favi Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Witam. Postanowiłem zdawać relacje z budowy mojego modelu. Jest to Scania R620 & Semi Frigo "Ocean' Express". Malowanie nie będzie zgodne z pudełkiem. Mam zamiar pomalować zestaw w barwy : 1. Firmy "SKAT:. Jedyny mankament jest tego, że tak naprawdę SKAT nie posiada chłodni z tego co wiem. lub 2. Firmy "Wojtex" - mankamentem jest to, że te firma nie posiadaja ciągników marki Scania. lub 3. Firmy LINK. Tutaj i mają chłodnie i mają Scanie heh. Tylko nie posiadam dużego zasobu zdjęć malowań tej firmy. I tutaj mam duży dylemat. Czy robić zestaw tzw. Fikcyjny czy też może wy macie pomysły na jaki wzór wymalować ten zestaw? A tutaj zarzucam fotki zawartości pudełka ;) Fotki z budowy będą robione już cyfrówką, akurat się ładuje więc strzeliłem fotki telefonem. Pozdrawiam Jutro już dam zdjęcia z prac nad klejeniem ramy P.s. Napewno zapytacie jak chce uczynić malowanie. Malować mam zamiar sprayem a detale pędzelkiem. Jeżeli chodzi o loga firmowe i znaczniki to prawdopodobnie będzie to wszystko na folii lub jako naklejka. Czekam jednak jeszcze na informacje od firmy która robi kalkomanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Widze ze od poczatku sobie chesz utrudnic zycie, tak jakby nigdzie scani z chlodnia nie bylo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
favi Napisano 28 Maja 2010 Autor Share Napisano 28 Maja 2010 Link ;) tam jest Scania + Chłodnia ;) Póki zacznie się malowanie pod kolor to minie kilka dni, tak więc mam czas na zastanowienie się oraz rozpatrzę propozycje użytkowników for o tematyce modelarskiej. Kolega buduje mi Diorame. Będzie to prawdopodobnie kawałek drogi ekspresowej ew. Punkt przeładowczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Witaj. Skoro masz taki dylemat to może zrobisz skanie taką jak Tobie się podoba, nie musisz się koniecznie wzorować na konkretnych firmach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
favi Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 I decyzja podjęta ;) Kolory SKAT'u. W tygodniu dam także zdjęcia z projektu dioramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Sluszna decyzja! Zapowiada sie bardzo fajny model. Jezeli chodzi o kalkomanie to polecilbym www.decalprint.de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scania620 Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Cześć. Ja ostatnio złapałem taki zestaw , może fota Ci się przyda . Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
favi Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 Dzięki na pewno się przyda. Bo tyłu naczepa akurat nie miałem Choć nie wiem co dostanę z firmy SKAT, bo dopiero we wtorek ma byc płytka ze zdjęciami z placu. Taki mały prezencik od znajomej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
favi Napisano 30 Maja 2010 Autor Share Napisano 30 Maja 2010 Fotki z prac. Są tu elementy przed szlifowaniem, po szlifowaniu a także już gotowe sklejone elementy które czekają na szpachlowanie. Porcja kolejnych zdjęć już jutro ;) Dzisiaj kończyłem szpachlować, a także narzuciłem podkład na elementy podwozia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Witaj, popracuj nad jakimś tłem do zdjęć (było wiele razy ) Co do postępów, nie wiele jest do oceniania, ale poczekamy na kolejne etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
favi Napisano 31 Maja 2010 Autor Share Napisano 31 Maja 2010 Witaj, popracuj nad jakimś tłem do zdjęć (było wiele razy ) Co do postępów, nie wiele jest do oceniania, ale poczekamy na kolejne etapy Ok, nowe fotki już robiłem dzisiaj na białym brystolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Widać ze się chłopak stara. Ale fakt jednolite tło było by przyjemniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
favi Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2010 Kolejna paczka zdjęć. Troche gorszej jakości, bo cyfrówka odmówiła posłuszeństwa. Zdjęcia daje z lekkim opóźnieniem, bo chwilowo nie mam jak zgrywać ich na kompa. Co do fotek. To: - "kołdra" będzie przylepiona na dwustronną taśmę. teraz troche odstaje - skóra będzie po matowym preparacie do skórzanej tapicerki ( Tak, to jest prawdziwa skóra na fotelach, prosto z BRW ;) ) - wnętrze kabiny będzie skórzane. Następna partia będzie już lepszą cyfrówką ;) A w niej: 1. elementy po całkowitym szlifowaniu 2. podkład + czarny mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Ogromny + za szpachle, ale zbiorniki powietrza wygodniej by się szlifowało jak byś miał je w ręku nie w ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
favi Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2010 Ogromny + za szpachle, ale zbiorniki powietrza wygodniej by się szlifowało jak byś miał je w ręku nie w ramie. Zbiorniki są oszlifowane, a to tylko druga warstwa szpachli,( cieniutka, aby drobne ubytki zabić,) którą przetrę drobniutkim papierkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
favi Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2010 Porcja nowych fotek. Fotki robione w nocy przy kiepskim świetle, ale nie jest tak źle białe kropki na kabinie i naczepie to są odblaski światła. Dzisiaj na lepszym świetle postaram się zrobić lepsze zdjęcia. Koła nie są zamocowane, bo jeszcze muszę tarcze pomalować. Na zdjęciach można zobaczyć efekt po 1 malowaniu, a także po drugim. Wszystko co pomarańczowe dam dla lakiernika u siebie w pracy i spryska dobrym clear'em. Czekam na opinie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
favi Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2010 Kolejna porcja fotek na normalnym świetne bez lampy btw. coś widze że temat nie cieszy się żadnym zainteresowaniem. Szkoda.. myślałem, że mistrzowie coś poradzą. Jest to mój 1 model, i nie wiem jakie błedy popełniam. Dużo przeglądałem relacji z warsztatów i staram się robić wg. wskazówek tam zawartych. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 9 Czerwca 2010 Share Napisano 9 Czerwca 2010 Witam, Malowanie w ramkach to zły pomysł. Jak będziesz skalpelem odcinał część to może odpaść lakier i zostanie ślad widoczny gdzie wycinałeś z tym za bardzo już nic nie zrobisz bo jak jest nie malowane to można oszlifować. Coś przód kabiny nie za ciekawie wygląda na fotce chyba, że to efekt lampy. Wydaję się tak jakby farba była przesadzona. Uważaj na przednie nadkoła bo są po zamieniane numery w instrukcji kiedyś była o tym mowa w tym warsztacie: viewtopic.php?t=7342 przeglądnij sobie dobrze ten warsztat model sklejany przez JarekS Wnętrze będzie takie czarne czy dodasz jakiś materiał? Spojlery w tej Scanii powinny być oddzielone: To co zaznaczyłem we wnętrzu powinno być oszlifowane górna leżanka powinna znaleźć się wyżej: za to, że pierwszy model malujesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
favi Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2010 wnętrze oszlifowane. Będzie czarna skóra na siedzeniach, zielone leżanki, plus beżowa skóra na boczkach. Co do kabiny to efekt lampy jest. Jutro zrobię w pokoju bez słońca na świetle dziennym. Jeżeli chodzi o odcinanie elementów z rami to tam była tylko jedna warstwa kładziona, a potem oddzielałem i druga warstwę położyłem i nie widać odprysku. Jutro wrzucę fotki ze światła dziennego ;) To będzie wszystko dokładnie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TransTech Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 No scania ladna,a logo w twoim pierszym poscie z ta scania ze skata to moje jest, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
favi Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2010 heh takie tylko znalazłem. Teraz mam dość pokaźną galerie scanii skatu i doładnie moge odwzorować. Dziś fotek brak z przyczyn technicznych. Co do budowy.. Babole italerii vs. Ja - 1:0. W instrukcji pisze tak, a potem nagle dana częśc jest z drugiej strone i wynik taki, iż nie będzie drążka wspomagania bo się złamała końcówka. Próbowałem ratować ale gorzej zrobiłem ech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi