Mark666 Napisano 13 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2017 Dzień dobry Powoli rusza kontynuacja budowy. Wczoraj zabezpieczyłem firanki przed malowaniem wnęk pod szyby. Wyschnie maskol i polecę z malowaniem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 14 Stycznia 2017 Share Napisano 14 Stycznia 2017 Ja bym te "firany" usunął, i zrobił nowe od podstaw, niczego bym nie maskował.... model dużo by zyskał na tym zabiegu, te "firany" od Revell są okropne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 14 Stycznia 2017 Share Napisano 14 Stycznia 2017 Zgadzam się z przedmówcą. Firany możesz zrobić z szerokich taśm na lamówki - kupisz w pasmanterii. Docinasz na wybraną długość, składasz w harmonijkę ( bez tworzenia kątów na brzegach ) i w 2/3 wysokości przewiązujesz cieniutką tasiemką ( z tego samego materiału albo z taśmy maskującej tamiya odpowiednio dociętej na szerokość ). Górę firanki rozchylasz jak wachlarz i przyklejasz nad górna krawędzią okna, natomiast pionowy bok firany idący po słupku - przyklejasz do słupka. Efekt będzie o niebo lepszy, nie będziesz musiał cieniować firan malowaniem, no i masz prawdziwy materiał a nie plastik pomalowany farbą ;) Przemyśl ta opcje - model dużo by zyskał Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2017 I pomalowane. Gotowe pod kolor bazowy. Nie zmieniałem nic przy firankach bo i tak zostaną przykryte przyciemnionymi szybami. Demolka miejsc przy słupkach wydała mi się zbyt ryzykowna. Został zmieniony kolor zasłonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Nie zmieniałem nic przy firankach bo i tak zostaną przykryte przyciemnionymi szybami. Demolka miejsc przy słupkach wydała mi się zbyt ryzykowna. Jeśli tak, to może być...., Głupi nie pozna, a mądry pomyśli że tak ma być.... ;) A mnie teraz kusi kupić ten model, choćby po to by zrobić sobie te firanki, To chyba nie jest normalne??? ;) ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 17 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2017 Cha,cha kup i powalcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 18 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2017 Przed chwilą --- reszta elementów karoserii po położeniu białego podkładu. W ten sposób cała buda już czeka na kolor bazowy , kalki i Racing Clear połysk. Teraz min. 7-8 dni na suszenie. ten element będzie dwukolorowy te dwa też cdn.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 Witam. Zaczyna się taniec z malowaniem. Malowanie to pal go 6 , ale maskowanie to dopiero.... jak mawiał reklamowy zwierzak. W barwach RAL 3000 ( ustawowy kolor PSP ) już dach i podszybie przód. Nie pomyślałem i dodałem sobie roboty bo nie przewidziałem że przy malowaniu wierzchu dachu zapryska mi wewn. boczne panele. Teraz muszę czekać aż wyschnie "na pieprz " i zabawa pędzelkiem . Dobrze że jeszcze mam taki kolor. Tak to wygląda --- po porawkach zdecyduję czy kłaść bezbarwny połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2017 Jedziemy dalej. Dach gotowy. Boki paki pomalowane, czekają na kalki i bezbarwny lakier. Jest też pierwsza kalka na pasie przednim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2017 Sie robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 No to zaczyna wyglądać. Tylko firanki coś Ci podlało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2017 No to zaczyna wyglądać. Tylko firanki coś Ci podlało. Przewidziane są poprawki. I tak pójdą na to szyby malowane od wewnątrz na czarno ( w oryginale to jest klej) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 ...I tak pójdą na to szyby malowane od wewnątrz na czarno ( w oryginale to jest klej)... Na Twoim miejscu pobawiłbym się z foliami. Wariant a) ciemna folia Wariant b) folia lekko ciemna i na to folia lustrzana Wariant c) folia "szwedzkie lustro" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2017 Może żle się wyraziłem--- szyby są przydymione. Tylko obrzeża mają być czarne bo tak wygląda ten klej którym kleją je do karoserii w wytwórni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 6 Lutego 2017 Autor Share Napisano 6 Lutego 2017 Witam. W temacie cisza bo padł mi komp na którym mam materiały. Piszę z takiego kurdupelka który użyczyła mi córcia na zrobienie przelewów. Także cierpliwości--- walczę z naprawcą bo trochę się ociąga. Jak zrobi będą fotki . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 13 Lutego 2017 Autor Share Napisano 13 Lutego 2017 Witam. Nadal komp w naprawie ,ale coś tam się dzieje w temacie. Tylna ściana gotowa do montażu kloszy lamp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 17 Lutego 2017 Autor Share Napisano 17 Lutego 2017 Dziś na warsztacie dorabianie " kogutów" na dach Neoplana. Ponieważ nie miałem takich gotowych musiałem zakupić pręt plexi i zrobić je od podstaw. Pocięte na wymiar elementy zostały poddane szlifowaniu i polerowaniu. Kolejny krok to wykonanie podstaw do nich. I malowanie kompletów. Elementy po cięciu 6 gradacji papierów ściernych Już coś widać .... Finał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Do gradacji 1500 całkiem dobrze sprawdzają się takich przypadkach polerki do paznokci. Polerowałeś to trzymając w palcach, czy zapinałeś do np. Dremela ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 17 Lutego 2017 Autor Share Napisano 17 Lutego 2017 W palcach . Jeszcze mnie bolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 21 Lutego 2017 Autor Share Napisano 21 Lutego 2017 Przygotowania do budowy podstaw" kogutów". Sporo wycinania, kilka prób , klejenie, szpachlowanie i za chwilę będę je szlifował. Efekt w kolejnym wejściu. Ostatnie czerwone elementy nadwozia już pomalowane i czekają na kalki i lakier bezb. cdn...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 23 Lutego 2017 Share Napisano 23 Lutego 2017 Klamki wydają się być zalane... Natomiast koguty wyglądają bardzo obiecująco. Jakiej średnicy pręt kupiłeś i gdzie go szukać? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 23 Lutego 2017 Autor Share Napisano 23 Lutego 2017 Witam. Klamki na drzwiach zostały wytłoczone mocno płasko. Tu jest położona 1 warstwa podkładu, 1 warstwa bazy, 1 warstwa clear-a. Jeszcze je pociągnę chromem. Pręt pleksi to 10 mm. Sprzedający posiada też inne średnice. Cena 1 szt. opiewa na odcinek 10 cm. http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=9250719&id=121520 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 23 Lutego 2017 Share Napisano 23 Lutego 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 24 Lutego 2017 Autor Share Napisano 24 Lutego 2017 Hej !!! Podstawy kogutów już gotowe . " Błyski" pomalowane ( przez zanurzenie ) i gotowe do montażu. Trochę różnych lamp jest już na swoich miejscach. Po malutku do przodu. Kolejnym zadaniem No1 będzie malowanie wszystkich szyb od wewnątrz po obwodach na czarny mat. Będzie zabawa bo maskowania będzie ze 2 godz. a malowania 10 minut. Tu zaprzęgnę do pracy aero. CDN..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Ładnie idzie rejestracja mojej mieściny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi