jonnym Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Witam.Mam pytanie.Od tamtego tygodnia walcze z C 130h hercules.Chciałbym zainstalowac w nim silniki elektryczne, prosty schemat to kable włacznik i bateria, wiadomo o co chodzi. A ja mam pytanie czy ktos z was robił model z wieloma silnikami z uzyciem elektroniki? Czy jest do kupienia płytka ktora mi odpali kazdy silnik z osobna i bedzie mozliwosc sterowania obrotami silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Zapytaj jakiegoś elektronika nie sądzę żeby to było skomplikowane. A jakich silniczków chcesz użyć? Polecam silniczki wibracji z telefonu albo ze szczoteczki do zębów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viaroos Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Prostego sposoby czyli kable przełączniki może parę elementów dyskretnych nie ma. Co nie znaczy że nie można. Ja bym Tobie polecił poczytanie o mikroprocesorach AVR i sterowaniu PWM oraz o języku BASIC, dzięki czemu możliwe będzie sterowanie obrotami silników. Ale żeby zmieścić elektronikę w modelu musiał byś sam zaprojektować lub zlecić wykonanie jej od nowa. Żaden gotowy zestaw nie zmieści się do modelu no chyba że masz naprawdę dużego Herculesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Najprostszym regulatorem obrotów może być regulator napięcia np taki jak poniżej: Musiałbyś zrobić takie cztery i odpowiednio połączyć z włącznikami. Wartości elementów zależą od napięć i prądów sterujących silniczkami. Dużo zależy od tego jaki efekt końcowy chcesz uzyskać. Jeśli chciałbyś by za pomocą jednego włącznika uruchamiać kolejno silniki i zwiększać obroty jak w prawdziwych maszynach to jednak układ musiałby być bardziej skomplikowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 To ja mam inny pomysł...można uniknąć miniaturyzacji układu i pakowania wszystkiego w model....poprzez prosty zabieg... Cały układ może się znajdować w podstawce modelu...a model może być podłączony do podstawki za pośrednictwem ...kół..a dokładnie goleni...poprostu model jest przytwierdzony do podstawki... Co wy na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Tamiya zastosowała takie rozwiązanie bodaj, że w Zero w 1/32 Poza tym to jest świetny sposób. Jest jeszcze jedna kwestia, w jakiej skali jest ten model, jeżeli w 1/48 to ma mnóstwo miejsca w kadłubie. A do silników puszczasz jedynie przewody można również zastosować drucik z jakiegoś transformatora (kleisz do płaszczyzny super glutem a na wierzch dla pewności nakładasz klej na gorąco ten z pistoletów albo żywicę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 1 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2010 Witam.Model jest w skali 1:72 ale na miejsce w nim nie narzekam.Dzieki za pare podpowiedzi co wymysle- podstawka to nie głupi pomysł, nie obciazy tak modelu który juz jest ciezki a narazie nic takiego w mim nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 albert091283 tu mnie wywołałeś do tablicy...udało mi się nakręcić właśnie wspomnianego Mitshubishi Zero na wystawie modelarskiej Telford rok temu efekt bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viaroos Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 efekt super ciekawe na jakie zasadzie byl zrobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 jak dyskretnie i bez większego dłubania podłączyć układy w podstawce do modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 jonnym Wal na Nullo do elektrycznego i pogadaj z właścicielem, od baby trzymaj się z daleka, on zna paru sprytnych elektroników to ci to po kosztach polutują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert19x6 Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 a nie wystarczy bateria silniczki i potencjometry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 a nie wystarczy bateria silniczki i potencjometry? Może nie wystarczyć. A dokładniej to sporo zależy od samych silniczków - jaki pobierają prąd. Zwykłe potencjometry nie wytrzymują zbyt dużych prądów i łatwo je przepalić. Oczywiście są też dostępne potencjometry wytrzymujące większe wartości prądów. Tylko, że są trudniej dostępne w sklepach. Jeśli jednak dobierze się odpowiednie potencjometry do silniczków to i tak też można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi