Skocz do zawartości

Rzecz użytkowa

Zych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym wykonać pewną rzecz użytkową, jednak nie wiem, jak tego dokonać? Nie znam się na stolarstwie, obróbce metalu, nie mam zresztą narzędzi do takich prac. Postanowiłem więc zasięgnąć rady na forum modelarskim. W skrócie powiem, że chodzi mi o wykonanie kilku prostych elementów, jakby pasujących do siebie klocków z ruchomymi połączeniami, coś w stylu dużych klocków Lego.

coś w stylu dużych klocków Lego.

Może wystarczy kupić klocki Duplo? One są takie duże.

A tak na serio, tu nie ma konkretnego pytania i nie ma konkretnej odpowiedzi.

Nie zbyt rozumiem potrzeby założenia tego tematu i pierwszego posta... Jezu, ludzie nieraz piszą takie dziwne rzeczy, że aż jestem przerażony...

Tak jak wykonuje się zawiasy. Wyobraźnia to podstawa. Jeden element, drugi element, tulejka i trzpień pomiędzy nimi. Dalej jednak nie wiadomo co i jak więc raczej nie uzyskasz konkretnej odpowiedzi. Jeśli masz na myśli coś w rodzaju drzwi wahadłowych to możesz przerobić zwykłe zawiasy. Do tego niestety bez odpowiednich narzędzi niczego nie zrobisz. Do drewna cyrkularka lub chociaż zwykła piłka, do metalu szlifierka, kontówka, pilniki, śruby, klucze (o takich drobiazgach jak śrubokręt etc... nie wspomnę). Jak chcesz zrobić ruchome połączenie to zobacz na jakiej zasadzie działają zawiasy (takie w szafie czy w drzwiach) - na pewno na coś wpadniesz.

Pozdrawiam

Piotrek

No właśnie ja wiem, jak działają zawiasy, ale nie wiem, jak coś podobnego wykonać? A modelarze muszą znać jakieś sposoby, żeby to zrobić na domowym stoliku, a nie zamówić w fabryce... Bardzo zainspirował mnie film "Na linii ognia", gdzie modelarz-morderca wykonuje samodzielnie pistolet z jakiegoś modelarskiego tworzywa, które w formie płynnej wlewa do formy, a potem po stwardnieniu dopiłowuje pilnikiem... Co to jest i jak się to robi?

No to zrób formę jakiejś miny, pistoletu, bomby czy czego innego co dusza zapragnie, z sylikonu, następnie wlej żywicę do wyschnięcia i wuala... Wystarczy na koniec przeszlifować, pomalować i postawić w pokoju na półce

Edytowane przez Gość

Wiesz mało kto tu robi odlewy na własną rękę, a już tym bardziej broń . Do odlewów stosowana jest żywica ale jest to materiał na tyle kruchy by nie nadawać się na zrobienie zawiasu większego niż kilka cm i do tego trzymającego coś co waży więcej niż kilka gramów. Zawias jak mniemam do twoich potrzeb musi być wykonany z metalu bo tworzywa są zwyczajnie za słabe (no chyba, że masz sprzęty do tworzenia odlewów z ABS). Zwykły zawias kupisz w każdym możliwym sklepie z materiałami budowlanymi. Szlifierka, pilnik, brzeszczot i już masz gotowy zawias taki jaki potrzebujesz. Jak się uprzesz to możesz sobie sam wykonać zawias przy pomocy ww. narzędzi. Nie widzę w tym celu natomiast skoro wiesz jak działa zawias to co to za problem przerobić gotowy lub poskładać z czegoś. Nie zrozum mnie źle ale pytasz w miejscu gdzie dla każdego jest to rzecz oczywista i każdy stosuje różne techniki. Może faktycznie narysuj co chcesz zrobić i coś poradzimy. Modelarze to z natury bardzo miło usposobieni do życia ludzie więc jeśli "mostek dowodzenia" nie uzna inaczej potraktują to jako model w skali 1:1 .

Pozdrawiam

Piotrek

Czy nie lepiej wprost zapytać jak zrobić bombę? ;)

Nie chcę robić bomby ani broni podałem tylko przykład filmu, gdzie modelarz wykonuje przedmiot z ruchomymi elementami, a to już nie moja wina, że była to akurat broń:

Ja potrzebuję czegoś podobnego do pacyfistycznych celów Najchętniej bym omówił wszystko w szczegółach na żywo z kimś z Wrocławia.