Jump to content

ROWER

misiek82
 Share

Recommended Posts

Witam

Dodałeś go w totalnie złym miejscu, ale administracja powinna go przenieść.Rowery znajdziesz w zestawie Tamiya nr kat. 35240 - German Soldiers with Bicycles. Skala 1/35.

Nie wiedziałem gdzie dodać temat, ale szukam zestawu jakichś figurek w skali 1/35 z rowerem

Jest jeszcze zestaw Dragona z wietnamczykami, tam masz jeden rower, ale bardziej orientalny, wiesz bambus i te sprawy

Nie wiem czy go gdzieś dostaniesz bo jest raczej ciężko dostępny, ja widziałem go kiedyś w sklepie, ale jakością przewyższa te z tamiyi.

Dzięki, widziałem wietnamczyków, odpada nie wiem do czego bym użył figurek. Zestaw dwóch cyklistów niemieckich trafia w samo sewdno, choć jedną figurkę będę musiał przerobić. Pytałem się o ten rower, bo pracuję nad dioramką z wozem chłopskim i wnuczką z mb, jak wracają z pola mam zboże zrobione z pędzla na wozie, myślę jak zrobić kosę, no i chciałem rzucić na wóz rower. Nawet psa mam z niemieckiego zestawu który będzie szedł obok furmanki

myślę jak zrobić kosę

Zapałka zestrugana delikatnie do satysfakcjonującej grubości plus ostrze zrobione np. z puszki po napoju i masz gotową kosę. Voila

Dzięki, widziałem wietnamczyków, odpada nie wiem do czego bym użył figurek. Zestaw dwóch cyklistów niemieckich trafia w samo sewdno, choć jedną figurkę będę musiał przerobić. Pytałem się o ten rower, bo pracuję nad dioramką z wozem chłopskim i wnuczką z mb, jak wracają z pola mam zboże zrobione z pędzla na wozie, myślę jak zrobić kosę, no i chciałem rzucić na wóz rower. Nawet psa mam z niemieckiego zestawu który będzie szedł obok furmanki

No to życzę powodzenia z wozem z MB. jest cholernie płaski. Producent nie postarał się o odwzorowanie nawet minimalnej faktury drzewa. Po pomalowaniu i nałożeniu cieni, nic nie wychodzi. Ja miałem przyjemność pracy z tym wozem. Na całej jego powierzchni robiłem deskowanie. Troszkę to zajmuje ale efekt - bez porównania.

A w sprawie kosy, w czym problem? od czego są resztki wyprasek?

Podgrzać, wymodelować, opiłować, pomalować, a ostrze tak jak pisze Kornik. I gotowe.

No to życzę powodzenia z wozem z MB. jest cholernie płaski. Producent nie postarał się o odwzorowanie nawet minimalnej faktury drzewa. Po pomalowaniu i nałożeniu cieni, nic nie wychodzi. Ja miałem przyjemność pracy z tym wozem. Na całej jego powierzchni robiłem deskowanie. Troszkę to zajmuje ale efekt - bez porównania.

Tak prostą konstrukcję można by zbudować od podstaw, wyszło by na pewno lepiej niż gotowy zestaw. A co do tematu twojej dioramy, to MB ma w zapowiedziach zestaw chłopów z krowami, możesz go sobie zobaczyć na ich stronce może coś Ci wpadnie w oko.

Budowanie wozu od podstaw to roszkę zbyteczna praca. Wystarczy poświęcić jeden dzień i za pomocą końcówki pilniczka czy ostrza skalpela wydrapać na każdej deseczce wozu zarys faktury drzewa. Potem przy cieniowaniu wychodzi o niebo lepiej.

Dla bardziej leniwych, można przeciągnąć grubym papierem ściernym model element po elemencie, powstaną ryski i coś zbiżonego do wyglądu deski. Ale zabawa taka sama, chociaż efekt gorszy.

Zapałka zestrugana delikatnie do satysfakcjonującej grubości plus ostrze zrobione np. z puszki po napoju i masz gotową kosę.

No nie wiem czy z tą kosa to taka prosta sprawa, sam trzonek ma przy połączeniu z ostrzem kwadratowy przekrój który w dalszej części przechodzi w okrągły, lepiej będzie użyć czegoś kwadratowego i spiłować na dremelu do okrągłego. Do tego dochodzi jeszcze dodatkowa rączka do trzymania i chyba był jeszcze taki półokrągły pałąk z drutu na ostrzu.

No nie wiem czy z tą kosa to taka prosta sprawa, sam trzonek ma przy połączeniu z ostrzem kwadratowy przekrój który w dalszej części przechodzi w okrągły, lepiej będzie użyć czegoś kwadratowego i spiłować na dremelu do okrągłego. Do tego dochodzi jeszcze dodatkowa rączka do trzymania i chyba był jeszcze taki półokrągły pałąk z drutu na ostrzu.

To wszystko jest do zrobienia. Wiadomo, że będzie wymagało trochę czasu, ale jest wykonalne. Kolega z naszej modelarnii swego czasu strugał nawet mebelki z drewna do dioramek, także kosę też się jakoś zrobi