Jump to content

Zimmerit na Tiger II

wprzybylak
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące Tygrysów z wierzą Porshe. Problem polega na tym, że na zdjęciach pojazdów z 503 batalionu z okresu wczesnego lata 1944 nie mogę się dopatrzeć tej powłoki, natomiast schematy malowania sugerują, że jednak były nim pokryte. Nie wiem, czy to kwestia słabego wzroku, czy jednak twórcy tych schematów sugerują się tym, że w tym okresie większość niemieckich pojazdów bojowych była "mazana" zimmeritem. Może ktoś potrafi podsunąć rozsądne wytłumaczenie.

Wszystkie Tygrysy Królewskie z wieżą Porsche miały zimmerit, bez wyjątku.

Zdaję sobie sprawę z obligatoryjności nakładania zimmeritu, ale wiadomo, że nie zawsze były przestrzegane ściśle wszystkie wymogi. Moje wątpliwości budzą zdjęcia zamieszczone np. w monografii Militariów nr 91 "Tiger vol. II" na stronach 16 i 28, gdzie widzę powierzchnię gładką na pojazdach. Stąd prośba o pomoc i zastrzeżenia co do mojego wzroku.

Witam

Moje wątpliwości budzą zdjęcia zamieszczone np. w monografii Militariów nr 91 "Tiger vol. II" na stronach 16 i 28, gdzie widzę powierzchnię gładką na pojazdach.

Jest na nich zimmerit.

str 16 - jest na nim zimmerit, tylko na tym zdjęciu prawie go nie widać.

Na zdjęciach lepszej jakości widać go.

str.28 - widać zimmerit na kadłubie.

Pozdrawiam

Jacek

z zimmeritem ciezka sprawa jest...Od wrzesnia 1944 byly prowadzone testy po pojawieniu sie plotek jakoby zimmerit byl latwopalny. Okazalo sie jednak ze jest to bzdura, lecz do nakladania owej pasty juz praktycznie nie powracano. Rozklad sil,brak czasu na zabawy kielnia, postep w sprzecie bojowym i ogolna sytuacja zakladow zbrojeniowych na terenie Niemiec ( ciagle bombardowania ) spowodowaly pospiech i starano sie by gotowy pojazd mozliwie najszybciej opuscil zaklad.

Byc moze w tym tkwi caly problem...