ludlego.mil Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Chciałem zrobić drogę polną do dioramy tylko nie mam pojęcia jak bo piach to by się rozsypywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Czerwca 2010 Super Moderator Share Napisano 1 Czerwca 2010 bo piach to by się rozsypywał Trzeba go przykleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 na wikol go na wikol Albo na matowy lakier do włosów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Piasek to raczej nie jest za dobry pomysł- zbyt grube ziarno lepiej użyj wysuszonej gliny, jest dużo drobniejsza i łatwo się barwi. No chyba że piasek to w przenośni mówiłeś i o coś innego Ci chodzi , a najlepiej Wikolem przykleić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 zbyt grube ziarno Zależy jaki ten piasek, mam próbkę z Tunezji, tam piach jest bardzo drobny, no ale można wątpić że autorowi chodziło piach z pustyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Piasek jest bardzo dobry na Dioramę ale nie taki z piaskownicy. Idź do sklepu zoo, i kup piasek dla szynszyli, jest to piasek drobniejszy od piasku morskiego.. idealnie pasuje do dioram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 2 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2010 A glina nie lepsza? Ale pójdę do tego zoo:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2010 quote]Zależy jaki ten piasek, mam próbkę z Tunezji, tam piach jest bardzo drobny, no ale można wątpić że autorowi chodziło piach z pustyni Chodziło mi o jakąś dorge polną z europy najlepiej z Czechosłowacji bo robie diorame z BTR-152 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Możesz ten piasek, co kupisz zmieszać z czymś, np. ja jak robię błoto, to mieszam wikol, ten piasek dla szynszyli z odpowiednim kolorem bejcy do drewna, lub pigmentu...efekt bardzo zadowalający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2010 no Ok ale dzisiaj go nie kupie bo Święto jest ale dzięki. PS.Wie może ktoś jak przykleić trawę do tablicy korkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Na podstawce wzmodeluj drogę cieniutką warstwą najlepiej masy papierowej. Dostępna w każdym sklepie papierniczym lub markecie. Po wyschnięciu, możesz poprawić to i owo, bo może się troszeczkę zbiec w trakcie schnięcia. Masa ma to do siebie że bardzo łatwo jest ją obrabiać po zaschnięciu i nie pęka. W sumie gips też jest ok. Zrób na drodze (jak będzie jeszcze mokra masa) odciski kół pjazdu, tak by po postawieniu nie było złudzenia lewitacji. Następnie bądż piasek dla szynszyli, bądż zwykły ale drobny przyklej na wikol (lekko rozwodniony) do formy dogi. Jak podeschnie. Pamiętaj że droga nie składa się z jednorakich form i kształtów. Warto dodać większe i mniejsze kamyczki już na etapie utrwalania "posypki". Także kilka więszkych jak i drobnieszych patyczków, gałązek i innych "śmieci". Następnie nadajesz barwę podstawową, może to być jakiś odcień piaskowy, to nie ma większego znaczenia. Potem kolor taki jaki chcesz uzyskasz używając washy najlepiej z akryli. Można używać odcieni brązu, piaskowych, sepii, itp. Ważne by washe te mieszały się na stykach a nie przechodziły ostro z jednej barwy w drugą. Po wyschnięciu washy możesz miejscami (np na wystających koleinach) przetrzeć grunt suchym pędzlem z użyciem koloru jaki dałeś na początku (jako bazowy), ale lekko jedynie po czubkach gruntu. Na zakończenie uzbrajasz grunt w trawę i inną roślinność. JA używam kępek Fredericus Rex. Przyklejam je albo za pomocą kleju CA albo kleju uniwersalnego Pronikol. Jest w żelu i błyskawicznie wiąże. Poza tym jest transparentny. Jak już ułożysz roślinność tak jak trzeba, wykończ drogę pigmentami odpowiednio dobierając ich kolory. Tu polecam Vallejo, łatwo je utrwalić za pomocąnp benzyny ekstrakcyjnej lub nawet zwykłej kranówki. Nie zmieniają koloru po wyschnięciu. Jako ostatnie szlify, podmaluj lekko położone wcześniej gałązki i patyczki, możesz także położyć delikatnie czarny wash pod nimi tak by uzyskać cień. Jednak cienie kładź zawsze od jednej strony. No... chyba tak na szybko to tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 PS.Wie może ktoś jak przykleić trawę do tablicy korkowej? Chyba też Wikol powinien dać sobie radę. Zawsze można spróbować i zobaczyć czy wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Przy makietach i dioramach dobry jest Wikol, Wikol i jeszcze Wikol. Można go rozcieńczyć żeby go nie było widać bądź pod piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Dexter mi też się na pewno przyda Twoja długa, ale cenna rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2010 Ok to zrobię z tą masą myślałem ,że na początku sam piasek od szynszyli:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2010 Chyba też Wikol powinien dać sobie radę. Zawsze można spróbować i zobaczyć czy wyjdzie. A taśma dwustronna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Żadnych taśm ! Broń Cię Boże (lub co tam wolisz) Klej - wikol, CA lub inny dowolny uniwersalny. Najlepiej w żelu. Jeśli oczywiście używasz kępek trawy lub maty. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2010 dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 3 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2010 ja używam takiej maty z trawą ale wikola to troche bede szukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 4 Czerwca 2010 Share Napisano 4 Czerwca 2010 Taśma dwustronna jaka by nie była nie gwarantuje stałego i trwałego przymocowania maty do podstawy. Wysarczy wzrost temperatury (np latem) a klej lekko puszcza. Ale żaden problem byś sam przetestował. Wikol jest tak popularnym klejem że jest chyba w każdym sklepie budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 4 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2010 dzisiaj pojechałem do sklepu modelarskiego i z kolejkami też .Nie wiedziałem ,ze takie coś mam w mieście kupiłem Ten Wikol i materiał na drogę polną Ale taśma ja takie garby się robią jakby korzenie drzew były. Foty prześle jak będę miał aparat bo chwilowo nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi