jonnym Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Witam.Mam pytanie.Od tamtego tygodnia walcze z C 130h hercules.Chciałbym zainstalowac w nim silniki elektryczne, prosty schemat to kable włacznik i bateria, wiadomo o co chodzi. A ja mam pytanie czy ktos z was robił model z wieloma silnikami z uzyciem elektroniki? Czy jest do kupienia płytka ktora mi odpali kazdy silnik z osobna i bedzie mozliwosc sterowania obrotami silnika? Cytuj
albert091283 Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Zapytaj jakiegoś elektronika nie sądzę żeby to było skomplikowane. A jakich silniczków chcesz użyć? Polecam silniczki wibracji z telefonu albo ze szczoteczki do zębów Cytuj
viaroos Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Prostego sposoby czyli kable przełączniki może parę elementów dyskretnych nie ma. Co nie znaczy że nie można. Ja bym Tobie polecił poczytanie o mikroprocesorach AVR i sterowaniu PWM oraz o języku BASIC, dzięki czemu możliwe będzie sterowanie obrotami silników. Ale żeby zmieścić elektronikę w modelu musiał byś sam zaprojektować lub zlecić wykonanie jej od nowa. Żaden gotowy zestaw nie zmieści się do modelu no chyba że masz naprawdę dużego Herculesa Cytuj
Sławko Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Najprostszym regulatorem obrotów może być regulator napięcia np taki jak poniżej: Musiałbyś zrobić takie cztery i odpowiednio połączyć z włącznikami. Wartości elementów zależą od napięć i prądów sterujących silniczkami. Dużo zależy od tego jaki efekt końcowy chcesz uzyskać. Jeśli chciałbyś by za pomocą jednego włącznika uruchamiać kolejno silniki i zwiększać obroty jak w prawdziwych maszynach to jednak układ musiałby być bardziej skomplikowany. Cytuj
Turecki Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 To ja mam inny pomysł...można uniknąć miniaturyzacji układu i pakowania wszystkiego w model....poprzez prosty zabieg... Cały układ może się znajdować w podstawce modelu...a model może być podłączony do podstawki za pośrednictwem ...kół..a dokładnie goleni...poprostu model jest przytwierdzony do podstawki... Co wy na to?? Cytuj
albert091283 Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Tamiya zastosowała takie rozwiązanie bodaj, że w Zero w 1/32 Poza tym to jest świetny sposób. Jest jeszcze jedna kwestia, w jakiej skali jest ten model, jeżeli w 1/48 to ma mnóstwo miejsca w kadłubie. A do silników puszczasz jedynie przewody można również zastosować drucik z jakiegoś transformatora (kleisz do płaszczyzny super glutem a na wierzch dla pewności nakładasz klej na gorąco ten z pistoletów albo żywicę) Cytuj
jonnym Napisano 1 Czerwca 2010 Autor Napisano 1 Czerwca 2010 Witam.Model jest w skali 1:72 ale na miejsce w nim nie narzekam.Dzieki za pare podpowiedzi co wymysle- podstawka to nie głupi pomysł, nie obciazy tak modelu który juz jest ciezki a narazie nic takiego w mim nie ma. Cytuj
Turecki Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 albert091283 tu mnie wywołałeś do tablicy...udało mi się nakręcić właśnie wspomnianego Mitshubishi Zero na wystawie modelarskiej Telford rok temu efekt bomba Cytuj
viaroos Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 efekt super ciekawe na jakie zasadzie byl zrobiony Cytuj
skwercio Napisano 3 Czerwca 2010 Napisano 3 Czerwca 2010 jak dyskretnie i bez większego dłubania podłączyć układy w podstawce do modelu? Cytuj
zbiegu Napisano 3 Czerwca 2010 Napisano 3 Czerwca 2010 jonnym Wal na Nullo do elektrycznego i pogadaj z właścicielem, od baby trzymaj się z daleka, on zna paru sprytnych elektroników to ci to po kosztach polutują. Cytuj
Robert19x6 Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 a nie wystarczy bateria silniczki i potencjometry? Cytuj
Sławko Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 a nie wystarczy bateria silniczki i potencjometry? Może nie wystarczyć. A dokładniej to sporo zależy od samych silniczków - jaki pobierają prąd. Zwykłe potencjometry nie wytrzymują zbyt dużych prądów i łatwo je przepalić. Oczywiście są też dostępne potencjometry wytrzymujące większe wartości prądów. Tylko, że są trudniej dostępne w sklepach. Jeśli jednak dobierze się odpowiednie potencjometry do silniczków to i tak też można. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi