-zasobnik na rzeczy osobiste,

-światło Notek,

-uchwyty do mocowania osłon siatkowych kabiny,

-uchwyty do mocowania siatki maskującej,

-osłony siatkowe na światłach,

-pomalowana jest farbami obniżającymi wykrycie w podczerwieni.

To tyle co udało mi się zebrać na temat UMI-9.50 z informacji dostępnych w necie.

Wielkie Dzięki za pomoc i materiały kolego ARMIA

• 4 weeks later...
Napisano

Witam ,zgodnie z obietnicą powinienem w tym poście zamieścić rysunki- niestety nie wyrobiłem się Przepraszam oczekujących na rozpoczęcie relacji z budowy modelu,ale podstawą są rysunki-których będzie więcej niż zakładałem.Jeszcze trochę cierpliwości

• 2 months later...
  • 4 months later...
Napisano

Witam . Coś udało mi się narysować . Ale na początek nieco o silniku maszyny . Silnik N45MNS:

silnik1f.th.jpgsilnik2p.th.jpg

silnik3g.jpg

Rysunki i zdjęcie pochodzą ze strony producenta.

A teraz moje wypociny .Trzy rysunki podstawowe oraz jeden przedstawiający rozmieszczenie pulpitów i drążków sterujących w kabinie Umi-9.50

umi1f.th.jpgumi2.th.jpgumi3.th.jpg

umi4.th.jpg

Zdjęcia ilustrujące wnętrze kabiny kierowcy-operatora :

63630664.jpg

a-widok ogólny -małe ,ale innego nie mam

58792833.jpg

b-widok na przedni pulpit ,po lewej stronie kierownicy elektroniczny sterownik skrzyni biegów,po prawej dźwignia zmiany świateł ;sygnału dźwiękowego ;wycieraczek i spryskiwaczy

61560911.jpg

c-widok pulpitu bocznego

58198875.jpg

d-widok adaptera umożliwiającego podłączenie radiostacji i mikrofonu

16566413.jpg

e-widok umiejscowienia pokrowca na broń .

Uwagi odnośnie rysunków:

1. Rysunki zostały wykonane w sposób tradycyjny ,więc sa drobne niedociągnięcia .

2.Na rysunku nr4 czerwona literą d oznaczyłem miejsce mocowania adaptera radiostacji

3. W następnej kolejności dodam rysunki elementów zespołu ładowarki z wymiarami,potem koparki ,zaś ciągnika na końcu .

To na razie tyle .

Napisano
Te rys. techn. to rapitograf? Szacun!

Ułatwiłem sobie pracę ,używając pisków kreślarskich .

Poza tym zapomniałem dodać ,że nie umieściłem na rysunkach przewodów hydraulicznych ,celem zachowania przejrzystości .

• 11 months later...
  • 1 month later...
Napisano
Świetne są te rysunki!

Powiedział bym raczej -przeciętne

Właśnie dotarły zamówione komplety kalek i masek ,które wykonał kolega Lucas HS

Fotki:

12293792.jpg

ka1uc.jpg

ka2y.jpg

ka3z.jpg

Brak ostrości napisów na zdjęciach to wina aparatu ,na "żywo" wszystkie napisy ,linie na kalkach są ostre .

Kalki dla skali 1:16 ,zrezygnowałem z budowy modelu w skali 1:35 -oczywiście rysunki w tej skali dokończę i udostępnię ;

natomiast model powstanie tylko w skali 1:16 .