Szakal85 Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Te Twoje dekle fajnie by wyglądały gdybyś te wystające dał na przód a na tył standardowe płaskie Oczywiście w chromie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Hej! Jak na razie bardzo podoba mi się Twoja praca. Mam natomiast małe zastrzeżenia do silnika. Modelarze cywilni mają za zwyczaj silniki skleić i pomalować na podstawowe kolory. Co powiesz na washa w celu uwypuklenia detali, oraz nadania efektu światłocienia? Proponowałbym kolor czarny, delikatnie - jeśli nie chcesz efektu brudu, syfu. Jeśli chcesz - mocniej brązem, a potem po całości mocniej rozrzedzonym washem w kolorze brązu. Z moich doświadczeń wynika, ze wygląda to świetnie. Mam jeszcze pytanie. Jaki koszt takiego modelu? Jestem modelarzem lotniczym, ale kręci mnie taki autobusik i chętnie zimą bym sobie takowy machnął Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Lucas HS - proszę bardzo, cena trochę kosmiczna... http://www.mojehobby.pl/revell-7650-neoplan-citylinder-n1216hd-p-1-1300103.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Lukas co do silnika, to jak już wcześniej wspominaliśmy jest to dość nowy model na rynku (chodzi o sam autobus) i w tak krótkim czasie silnik z pewnością nie uległ by zabrudzeniu smarami itp. Poza tym jak autor projektu zaznaczył wcześniej autobus jest robiony jako funfel nówka prowadzona od dystrybutora do klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Lukas co do silnika, to jak już wcześniej wspominaliśmy jest to dość nowy model na rynku (chodzi o sam autobus) i w tak krótkim czasie silnik z pewnością nie uległ by zabrudzeniu smarami itp. Ja bym polemizował. Taki autokar robi miesięcznie kilka-kilkanaście tysięcy km, więc przeglądy, wymiany płynów, są jednak dokonywane dość często. Po pół roku użytkowania, jeśli ktoś specjalnie nie dba, silnik, podwozie, może być już dość mocno upaćkane. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Lukas co do silnika, to jak już wcześniej wspominaliśmy jest to dość nowy model na rynku (chodzi o sam autobus) i w tak krótkim czasie silnik z pewnością nie uległ by zabrudzeniu smarami itp. Poza tym jak autor projektu zaznaczył wcześniej autobus jest robiony jako funfel nówka prowadzona od dystrybutora do klienta W zasadzie nie chodzi nawet o jakieś szczególne brudzenie, tylko podkreślenie kształtu i detali silnika poprzez wasch i cieniowanie, tutaj zgodzę się w pełni z Lucasem że brakuje tego wielu modelom cywilnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Będę obserwował wątek z zapartym tchem, tym bardziej że autor też z Lublina. Osobiście nie mogę się doczekać kiedy jakaś firma wypuści autobus miejski. A, gdyby był to Solaris to w ogóle byłbym w siódmym niebie. A Neoplan turystyczny też jest całkiem ładnym wynalazkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Miejskie miał by dość duże branie. Spora ilość kierowców miejskich zajmuje się kolekcjonowaniem modeli taboru komunikacji miejskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Miejskie miał by dość duże branie. Spora ilość kierowców miejskich zajmuje się kolekcjonowaniem modeli taboru komunikacji miejskiej. Akurat nie jestem kierowcą, ale interesuje mnie komunikacja miejska. Mark666 chyba też, bo ma ładny obrazek (udzielasz się na forum LTEK albo SSC?). I jeszcze typowo modelarskie pytanie do autora wątku. Z czego będziesz robił dywaniki? Wykładzina, którą można kupić w sklepie chyba będzie za gruba. Chociaż możesz pochodzić np. po Komfortach i popytać, czasami dadzą jakiś kawałek wykładziny z odpadów za darmo, czasami za jakieś grosze (2zł na piwko). Sam się nad tym zastanawiałem nad typ problemem swego czasu, gdy sklejałem cywila. Ostatecznie wybór padł na posypkę, ale uważam, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, szczególnie, że potem dom jest cały do sprzątania:) Jeśli zdążysz z modelem to mam nadzieję, że wystawisz go w Lublinie podczas wystawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 erykko można kupić wykładzinę samoprzylepną do modeli, jest dostępna w KFS w arkuszach formatu B5 i różnych kolorach (SS1-SS7). Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 5 Września 2010 Autor Share Napisano 5 Września 2010 Mało dzieje się w temacie , bo skończył się urlop i wróciłem do pracy. Po I zm. to się już nic nie chce , a na drugich nie ma czasu. Ale będzie wolne to coś podgonię. erykko-- dywaniki mam zamiar robić z modelarskiego floka ( posypka), niestety nie ma takiej możliwości aby Neoplan był wystawiony w Lublinie--- 15 .09 jadę do sanatorium i nie będzie mnie aż do 08.10 . Co do Solniczki to też bym chciał go mieć na półce-- właściwie dwa : 1. jako autobus, 2. jako Trolino 12. Na LTEK-u bywam czasami. A teraz to co udało się dziś zrobić bo wcześniej zjechałem z miasta. Podwozie ma położony podkład i czeka na malowanie i montaż zawieszeń Na bocznych ścianach musiałem zaszpachlować takie oto "kwiatki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Ładnie Ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Wygląda coraz lepiej Czekam z niecierpliwością na kolejne aktuale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 Dzięki za miłe słowa. w miarę możliwości będą aktuale. A może ktoś wie jak kupuje się w KFS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 A może ktoś wie jak kupuje się w KFS ? Musisz mieć kartę kredytową. Jeśli masz kartę, to ściągasz z ich strony formularz zamówieniowy: http://www.kitformservices.com/FORM.pdf Następnie drukujesz ten formularz, wypełniasz wpisując co chcesz i ile, dane z karty do zapłaty, adres wysyłki, etc. i odsyłasz im faksem lub mailem (zeskanowany). W razie czego mogę pomóc w wypełnieniu formularza. Pozdrowienia PS Akceptują również przelew bankowy, ale musiałbyś się z nimi dogadać (dane do przelewu) - procedura może być skomplikowana, a dodatkowo ponosisz wszelkie koszty transferów miedzy bankami - jeśli Twój bank nie ma bezpośrednich przelewów na ich bank, to dodatkowo kasa idzie przez bank pośredniczący. To kosztuje i zabiera czas. Ja kiedyś przelewałem kasę do banku w Szwajcarii, to przelew szedł tydzień i sporo kosztował. PayPal nie akceptują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 A może ktoś wie jak kupuje się w KFS ? Musisz mieć kartę kredytową. Jeśli masz kartę, to ściągasz z ich strony formularz zamówieniowy: http://www.kitformservices.com/FORM.pdf Następnie drukujesz ten formularz, wypełniasz wpisując co chcesz i ile, dane z karty do zapłaty, adres wysyłki, etc. i odsyłasz im faksem lub mailem (zeskanowany). W razie czego mogę pomóc w wypełnieniu formularza. Pozdrowienia PS Akceptują również przelew bankowy, ale musiałbyś się z nimi dogadać (dane do przelewu) - procedura może być skomplikowana, a dodatkowo ponosisz wszelkie koszty transferów miedzy bankami - jeśli Twój bank nie ma bezpośrednich przelewów na ich bank, to dodatkowo kasa idzie przez bank pośredniczący. To kosztuje i zabiera czas. Ja kiedyś przelewałem kasę do banku w Szwajcarii, to przelew szedł tydzień i sporo kosztował. PayPal nie akceptują. PayPalem możesz zamówić części w www.modelltrucksandparts.at - nieco bardziej okrojony asortyment KFSu, ale to największy taki sklep w Europie z akcesoriami do trucków 1:24 i 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 PayPalem możesz zamówić części w www.modelltrucksandparts.at - nieco bardziej okrojony asortyment KFSu, ale to największy taki sklep w Europie z akcesoriami do trucków 1:24 i 25. Tak, ale tam nie ma nawet 10% tego, co w KFS, a do tego ceny są wyższe, bo sklep M&P przecież musi zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 7 Września 2010 Autor Share Napisano 7 Września 2010 Dzięki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 11 Września 2010 Autor Share Napisano 11 Września 2010 Małe uaktualnienie, bo czasu brakuje a i zbliża się wyjazd. Fotele pasażerów oszlifowane, i pociągnięte podkładem. Fotel kierowcy otrzymał tylną ściankę bo w zestawie było tak jakoś goło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Mark jak tam nerwoplan, bo cosik cicho się w temacie zrobiło. Brak czasu czy weny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 Mark jak tam nerwoplan, bo cosik cicho się w temacie zrobiło. Brak czasu czy weny?? Czas jest , bo po powrocie siedzę na L-4 , czekam na opracowanie programu z kalkami który pójdzie do druku. Ale w międzyczasie będę robił elementy karoserii . Zaraz dam mały update w temacie Trochę okablowania podwozia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Wątpię aby te "kable" tak sobie sterczały w podwoziu , raczej zostały by schowane, no chyba że tak jest w oryginalne. Plus za to, że w ogóle są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 Wątpię aby te "kable" tak sobie sterczały w podwoziu , raczej zostały by schowane, no chyba że tak jest w oryginalne. Plus za to, że w ogóle są. Elektryka tak, a to są przewody pneumatyczne. Mało jest tych wozów u nas, trudno sprawdzić Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Też wątpię aby jakiekolwiek kable szły pod podłogą bagażników. Szybciej te przewody wchodzą do kufrów pod samą podłogą i w kufrach są zamaskowane pod środkowym tunelem panelami sufitu bagażników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 Główne elementy pomalowane. Muszą dobrze wyschnąć do dalszej obróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi