morfeusz_76 Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam Po wielu próbach stworzenia realistycznego drzewka udało mi się coś takiego ....jeśli się wam podoba to chętnie umieszczę skromny tutorial jak zrobić takie "cuś" a jeśli nie to nie będę niepotrzebnie zaśmiecał tegoż forum, bo na pewno takowy temat już się pojawił Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silent Hunter Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Drzewko cud-miód . Oczywiście że zamieść taki temat! Chć, niestety mam jedno zastrzeżenie: na górze drzewko jest takie jakby "urwane" ale ogólnie super. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Drzewko jest całkiem niezłe. Tylko, że po pewnym czasie użyty mech uschnie i kruszyć się będzie. Czy był czymś zabezpieczany przed tym . Jeśli to ma być choinka to może warto posypać ją trawą elektrostatyczną tak aby były imitacje igieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz_76 Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) ..faktycznie ale to już kwestia szczegółu który można poprawić w fazie produkcji, ten mech zebrałem ponad rok temu i jeszcze się trzyma i mam nadzieje ze tak już zostanie, moje drzewko które podpatrzyłem to taka odmiana tych robionych z wykorzystaniem asparagusa.To bardziej modrzew niż choinka typu sosna czy świerk Chciałbym tylko przybliżyć proces powstawania a końcowy szlif to już każdy sam dopracuje:) na dniach wrzucę tutorialka Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Chciałbym zwrócić również uwagę, na przepisy ochrony środowiska, według których mchy są na liście gatunków objętych ochroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz_76 Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2010 ...myślę ze królowa holenderska mi wybaczy a i organizacje ochrony środowiska tez nie będą mnie za to ścigać;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Oj mogą, spróbuj może lakierem popsikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Chciałbym zwrócić również uwagę, na przepisy ochrony środowiska, według których mchy są na liście gatunków objętych ochroną. to dlaczego można kupić preparat antyMech ?? pomyśl zanim napiszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Nie wszystkie gatunki mchów objęte są ochroną, a te które są, to ochrona ich jest związana z siedliskami w których występują. Jeśli Ci się mech rozorośnie w przydomowym ogródku, to możesz go potraktować antymchem właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Zrobiłem kiedyś drzewko z listkami od dzikiej pietruszki, wyszło całkiem nieżle ale po około dwóch latach listki przeszły kolorystycznie z wczesnej wiosny w jesień. Generalnie dobrze jest jednak naturalne produkty potraktować glicerynowym roztworem a póżniej barwić aby zachować kolor. Drzewko iglaste wbrew pozorom jest wykonać o wiele trudniej niż liściaste . Asparagus jest bardzo delikatny i bardzo szybko kruszy się ,trzeba go koniecznie spreparować . Sam też szukam metody wykonania realistycznej choinki dlatego chętnie podpatrzę zmagania kolegi w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz_76 Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2010 ..cieszy mnie duże zainteresowanie kolegów:). Jeszcze dziś postaram się zamieścić tutka ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek157 Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam, Ja wczoraj do mojej pierwszej dioramki, a dla przećwiczenia, przed ewentualnym montażem drzewka, zrobiłem krzew, średniej wielkości z majeranku i kawałka gabki, teraz wiem że lepszy efekt da troche miedzianego drutu... A na tutorial chetnie poczekam, bo jestem ciekaw, jakich preparatów używacie do utrwalenia koloru "listowia" ! ;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz_76 Napisano 1 Września 2010 Autor Share Napisano 1 Września 2010 Witam:) Znalazłem chwile czasu, więc zamieszczam obiecany tutorial jak wykonać fajne drzewko... Potrzebne materiały i narzędzia: klej wikol lub CA, drewniany patyczek znaleziony w lesie, drut miedziany 0,8( wg. uznania), mech( uwaga w Polsce może być pod ochrona!!!), papier ścierny 80, szczypce do obcinania i gięcia drutu,piłka do drzewa, nożyk oraz "ręczna wiertareczka" ;) created by picasa2html.com Zaczynamy od nadania kształtu naszemu "konarowi" za pomocą nożyka-wstępnie a później papieru ściernego created by picasa2html.com Następnie przy użyciu piłki kształtujemy fakturę created by picasa2html.com Teraz czas zając się gałązkami. Ściągamy z naszego drutu izolacje i tniemy na rożnej długości kawałki. created by picasa2html.com Przy pomocy kleszczyków skręcamy druty tak aby przypominały gałęzie. Unikajcie schematyczności-efekt będzie tym lepszy im mniej jej się pojawi created by picasa2html.com W miejscu gdzie zrobiło nam się koluszko przecinamy je tak aby został nam pojedynczy drucik created by picasa2html.com Przy użyciu wiertareczki nawiercamy otwory i osadzamy nasze gałązki na kleju created by picasa2html.com Gałązki osadzamy wg własnego uznania opartego oczywiście na obserwacji natury created by picasa2html.com Gdy już mamy gałązki osadzone w naszym konarze czas przybrać je zielenią. Jeszcze przed zazielenianiem, należy szkielet drzewka oczywiście pomalować. Proponuje prysnąć jakimś niezaciemnym brązem jako bazę a następnie pobawić się trochę wash'em ciemnym i suchym pędzlem. Najlepszy efekt jest wówczas gdy drzewo od czubka ku dolowi jest coraz ciemniejsze. created by picasa2html.com Smarujemy gałązki wikolem i obkładamy wcześniej przygotowanymi szczepkami mchu created by picasa2html.com Począwszy od góry i tak aż do samego dołu do momentu aż uzyskamy gotowe i ubrane w tryskające zielenią gałązki:) Jak to mniej więcej widać na początku tegoż tematu Na koniec warto jeszcze wspomnieć o samym suszeniu mchu. To ważny element jeśli chcemy żeby roślinka gdy ja już zamordujemy zachowała swój kolor, którym możemy sterować w procesie suszenia. Mech należny suszyć około 2,3 tygodni w ciemnym i suchym miejscu, co dwa dni zraszając go odrobina wody przez pierwszy tydzień, później systematycznie redukujemy ten element jakim jest "podlewanie" Jeśli w ten sposób będziemy postępować to wierzcie mi ze nie będą potrzebne żadne chemikalia żeby nasz mech nie stracił swojego wyglądu. Poniżej zamieszczam zdjęcie mchu który zebrałem prawie rok temu:) Oczywiście po wysuszeniu w drodze selekcji z tego co zebraliśmy zostanie nam 20 procent użytecznego materiału. To co pozostanie na pewno nie straci swoich walorów estetycznych ;) To by było na tyle z mojej strony, jeśli będą jakieś pytania w razie gdy coś pominąłem pytajcie z przyjemnością udzielę odpowiedzi..... created by picasa2html.com Pozdrawiam i życzę milej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi